Prizrenliler Fliya Festivalinde buluştu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

fliya-festivaliKosova Prizren’den Türkiye’ye gelenler ve torunları,  Göktürk’te düzenlenen Geleneksel Fliya Fest’te buluştu.  Kosova kültüründe önemli bir yer tutan ve 4 saatte pişen lezzetlerinden “fliya”nın pişirilip dağıtıldığı festival, renkli karelere sahne oldu.

Fliya hamuruyla sevgi, dostluk, birlik ve beraberlik tohumlarının serpildiği bu güzel güne Rumelili ünlü halk müziği sanatçısı, Kosovalıların “Arif Aga”sı Arif Şentürk, Rüstem Avcı ve Aluş Nuş gibi önemli isimler de katıldı. Kosova göçmenlerinin her yıl Mayıs ayında bir araya geldiği bu geleneksel kültürel etkinlik, halaylar, oyunlar ve türkülerle eğlenceli anlara sahne oldu. Fliya’nın pişirilmesinde kullanılacak odunlar atın sırtında törenle temsili Kosova Köprüsü üzerinden festival alanına getirildi. Kosovalı bayanların sıra ile tek tek katlarını döktükleri friya Kosovalı erkekler tarafından hazırlanan ateşin üzerinde pişirildi.

“KOSOVALILARI BİR ARAYA GETİRİYORUZ”

Festival ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kosova Prizrenliler Derneği Başkanı Gülen Aksu Türker, “Fliya Kosova ve Arnavut kültürü için son derece önemli bir lezzet. Bir nevi bizim alametifarikamız. Şu an gerçekleştirmekten mutluluk duyduğumuz Fliya Fest ise, her yıl Kosovalı kardeşleri bir araya getiriyor’ dedi.

kosova-prizrenFLİYA NEDİR, NASIL YAPILIR?

Peki Kosova, Balkan ve Arnavut kültüründe önemli bir yer tutan fliya hamuru nasıl hazırlanıyor? İçindeki malzemeler, pişirilmesi ve servisi nasıl yapılıyor?

Arnavutça’da “flija” şeklinde yazılan, Kosova’nın çeşitli yerlerinde “fulya” veya “fuliya” gibi isimlerle de anılan fliya, Arnavut ve Balkan mutfağının en önemli lezzetlerinden biri olarak kabul ediliyor. Malzeme miktarı oldukça az olmasına rağmen pişirilmesi oldukça zahmetli olan fliya, alışılmış pişirme tekniklerinin aksine, alttan yanan bir ateşle değil, pişirildiği tepsinin üstüne kapatılan bir sacın verdiği ateşle pişiriliyor. Sac ise, ortalama çanak anten boyutlarında olan, demirden bir pişirme malzemesi olarak ayarlanıyor. Bir nevi gözleme yapılan saca benzemekle birlikte, gözleme gibi malzemeler üstünde değil, altında pişiyor. Odun ateşinin üstünde ısıtılan sac tepsinin üzerine konuluyor ve saç sıcaklığıyla birlikte alttaki hamuru pişiriyor. Öte yandan un, su ve tuz ile hazırlanan hamurun krep hamuru kıvamında, yani boza gibi olması gerekiyor. Yaklaşık dört saatte pişirilen ve ilk kalınlığının 2-3 katına erişen fliya, balla servis ediliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Prizrenliler Fliya Festivalinde buluştu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin