Okula dönüş sürecini kolaylaştırın

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Psikiyatri Kliniği Uzmanı Dr. Neslihan Şahin okula adaptasyon sürecinde ailelere büyük görev düştüğünü kaydetti.

Uzun bir yaz tatili arasından sonra okullar tekrar başladı. Okula dönüş okula yeni başlayan, bir üst sınıfa geçen, okul değişikliği yapan pek çok çocuk ve öğrenci için kaygı verici olabilir. Özellikle ilk haftalarda evden ayrılmakta zorlanma, uyanmakta zorlanma, okula gitmekte isteksizlik, ağrı, bulantı, kusma gibi bedensel şikayetler görülebilir. Daha düzensiz, rahat ve esnek geçen yaz tatilinin ardından düzen ve disiplin gerektiren okul dönemine alışmak biraz zaman gerektirecektir. Bu dönemde özellikle okula yeni başlayan çocuklara karşı daha anlayışlı ve sabırlı olmak, okula gitmenin gerekliliği hakkında açık, anlaşılır ve net bilgiler vermek, evden ayrılıp okula gideceği ancak tekrar eve döneceği konusunda açıklama yapıp güven sağlamak bu süreci hızlandırıp, kolaylaştırabilir. Her çocuk için bu dönemin farklı atlatılabileceği unutulmamalıdır. Anne ve babasına güvenli bağlanan, onlar yanında olmadan zaman geçirebilen, sosyal ortamlara katılan, akranlarıyla zaman geçiren çocuklar okula daha kolay alışabilmektedir. Ebeveynlerin bu dönemde çocuklarına verdikleri mesajlar da önemlidir. “Öğretmenin kızar, cezalandırır, okula senden başka her öğrenci gidiyor” şeklinde cümleler kurmak çocuğun hem kaygı ve korkusunu artıracak hem de özgüvenini azaltacaktır. Anne ve babanın başarı ve kontrol odaklı olması, kaygı düzeyinin yüksek olması da çocuğun alışma sürecini olumsuz etkileyebilir. Farklı ve yeni bir ortama girmek, düzen ve uyum sağlamak okula başlayan hemen her çocuk için zorlayıcı olabilir, özellikle ilk haftalarda destekleyici, anlayışlı ve sabırlı olmak, okulda öğrendiklerini heyecan ve ilgiyle dinlemek, okulda hem yeni bilgiler alabileceği, hem de yeni arkadaşlar edinebileceği vurgusunu yapmak, okuldaki öğretmenlerin gözlem ve desteğini almak, gerektiğinde ebeveyn olarak  pasif konumda çocuğunuzu izlemek alışma sürecini kolaylaştırıp, hızlandıracak tutum ve davranışlardandır. Tüm bunlara rağmen çocuğunuz okula alışamıyorsa, okula gitmek istemiyorsa bu durum kimi zaman öğrenme güçlüğü, hiperaktivite gibi sebeplere de bağlı görülebileceğinden öğretmenin ya da ebeveynin şüphesi varsa uzman görüşü almak uygun olacaktır. Tüm öğrencilere ilgiyle, heyecanla, merakla  öğrenecekleri iyi bir eğitim ve öğretim yılı dilerim.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
  Okula dönüş sürecini kolaylaştırın

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin