Ramazan ayında ağız kokusu nasıl giderilir?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.BarışÇABUK ramazanda oluşan ağız kokusunun nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgiler verdi.

Ramazanda en sık görülen ağız kokusunun sosyal hayatta sıkıntılar yarattığına dikkat çeken   ÖzelHatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Barış ÇABUK şunları kaydetti:

“Ağız kokusuna solunum sistemi hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları , diyabet hastalığı ve vitamin eksikliği neden olabilir. Son zamanlarda mide ülserine neden olan HelikobakterPilori denilen mide mikrobu mideden bağımsız olarak ağız boşluğuna yerleşip diğer bakterilerle beraber ağız kokusuna neden olmaktadır. Ülser benzeri dispepsi yakınması olanlarda HelikobakterPilorinin antibiyotik tedavisi ile ağız kokusu önlenebilmektedir. Oruç tutmak, ağız salgılarının azalması ve su kaybı ile ağızda USB üreten bakterilerin çoğalmasına neden olur. Oruç tutarken  enerji için ilk olarak vücuttaki depo ,karbonhidratları  kullanılır. Karbonhidrat depoları boşalınca, sonrasında yağlar yakılır buda ağız kokusuna neden olur. Çünkü yağ yakımı sonucu ağız kokusuna neden olan ‘keton cisimcikler’ oluşur. Bu nedenle sahurda enerjiyi yavaş yavaş vücuda veren karbonhidrat içerikli gıdaların tüketimi önemlidir. Vejetaryen beslenme de ağız kokusunu azaltmaktadır. Sahurda bol fiberli yiyecek tüketilmesi önem taşır. Ağız kokusu yapacak besinlerden ve sigaradan kaçınılmalıdır.”

Ağız kokusunda beslenmenin de önemli bir faktör olduğunu vurgulayan  “Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Barış ÇABUK ‘Oruçta açlığa bağlı tükürük salgılarının azalması, su kaybı ve uzun açlıkta meydana gelen keton cisimcikleri de ağız kokusunun oluşmasına katkıda bulunur. Beslenme de sarımsak, soğan, turp gibi besinlerin alınmaması, yeterli kompleks karbonhidrat tüketimi, sahurda bol su içilmesi, gargara, karanfil, nane, maydanoz tüketilmesi; Baharat, çay, kahve ve süt tüketiminin sınırlanması, ağız kuruluğu yapan ilaçlardan kaçınılması, sigara içilmemesi, sahurda bol lifli havuç gibi yiyeceklerin tüketilmesi önem taşır.” dedi.

Sahurda yenen besinlerin kompleks karbonhidratlar olmasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Barış ÇABUK , “Sahur yemeği yüksek, enerji verecek abartısız bir yemek olmalıdır. Sahurda yavaş sindirilen hafif yiyecekler, yeşil salata, yulaflı ekmek, gevrek, tost tercih edilmelidir. Kompleks karbonhidratlar, uzun oruç günlerinde enerjinin yavaş yavaş salınımına yardımcı olur. Kompleks karbonhidratlar olarak tahıllar, baklagiller, oruçlu saatler boyunca yavaş yavaş enerjiyi serbest bırakarak rafine şekerlere, pirinç ve beyaz una tercih edilmelidirler” açıklamasında bulundu.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ramazan ayında ağız kokusu nasıl giderilir?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin