Dünya Kalp Günü; “Sağlığınız için sağlıklı beslenme”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Kardiyoloji Derneği 29 Eylül Dünya Kalp Günü’nde kalp sağlığı için sağlıklı beslenmeye dikkat çekiyor

‘KALP DOSTU YEMEK TARİFLERİ’
Her yıl 29 Eylül Dünya Kalp Günü kapsamında etkili farkındalık çalışmaları gerçekleştiren Türk Kardiyoloji Derneği, bu yıl da ‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri’ kitabıyla kalp sağlığı için beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Dernek, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile kalp ve damar hastalıklarını engelleme ya da geciktirmenin mümkün olduğunun altını çizerken ‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri Kitabı’na www.kalbinidinlesen.com adresinden ücretsiz ulaşılabiliyor.

Kalp sağlığıyla ilgili risk faktörlerine dikkat çekmek ve halkı daha sağlıklı bir yaşam tarzı konusunda bilinçlendirmek hedefiyle bugüne kadar birçok farkındalık kampanyasına imza atan Türk Kardiyoloji Derneği (TKD), Novartis’in işbirliğinde hazırladığı ‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri’ kitabıyla bu kez de kalp ve damar sağlığı için beslenmenin önemine dikkat çekti. TKD üyelerinin bilimsel katkı yaptığı kitabı yemek blogu yazarı Nilgün Bodur ve diyetisyen Prof. Dr. Murat Baş yayına hazırladı.

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan ‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri’ kitabında yoğurtlu pancar salatasından, hurmalı balkabaklı tatlıya kadar, lezzetli ve kalp sağlığı açısından faydalı onlarca tarif ve güvenilir bilgi bulunuyor.

Dünya Kalp Günü; "Sağlığınız için sağlıklı beslenme"

Hedeflerinin kalp dostu sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, insanları beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeye teşvik etmek olduğunu belirten TKD Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin sözlerine şöyle devam etti;

“Bildiğiniz gibi, ne tür bir beslenmenin sağlıklı olduğu ve kalp damar hastalıklarını önleyeceği konusunda toplumda büyük bir bilgi kirliliği ve karmaşası var. Beslenmeyle ilgili önerilerin çoğu zayıflamaya yönelik diyet tariflerini içeriyor. Amaç sadece zayıflamak değil, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak olmalı. Derneğimizin değerli üyelerinin katkılarıyla hazırladığımız ve ücretsiz dağıtacağımız bu kitapla doğru ve güvenilir bilgiyi kalp hastalarına ve halkımıza ulaştırmış olacağız. Geçtiğimiz yılwww.kalbinidinlesen.com websitesini halkımızın kullanımına sunmuştuk. Kalp sağlığını korumak, kalp sağlığı hakkında merak edilen her soruya cevap vermek ve sağlıklı bir yaşamın ip uçlarını paylaşmak için oluşturduğumuz bu site, ne mutlu ki, bugün kalp rahatsızlığı ile yaşayan insanlarımız için önemli bir referans kaynak haline geldi. ‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri’ kitabının da bir referans kaynak olmasını hedefliyoruz” dedi.

Kalp ve damar hastalıklarındaki artışın ciddiyetine “tarihte ilk kez bir sonraki nesil bir öncekinden az yaşayacak” ifadesiyle dikkat çeken TKD Önceki Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu ise şu bilgileri paylaştı;

“Kalp ve damar hastalıkları dünyada olduğu gibi ülkemizde de erişkinlerde bir numaralı ölüm nedeni. Bu hastalıkların büyük bir kısmı aslında kontrol altına alınabilen, hatta tedavi edilebilen risk faktörlerinden kaynaklanıyor. Çocukluktan itibaren başlayan sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve kalp dostu beslenme ile kalp ve damar hastalıklarını engellemek veya geciktirmek birçok kişi için mümkün. Sağlıklı beslenmek ve hareketli olmak birçok kronik hastalığı olduğu gibi kalp damar hastalıklarını da önler. Ülkemizin mutfağı sağlıklı besinler, zeytinyağlı yiyecekler, sebze meyve yönünden şanslı bir konuma sahip. Bu avantajı kullanmamız gerekir.”

‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri’ kitabında hem tarif hem sağlıkla iligli bilgiler var

Yemek bloğu yazarı Nilgün Bodur ve diyetisyen Prof. Dr. Murat Baş’ın yayına hazırladığı ‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri’ kitabına katkıda bulunan uzman hekimler arasında Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu ve Prof. Dr. Mahmut Şahin’in yanı sıra Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, Prof. Dr. Alparslan Birdane, Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, Prof. Dr. Mehmet Birhan Yılmaz ve Prof. Dr. Necla Özer yer alıyor.

‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri’ kitabı kalp hastalıklarından korunmak için nasıl beslenmemiz gerektiği konusunda faydalı bilgilerin yanı sıra yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker ve kalp yetersizliği hastalarına özel beslenme bilgilerini ve tariflerini de içeriyor. Kitapta kalp dostu beslenmede temel noktalar kilo almayacak şekilde kalori tüketilmesi, porsiyonları büyük tutmamak, çeşitlilik açısından zengin ancak miktar açısından fakir beslenme; işlenmiş gıdalardan, tuz, şeker ve şekerli içeceklerden uzak durmak olarak sıralanıyor.

Kitapta kalp damar hastası olmayan kişilere kalp sağlığını korumak için verilen öneriler ise şöyle;

  • Tuz tüketimi günde 5 gramın altında olmalı. Ülkemizde ekmek tüketimi ve ekmekten alınan tuz miktarının fazla olduğu göz önüne alınmalı.
  • Günde 30-45 gram lif tüketilmeli. Liften zengin gıdalar ve tam tahıllı gıdaları tüketmenin kan şekerini ve kötü kolestrolü düşürdüğü unutulmamalı.
  • Günde 2-3 porsiyon (200 gram üzeri) meyve tüketilmeli. İçerdiği kalori ve şeker nedeniyle kilo sorunu olanların ve şeker hastalarının tüketimi daha düşük olmalı.
  • Günde 2-3 porsiyon sebze (200 gram üzeri) tüketilmeli.
  • Haftada 1-2 kez balık tüketilmeli, bu öğünlerden birisi yağlı balıktan oluşmalı.
  • Günde en fazla 30 gram tuzsuz ve yağda kavrulmamış kuruyemiş (ceviz, fındık, badem gibi) tüketilebilir. Ancak kalorisi yüksek olduğundan kilo sorunu olanlar dikkatli tüketmeli.
  • Trans yağ ve katı margarinlerin ve bunları içeren pastane ürünlerinin tüketilmesinden kaçınılmalı.
  • Doymuş yağlar toplam enerji alımının %10 altında olmalı, doymamış yağlarla değiştirilmeli.
  • Şekerli içecek ve alkollü içecek sınırlandırılmalı.

Kitap, bu basit önerileri beslenme alışkanlığı haline getirmek, sigara kullanmamak ve hareketli bir yaşam tarzı kazanmak kalp sağlığını korur diyor. Ayrıca sağlıklı bir diyet benimsemiş, sağlıklı bir kişide ek diyet takviyelerine gerek olmadığına da dikkat çekiliyor.

Kalp sağlığına uygun beslenme konusunda bir referans kaynak olmaya aday ‘Kalp Dostu Yemek Tarifleri’ kitabı tüm Türkiye’de kardiyologlar tarafından ücretsiz dağıtılacak. Kitaba ayrıca www.kalbinidinlesen.com adresinden ulaşılabiliyor.

Türk Kardiyoloji Derneği Hakkında:

21 Mayıs 1963 tarihinde kurulan Türk Kardiyoloji Derneği, 2956 üyesi, 23 yönetim kurulu alt birimi ve 11 çalışma grubu ile faaliyet göstermektedir. Toplumsal ve mesleki eğitimler ile araştırmaları destekleyerek Türk halkının kalp-damar sağlığını korumayı amaçlayan dernek hekimlere yönelik kardiyoloji alanında hazırlamış olduğu kılavuzlar, bilimsel ve eğitimsel aktiviteler, bilimsel yayınlar ve uluslararası organizasyonlar ile etkinliklerini gerçekleştirmektir.

Türk Kardiyoloji Derneği, Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC), Dünya Kalp Federasyonu (WHF) ve Türk Dünyası Kardiyoloji Birliği (TDKB) üyesidir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Dünya Kalp Günü; “Sağlığınız için sağlıklı beslenme”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin