9 Şubat dünya sigarayı bırakma günü

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı; 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısı ile bir açıklamada bulundu:

Yazı açıklamasında şunlara değindi:

“Sigara kullanımı, birçok sağlık sorununa yol açan, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında en önde gelen risk faktörüdür. Dünya üzerinde yaşayan insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri  ve önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir alışkanlıktır.

Günümüzde sigaranın zararları herkes tarafından bilinmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün istatistiklerine göre ‘sigara içmek’ dünya çapında bir problem olmakla birlikte tahmini 3 yetişkinden biri sigara kullanmaktadır. Sigara, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın primer sebebi olarak görülmekte ve özellikle genç nüfus bu konuda çok büyük risk taşımaktadır.. Sigara kullanımına son verildiği takdirde, sigara kullanımının beraberinde getireceği riskler de ortadan kalkacaktır.

9 Şubat dünya sigarayı bırakma günü

Sadece sigara kullanmak değil, dumanına maruz kalmak bile bu  hastalıkların oluşmasına sebep olabilmektedir. Özellikle çocuklar, çevresel tütün dumanına maruz kaldığında erişkinlere göre daha ciddi sağlık riskleri ile karşı karşıya kalmaktadır.

Zararları çok iyi bilinmesine rağmen, dünya nüfusunun önemli bir bölümü maalesef ki ısrarla sigara kullanmaya devam etmektedir.

Ülkemizde ise tüm dünyanın örnek aldığı nitelikte etkin ve başarılı tütün kontrol programları uygulanmaktadır. Bu kapsamda uygulamaya konulan “Dumansız Hava Sahası Denetim Sistemi” ile tütün kullanımı ile ilgili ihlaller daha hızlı ve daha etkin bir şekilde değerlendirilmektedir.

İlimizde de dumansız hava sahası denetim sistemi çerçevesinde denetimler yoğun bir şekilde devam etmektedir. Kapalı alanlarda ve toplu yaşam alanlarında, sigara ile mücadele konusunda vatandaşlarımızın desteğine ihtiyacımız vardır.  Vatandaşlarımız tarafından kapalı alanlarda sigara içildiğinin tespit edilmesi halinde, Bakanlığımızın “184” numaralı telefonuna ihbarda bulunabilirler.

Bu kapsamda 9 Şubat,  sigaradan kurtulmak isteyen bireyler için önemli bir başlangıç olabilir. Bir bağımlılık türü olan sigaradan kurtulma yönündeki en önemli adım, kişinin sigarayı bırakma konusundaki kararlılığıdır.  Bu konudaki kararlılık en önemli adım olmakla birlikte, bir hastalık olarak kabul edilen sigara kullanma alışkanlığından kurtulabilmek için en yakın kurum ve kuruluşlarımıza müracaat edilerek veya Bakanlığımızın Alo 171 Sigara Bırakma Hattı aranarak destek istenebilmektedir.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Gününde sigarayı bırakın ve hayata sağlıklı bir şekilde bağlanın.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
9 Şubat dünya sigarayı bırakma günü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin