CUMHURİYET TARİHİNDE SADECE 79 KADIN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CUMHURİYET TARİHİNDE SADECE 79 KADIN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ1930 yılından bu yana Cumhuriyet tarihinde sadece 79 kadın belediye başkanı seçildi.

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde kadın belediye başkan aday adaylarının sayısında artış gözlenmediği gibi kadın adayların önü erkekler tarafından kesiliyor. Gazetemiz bu konuda kısa bir araştırma yaparak çarpıcı bilgilere ulaştı.

Türk kadınına, önce 1930’da belediye seçimlerine, 1933’te muhtarlık seçimlerine katılma hakkı ve 1935 yılında yapılan milletvekili seçimlerinden önce (5 Aralık 1934 tarihinde) de milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı (1935-1939 döneminde TBMM’de bulunan kadın milletvekili sayısı 18 idi). Kadınlar, İtalya’ da 1948, Japonya’ da 1950, İsviçre’ de 1971, Fransa’da 1944 yıllarında bu hakları kazandılar.  2013 yılında TBMM’ye baktığımızda 79 kadın Milletvekilimiz varken yerel yönetimde sadece 26 belediye başkanımız kadın. Türkiye kadın hakları konusunda Cumhuriyetin ilk yıllarında Avrupa’dan 1-0 öndeyken şimdi baktığınızda kadın siyasetçilerin sayısında nüfusa göre artış olmadığı gözleniyor.

CUMHURİYET TARİHİNDE SADECE 79 KADIN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİKADIN BELEDİYE BAŞKANLARI

CUMHURİYET TARİHİNDE SADECE 79 KADIN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

AK Parti’den 45, CHP’den 19, MHP’den 3, BDP’den ise 12 kadın mecliste koltuklarına oturdu. Yerel seçimlerde ise; Belediye Başkanlığı koltuğunda 26 kadın otururken, Türkiye genelinde 1340 kadın meclis üyesi, 110 kadın il genel meclis üyesi ve 329 kadın köy muhtarı olabildi. Erkek belediye başkanlarının sayısı 29 bin iken kadın belediye başkanları sayısının 26 olması kimin ayıbı?

Gaziantep’te açıklanan belediye başkanları adaylarının içinde Aile ve Sosyal Politikalar bakanı Fatma Şahin’in adı geçmesi kadın seçmenler için alternatif olmasına rağmen %33 kadın kotası olan CHP’de belediye başkanlığı için ilçe belediyelerinde sadece 4 isim yer aldı. MHP’de açıklanan Belediye başkan adaylarının içinde hiç kadın aday yok. Diğer partilerde de durum aynı. Geçtiğimiz yerel seçimlerde BDP’nin en çok kadın belediye başkanı çıkarması Güneydoğu’da kadın seçmenin tercihini kadın belediye başkanından yana kullanması dikkat çekiyor.

KADIN MİLLETVEKİLLERİ

Avrupa ülkelerinin parlamentolarında kadın milletvekili oranı ortalama yüzde 40’ları buluyor. Dünyada en yüksek oran ise Ruanda’da, yüzde 56.Nüfusunun yarısını kadınların oluşturduğu Türkiye ise dünya ülkeleri arasında vasatın bile altında. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 550 milletvekilinin sadece 79’i kadın. Temsil oranı yüzde 9.

CUMHURİYET TARİHİNDE SADECE 79 KADIN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİGAZİANTEP’İN TEK KADIN BELEDİYE BAŞKANI, ULUDAĞ

Gaziantep İslahiye ilçe başkanı Malike Uludağ kadın olarak Gaziantep için kazanım olmasına rağmen birçok toplantı ve seminerlerde kendisine görüşünden dolayı yer verilmedi. Hatta Şamil Tayyar’ın da köşe yazısına taşıdığı gibi siyasetin çirkin yarışında AK Parti İslâhiye teşkilatı tarafından ilk göreve geldiğinde kapalı olduğu gerekçesi ile şikâyet edildi. Yetmedi hakkında soru önergesi verildi. Kadın olmak sanırım epey zor. Şansı yaver giden Malike Uludağ 5 yıllık süreçte İslahiye’ye engellemelere rağmen birçok yatırım yaptı. Partisi ve görüşü ne olursa olsun Türkiye’de ve Gaziantep’te kadın Belediye başkanlarının desteklenmesi gerekmez mi? Kadınların siyasette aktif rol almamalarının sebebi erkekler mi? Yoksa kendileri mi?

Hep derler ya “kadın elinin değdiği yer bir başka oluyor” bırakın da şehirlerimize biraz da kadın eli değsin.

NARKOZ HABER

İŞTE O ÇARPICI TABLO

2012 yılında Türkiye’de kadınların yerel yönetimlerde temsil oranı:

2950 belediye başkanlığından sadece 26’sında kadın belediye başkanı bulunuyor. Oransal olarak kadın belediye başkanı oranı binde 8,8.

S.NOİLİLÇEBELEDİYETÜRÜ
1AfyonkarahisarBolvadinBolvadinİlçe Merk. Bel.
2AğrıDoğubeyazıtDoğubeyazıtİlçe Merk. Bel.
3Aydınİncirliovaİncirliovaİlçe Merk. Bel.
4AydınMerkezAydınİl Merk. Bel.
5DiyarbakırBağlarBağlarBüyükş. İlçe Bel.
6DiyarbakırBismilBismilİlçe Merk. Bel.
7DiyarbakırEğilEğilİlçe Merk. Bel.
8DiyarbakırLiceLiceİlçe Merk. Bel.
9EdirneUzunköprüKurtbeyBelde Bel.
10EskişehirMahmudiyeMahmudiyeİlçe Merk. Bel.
11Gaziantepİslahiyeİslahiyeİlçe Merk. Bel.
12GiresunDoğankentDoğankentİlçe Merk. Bel.
13HatayDörtyolYeşilköyBelde Bel.
14IğdırAralıkAralıkİlçe Merk. Bel.
15IğdırMerkezMelekliBelde Bel.
16KırklareliMerkezKavaklıBelde Bel.
17KonyaAkşehirAdsızBelde Bel.
18MardinDERİKDerikİlçe Merk. Bel.
19MardinNUSAYBİNNusaybinİlçe Merk. Bel.
20MardinSAVURYEŞİLALANBelde Bel.
21MuğlaMilasBafaBelde Bel.
22MuşVartoVartoİlçe Merk. Bel.
23ŞanlıurfaViranşehirViranşehirİlçe Merk. Bel.
24ŞırnakUludereUludereİlçe Merk. Bel.
25TunceliMerkezTunceliİl Merk. Bel.
26VanMerkezBostaniçiBelde Bel.

Kaynak: MAHALLİ İDARELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
CUMHURİYET TARİHİNDE SADECE 79 KADIN BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin