Gaziantep’in başarılı kadınları bu sergide buluştu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep’in başarılı kadınları bu sergide buluştuBugün 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle hazırladığım “Kadına Dair Gaziantep” konulu sergi SANKO PARK AVM’de açıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar gününde Gaziantep’in başarılı kadınlarının buluştuğu sergide renkli anlar yaşandı.

Gazeteci Mezine Sırakaya’nın hazırladıgı sergiye siyasi partilerde kendine yer bulmuş kadınlar, iş, eğitim,sağlık,spor dallarında başarıyı yakalamış bir çok kadın katıldı.

SANKO PARK AVM’de açılan sergiye Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü,  Bülent Öztürk, Gaziantep eski  Milletvekili Özlem Müftüoğlu, İş Kadını Serpil Karuser, Gamze Aşnük,  TOBB Gaziantep Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Akkaya, MHP Gaziantep İl Kadın Kolları Başkanı Özlem Canpolat, MHP Şehitkamil İl Başkanı Aziz Yücel, CHP Gaziantep eski il başkanı Avukat Nesrin Tuncel ve birçok kadın katıldı.

Gaziantep’in başarılı kadınları bu sergide buluştu

“Adam gibi kadın olmak değil” “Kadın gibi kadın” olmak istiyoruz ifadelerini kullanan Sırakaya, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.

Gazeteci Mezine Sırakaya, “Mesleki kariyerimde hedeflerimden birini daha gerçekleştirmenin mutluluğu içerisindeyim. Gaziantep’te iş, siyaset, eğitim,  spor kısacası hayatın her alanında başarıyı yakalamış kadınlarımızın hayat hikâyelerinin yer aldığı “Kadına Dair Gaziantep” konulu sergiyi açmak bugüne nasip oldu. Buradaki yaşam hikâyeleri ile başarıyı yakalamış, mücadeleden vazgeçmeyen ve her şeye rağmen ayakta kalabilmeyi başarmış Gaziantepli kadınlarımıza bakarak zafere ulaşmak mümkün” dedi.

Gaziantep’in başarılı kadınları bu sergide buluştu

Sırakaya konuşmasına Türkiye ve Dünyada kadının yerine dedeğinerek şunları söyledi;

“KADIN İSTİHDAMI”

Gaziantep büyüyen ekonomisiyle göz kamaştırırken, şehrimizin Türkiye sanayi şehirleri arasında ilk onda olduğunu göreceksiniz. Ancak Gaziantep sanayisinde istihdam edilen kadın sayısının erkeklere oranla az olması bizi üzüyor.

Gaziantepli kadınlara da istihdam sağlayacak alanlarda yatırım yapacak yatırımcıların artması en büyük dileğimiz.

Gaziaşehrimiz’e soralım: Kaç kadın kaymakam, kaç kadın valimiz var? Kaç bürokrat kadınımız, kaç kadın milletvekilimiz var? Kaç kadın şube müdürümüz, kaç kadın Milli Eğitim müdürümüz ve kaç okul müdiremiz var?  yada kaç üst düzey kadın yöneticimiz var? Kaç kadın Belediye Başkanımız var? Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası kaç iş kadınımız var? Odalarda kaç kadın oda başkanımız var? Haydi cevaplayın. Sonuç iki milyonluk nüfusun kadın temsil oranı sadece %1. İşte bu kötü  sonuç tüm Türkiye’ye yansıyan acı tablo.

Türkiye nüfusunun %49,8’ini oluşturan kadınlarımız toplumda hak ettiği cinsiyet eşitliğini yakalamalıdır. Kadın istihdamı en fazla hizmet sektöründe olmasına rağmen cinsiyete ve ekonomik faaliyetlere göre istihdam oranı incelendiğinde, Türkiye’de yönetici pozisyonundaki kadın oranı sadece  %17’dir. Bu oranın artması gerekmektedir.

Son dönemlerde artan kadına şiddet olayları hepimizi ürkütüyor ancak kadın sorunu çözecek olan anahtar biz kadınların elinde. Her platformda bir araya gelerek biz bize kadın kadına destek olabilir kucak açabilir sorunların çözümü noktasında neler üretilebilir bunlar tartışılmalı. Sorun yaşanıp bitiğinde değil, sorun kapımızı çalmadan önce önlem almada çözüm odaklı çalışmalıyız. Türkiye’de ve dünya da yaşanan bu sorunların perde arkasında çözülmesi gereken bir çok problem var.  Toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplumsal baskı, ekonomik sıkıntılar ve Çoklu Kişilik bozukluğu gibi hastalıklar ve benzeri sorunları peş peşe sıralayabiliriz. Ülke olarak kadın politikalarımızı gözden geçirmeli kalıcı ve uzun vadeli  politikalar üretmeliyiz.

“SİYASETTE KADIN ÜLKEYE MUTLULUK GETİRİYOR”

Kadınların siyasette ki yerini incelediğimizde ise Türkiye Büyük Millet Meclisindeki kadın milletvekili oranı 1935 yılında %4,5 iken, 81 yıl sonra bu oran ancak %14,7’ye yükseldi. Birleşmiş Milletler Kadın Birimi ve Parlementolar Arası Birlik tarafından yayınlanan “Siyasette Kadın 2017” haritasında tüm dünyada hükümet ve parlementolardaki kadın vekil sayısı erkeklere oranla %23 le temsil ediliyor. Türkiye’de mecliste kadın oranı %14

82 kadın vekille 186 ülke arasında 132. Sırada yer alıyoruz. Türkiye 2017 yılında tek bakan kadın ile 193 ülke arasında ise 168. Sırada yer aldı. Komşumuz Bulgaristan kadın bakanlarıyla % 52 yi yakalayarak dünya birincisi olmuştur. Mecliste kadın vekil %42 lik oran ile İskandinav ülkeleri yani Norveç, Finlandiya, Danimarka, İsveç, İzlanda, ilk sırada yer alıyor. Dünya mutluluk raporuna göre en mutlu ülkelerde İskandinav ülkeleri oldu. Sonuç olarak ülke yönetiminde ne kadar çok kadın olursa, o ülke o kadar çok mutlu oluyor.

“ŞİDDET TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR”

Kadınlara yönelik taciz, psikolojik ve fiziksel şiddet, ülkemizin önüne geçilemeyen kanayan yarasıdır.

2016 yılında yerel ve ulusal medyaya yansıyan haberlere göre 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Baktığınız da Kadına karşı şiddet hız kesmiyor, her yıl giderek artıyor. 2017 yılında da 409 kadınerkekler tarafından öldürüldü, 332 kadına cinsel şiddet uygulandı, 20 çocuk öldürüldü. Şehrimiz de bu yıl geçen yıla oranla yine kadın cinayetlerinde artış olduğunu görüyoruz.  Artık kadın erkek ayrımı yapmadan sosyal hayatın paylaşımı noktasında insan olmak ve gerekliliğinin yerine getirilmesini istiyoruz.

“KADIN PROGRAMLARI KALDIRILSIN”

Sabah kuşağında yer alan Kadın Programları yarattıkları polemik ve kargaşayla kadınlarımızı ekrana kilitlemeyi başarıyor ve rekor reytingler alıyor. Ekranlara kilitlenmiş milyonlarca kadın sabah kuşağında izledikleri programlarla güne ağlayarak başlıyor. Psikolojik travmalara yol açan bu programlar kadınlarımızın günlük hayatını maalesef olumsuz etkiliyor.  Neden hep kadın programları var? Neden Erkek programları yok?

Biz kadınlar “Sen erkeksin yapamazsın” ” Aferin Erkek olduğun halde zoru başardın” demiyorsak sizlerde bize ” Sen Kadınsın” “Aferin kadın olduğun halde zoru başardın” kelimelerini kullanmayın. Biz “Erkek gibi kadın” değil,  “Kadın gibi kadın” olmak, yüce Allah’ın bize bahşettiği bu güzel dünyada hayatımıza  erkek ve kadın olarak insan olmanın gerekliliğini yerine getirerek sürdürmek istiyoruz.

Kısacası Kadın – Erkek cinsiyet ayrımcılığı değil, sadece insan olmak istiyoruz.

Güzel günlere mutlu kadınlar olarak uyanmak dileğiyle;

Doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz annelerimizin,  özellikle tüm şehit annelerimizin, bizi biz yapan kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar günü kutluyorum.

Gaziantep’in başarılı kadınları bu sergide buluştu Gaziantep’in başarılı kadınları bu sergide buluştu

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Gaziantep’in başarılı kadınları bu sergide buluştu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin