SICAK YAZ GÜNLERİNDE İSHALE DİKKAT

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çiftçi , özellikle yaz ayalarında aşırı sıcaklıklarda artış gösteren ’akut ishal’ hastalığına karşı uyarılarda bulundu.

Gaziantep Özel Hatem Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çiftçi, bahar ve yaz aylarında aşırı sıcak havalarda ishal hastalığının ortaya çıktığını belirterek, hastalığın özellikle çocuklarda sık rastlandığını ve ölümle sonuçlanabildiğini kaydetti. Dr. Mustafa Çiftçi, hastalığın ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, belirtiler ve tedavi yöntemleri konusunda bilgi verdi.

 

Çiftçi, hastalığın mide ve bağırsak iltihaplanması olduğunu belirterek, “Akut ishal, mide ve bağırsakların enflamasyonudur. Yani iltihaplanmasıdır. Bu süre 14 günden az ise buna akut ishal diyoruz. 14 günden fazla ise kronik ishal diyoruz” dedi.

SICAK YAZ GÜNLERİNDE İSHALE DİKKAT

Akut ishalin belirtileri

 

Hastalığın belirtileri hakkında da bilgi veren Çiftçi, “En belirgin belirtisi adından da anlaşılacağı üzere ishal durumudur. Bu kanlı veya kansız olabilir, beraberinde bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi gibi belirtilerle seyredebilir” şeklinde konuştu.

 

Akut ishalin bir bakteri tarafından oluşturulduğunu hatırlatan Çiftçi, “Bu etkenlerin bulaşmış olduğu yiyeceklerin içeceklerin ağız yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır” ifadelerini kullandı.

Çocuklara dikkat

 

Hastalığın en çok bahar ve yaz aylarında görüldüğünü kaydeden Çiftçi, sıcak havalarda çocuklara dikkat edilmesini istedi. Çiftçi, “Bu mevsimlerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte bakterilerin virüslerin çoğalmaları daha kolay olmakta. Çocukların bir arada aynı ortamda bulunmaları artmakta. Parkta ,bahçede bulunan ve birbirleriyle temas halinde olan çocuklara bu mikropların geçişi daha kolay olmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Tedavisi

 

Dr. Mustafa Çiftçi, hastalığın tedavisi konusunda ise “Sıvı ve tuz kaybına göre değişmektedir. Sıvı ve tuz kaybı hafif olan vakalarda evde ağızda sıvı takviyesi yapılabilir. Hafif vakalar, yağsız posasız diyet ile atlatılabilir. Ancak sıvı ve tuz kaybının fazla olduğu vakalarda hastaneye yatış gerekmektedir. Tedavi uygulanır” bilgilerini verdi.

 

Dr. Çiftçi, ishal vakalarında patates, muz, yoğurt tüketilmesi gerektiğini söyleyerek, “Bu gıdaların tüketiminin yanı sıra ve su takviyesi yapmamız, ağızdan sıvı takviyesinin iyi olması gerekiyor. Yağlı yiyeceklerde, çikolata ve sütten uzak durulması gerekiyor” dedi.

“Erken müdahale ölüm riskinin önüne geçer”

 

Dr. Çiftçi, hastalığa erken müdahalenin ölüm riskinin önüne geçebildiğini kaydetti. Çiftçi, “Bahar ve yaz ayların da her 5 hastadan 2’si bu şikayetle gelmektedir. Ülkemizde ve dünyada akut ishaller bebek ve çocuk ölümlerinde ön sırlarda olup bu konuda ölüm ve ölüm riskini artıran su ve tuz kaybıdır. Burada erken müdahaleyle bu ölümlerin önüne geçilebilir” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
SICAK YAZ GÜNLERİNDE İSHALE DİKKAT

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin