Sarıfakı, “Antibiyotikler en sık tüketilen ilaçlar içinde”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

18 KASIM “AVRUPA ANTİBİYOTİK FARKINDALIK GÜNÜ”

Bu önemli gün kapsamında açıklama yapan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Serdar Sarıfakı ;Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım’da gerçekleştirilen Avrupa Halk Sağlığı girişimidir” dedi.

Güncel verilerin, Avrupa Birliği çapında dirençli bakteriler tarafından enfekte edilen hasta sayısının arttığını ve antibiyotik direncinin halk sağlığı için birincil tehdit haline geldiğini gösterdiği, dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çarenin antibiyotiklerin akılcı kullanımı olduğunu söyleyen Sarıfakı, sözlerine şöyle devam etti:

“Günümüzde bu güçlü, önemli ilaç grubu olan, antibiyotiklerin gereksiz kullanımı önemli bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Akılcı olmayan antibiyotik kullanımı, toplumda ve hastanelerde büyük bir problem haline gelen antibiyotik direncine sebep olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde antibiyotikler en sık tüketilen ilaçlar içinde 3– 5’inci sırada yer alırken ne yazık ki, ülkemizde ilk sırada yer almaktadır.

Antibiyotik direnci, antibiyotiğin belli bir bakteriyi öldürme veya üremesini durdurma özelliğini kaybetmesidir. Bu hem toplum kaynaklı hem de hastane enfeksiyonlarında ciddi seyirli hasta oranlarının artmasına, tedavinin başarısızlığına, hatta ölümle sonuçlanan vakalara yol açmaktadır. Dirençli bakteri, antibiyotik karşısında hayatta kalarak çoğalmaya devam ederken, hastalığın daha uzun sürmesine yol açmaktadır. Bu da tedavinin uzamasına ve maliyetinin artmasına sebep olmaktadır.

İdeal antibiyotik kullanımı için, hekim; doğru tanı sonrası, doğru antibiyotik, en uygun yoldan, etkin dozda, optimum aralıklarla, uygun süreyle tedaviyi planlamalıdır.

Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarında (ÜSYE) antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalıdır. Bu hastalıklarda antibiyotik kullanımı, iyileşme sürecini kısaltmaz, virüslerin diğer insanlara yayılmasını engellemez aksine antibiyotik direncine, vücut hücrelerinin ölmesine, vücut direncinin azalmasına ve antibiyotiğin yan etkilerine maruz kalarak iyileşme sürecinin uzamasına neden olmaktadır. Mevcut klinik araştırmalar yanlış antibiyotik kullanımının en çok ÜSYE’da gerçekleştiğini göstermektedir.

Unutmayalım ki antibiyotikler; ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır aksi taktirde faydadan çok zarar getireceği bilinmelidir.

İlimizde akılcı antibiyotik kullanımında sorumlu olan tüm paydaşlara; Hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, hasta ve hasta yakınlarına yönelik çalışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir, yapılan çalışmalar ile Gaziantep olarak başladığımız yerde olmamakla birlikte çalışmalarımız katlanarak devam etmektedir. Amacımız bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için  antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı artırmaktır.

Sonuç olarak, yeni bir antibiyotiğin geliştirilmesi ve kullanıma sunulmasının yaklaşık 10-15 yıl süren bir süre, milyon dolarlarla ifade edilen bir masraf ve insan emeği gerektirdiği göz önünde tutularak akılcı antibiyotik kullanım ilkeleri benimsenmelidir. Tıp tarihinde, insanlık için büyük bir buluş olarak ifade edilen antibiyotiklerin bilinçli ve uygun kullanımının yaygınlaştırılmasında biz hekimlere düşen görev kendi eğitimimizi tamamlamanın yanı sıra toplumun da bilgilendirilmesi ve eğitilmesinin önemle sağlanmasıdır. Konuya hassasiyeti artırmak için her yıl 18 Kasım’da gerçekleştirilen Avrupa antibiyotik farkındalık gününde ki tüm çalışmaların olumlu olmasını temenni eder, sağlıklı günler dilerim’’ dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Sarıfakı, “Antibiyotikler en sık tüketilen ilaçlar içinde”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin