CHP’li Ekici’den, filigranlı mühürsüz oy pusulaları sorusu:

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

983,5 ton kâğıttan kaç pusula basıldı, YSK’ya kaç tane teslim edildi?

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Yüksek Seçim Kurulu’nun Devlet Malzeme Ofisi aracılığıyla tedarik ettiği 983,5 ton filigranlı kâğıttan kaç adet oy pusulası bastırttığını, bunlardan kaçının YSK tarafından teslim alınarak sandık çevrelerine gönderildiğini sordu.

YSK’nın son dakikada gerçekleştirdiği kural değişikliği sonrasında geçerli sayılan filigranlı olduğu halde sandık kurullarına ait mührü taşımayan oy pusulalarına ilişkin tartışmalar sürerken; CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bastırılan ve kullanılan filigranlı pusula sayısının açıklanmasını istedi.

Önergesinde, referandumda kullanılan oy pusulalarının Devlet Malzeme Ofisi (DMO) aracılığıyla çıkılan ihale ile temin edildiğini hatırlatan CHP’li Ekici “2016 yılının Haziran ayında yapılan ihaleyle DMO, 983.5 ton filigranlı kâğıt satın alacağını duyurmuş, temin edilecek filigranlı kâğıtların oy pusulası şeklinde basımının ise 17 Ekim 2016 – 4 Ocak 2017 tarihleri arasında gerçekleştirileceği bilgisi kamuoyuna yansımıştır. Yine 16 Nisan Halk Oylaması’nda kullanılmak üzere DMO tarafından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) için ihaleyle 450 bin adet tercih mührü ihalesine çıkılmıştır” ifadelerine yer verdi.

YSK’nın, 16 Nisan günü oylama işlemi sürerken, daha önceden ilan ettiği kuralları değiştirerek, filigranlı olduğu halde sandık kurullarına ait mührü taşımayan veya ‘TERCİH’ mührü yerine ‘EVET’ mührü basılı olan oy pusulalarının geçerli sayılmasına karar verdiğine işaret eden Ekici, tespitlerini şöyle sürdürdü:

“Büyük tartışma yaratan bu kararla birlikte, birçok sandıkta, kimileri tutanakla tespit edilmiş olan, kimilerinin de görüntüleri kamuoyuna yansımış durumda olan usulsüz oy kullanma işlemi, sandık kurulu mühürsüz oy pusulalarına topluca ‘TERCİH’ mührü basımı veya sandıklar açıldıktan sonra oy kullanılmış pusulaların arkasına sandık kurulu mührü basımı eylemi vukuu bulmuştur. Yukarıda sıralanan örnekler birçok seçim çevresinde, DMO tarafından temin edilip YSK tarafından bastırılan ve sadece sandık kurullarında bulunması gereken filigranlı oy pusulalarının, sandık alanına dışarıdan getirildiği kanaatini oluşturmaktadır.”

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici bu değerlendirmelerin ardından Başbakan Binali Yıldırım’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

– Devlet Malzeme Ofisi’nce temin edilen ve 17 Ekim 2016 – 4 Ocak 2017 tarihleri arasında İzmir’de basımı gerçekleştirilen 983,5 ton filigranlı kâğıttan kaç adet oy pusulası elde edilmiştir?

– Sandık kurullarına toplam kaç adet filigranlı oy pusulası teslim edilmiştir?

– Sandık kurullarına teslim edilmeyen filigranlı oy pusulası sayısı nedir? Bu pusulalar ne yapılmıştır? Bu durumdaki pusulaların muhafazası veya imhası gibi işlemler için herhangi bir kayıt işlemi tutulmuş mudur?

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
CHP’li Ekici’den, filigranlı mühürsüz oy pusulaları sorusu:

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin