Coğrafi işaretli ürünlerde amblem zorunluluğu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Coğrafi işaret tescil belgeli ürünlerde, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından belirlenen amblemlerin kullanılması zorunlu hale getirildi.
Gaziantep Ticaret Borsası tarafından coğrafi işaret tescil belgesi alınan, Antep Bulguru, Antep Fıstık Ezmesi, Antep Lahmacunu, Antep Tırnaklı Pidesi, Antep Firiği ve Antep Köy Kahkesi için üreticiler TÜRKPATENT kurumunun belirlediği amblemi kullanabilecek. Amblemlerin ambalaj ve paketlerde kullanılabilmesi için ürünlerin tescil belgesinde belirtilen uygunluk şartlarını taşıması gerekecek.
Türk Patent ve Marka Kurumunun, ‘Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Amblem Yönetmeliği’nin, 29 Aralık 2017 tarih ve 30285 sayılı Resmî Gazetede yayımlandığını belirten GTB Genel Sekreteri Özgür Bayram, 10 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan yönetmeliğe göre tescilli ürünlerde amblem kullanılmasının zorunlu hale getirildiğini ifade etti.

Bayram, yaptığı açıklamada amblem kullanımına yönelik usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğe göre, coğrafi işaretli ürünlerin tescil belgesinde belirtilen şartlara uygun olan ürünlerin üretim veya pazarlamasında faaliyet gösterenlerin kullanabileceğini dile getirdi.

Tescilli geleneksel ürün adının amblemsiz kullanımının 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümlerine tabi sayılmayacağını vurgulayan Bayram, yönetmelikle ilgi şu açıklamalarda bulundu:

“Tescilli geleneksel ürün adının amblemsiz kullanımı 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu hükümlerine tabi sayılmayacak. Amblem, ilgili kanun hükümlerine uygun olarak coğrafi işaretli veya geleneksel ürün adı ile birlikte ürün veya ambalaj üzerinde yer alacak. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığı durumlarda ise işletmede kolayca görülebilecek şekilde kullanılacak. Tescilli adın türüne göre Türk Patent ve Marka Kurumunun belirlediği amblemlerden uygun olanı kullanılacak ve amblem üzerinde değişiklik yapılamayacak. Amblem, coğrafi işaretli veya geleneksel ürün adını kullananlar tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu resmi internet sitesinden temin edilecek.”

Coğrafi işaretli ürünlerde amblem zorunluluğu

GTB TARAFINDAN TESCİL EDİLEN ÜRÜNLER VE AMBLEMLERİ

GTB tarafından tescil ettirilen coğrafi işaretli ürünler için TÜRKPATENT Kurumunun resmî web sitesinde yer alan amblemlerin kullanılacağına dikkat çeken Bayram, Antep Bulguru, Antep Fıstık Ezmesi, Gaziantep Lahmacunu, Antep Tırnaklı Pidesi ve Antep Köy Kahkesi için Mahreç işareti ambleminin, Antep Firiği için ise Menşe adı ambleminin kullanılacağını belirtti.

Bayram, amblemin paket ve ambalajlarda kullanılabilmesi için ürünlerin tescil belgesinde belirtilen uygunluk şartlarını taşıması gerektiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Coğrafi işaretli ürünlerde amblem zorunluluğu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin