Şölen CEO’su Elif Çoban’dan Yerel Zincirlere Çağrı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“RAFTA YENİYE NE KADAR YER AÇARSANIZ, TÜKETİCİ DE O KADAR ÇOK KAZANIR”

Çikolata ve çikolatalı ürünler sektöründe Türkiye’nin en hızlı oyuncularından Şölen’in CEO’su Elif Çoban, İstanbul’da düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı’nda ‘Farklılaşma, Markalaşma’ başlıklı oturumda konuştu. Yerel satış noktalarının üreticinin müşterisiyle arasında kurduğu değer zincirinin en önemli halkası olduğuna dikkat çeken Elif Çoban, yerel zincirlere şu çağrıda bulundu: “Raflarda yeniye ne kadar yer açarsanız, tüketici o kadar kazanır. Daha çok ürün deneme fırsatı bulur, oluşan rekabet ortamında bir yandan markalar kazanır bir yandan da siz kazanırsınız.”

Türkiye’nin gıda alanında lider şirketlerinden Şölen, Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı’na katıldı. Şölen CEO’su Elif Çoban, Marka Danışmanı Güven Borça’nın moderatörlüğünü yaptığı ‘Farklılaşma, Markalaşma’ başlıklı oturumda Şölen’in markalaşma hikayesini anlatırken, yerel zincirlere de ‘yeni ve farklı olana’ cesaretle sahip çıkma önerisinde bulundu.

“Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan?”

Yerel satış noktalarının önemine dikkat çeken Elif Çoban, bir ürünün raflarda yer aldığı oranda tüketiciyle tanışma fırsatı olduğunu söyledi. Türkiye’den doğan, adını tüm dünyaya duyuran bir şirketin Türk tüketicisiyle de daha rahat bir şekilde buluşması gerektiğini hatırlatan Çoban, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizler daha iyi biliyorsunuz ki marketlerde bırakın bir metrekareyi bir santimetrelik bir alanın bile anlamı çok büyük. Bu alanların doğru belirlenmesiyle birlikte raf kullanımı, müşteri yönlendirme konularında siz de verimlilik esasında yeni bir döneme geçmiş olacaksınız. Böylece başarılı bir ticari döngü oluşacak. Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan meselesine gelecek olursak; siz ne kadar yer açarsanız, tüketici o kadar çok ürün deneme fırsatı bulacak. Bir yandan markalar kazanırken bir yandan da siz kazanacaksınız. Biz yenilikçi ürün üretmekte, kazandığımızı işimize ve ürünümüze yatırmakta ne kadar özverili ve cesursak, sizin de bizim ürünümüzün görünürlüğüne daha çok şans vermek için aynı cesareti sergilemeniz gerekiyor.”

“Şölen yaparsa farklı yapar dedirttik”

Şölen’in 1989 yılında sadece 50 kişilik bir ekiple kurulmuş genç bir şirket olduğunu hatırlatan Elif Çoban, “Pazarda bu kadar köklü, yerleşik markalar varsa, mutlaka bir çıkış yolu bulmalısınız. Aksi halde, tutunmanız mümkün değil, imkânsız. Biz, bu çıkış yolunu yenilikçilikte bulduk. Türkiye’yi Türkiye’de olmayan ürünlerle tanıştırdık. Perakendecinin, yerel zincirin rafında bana da yer açması için kuş kondurmam gerekiyordu, biz bu kuşu kondurduk. Şölen yaparsa, farklı yapar dedirttik” şeklinde konuştu.

“Ne kazanıyorsak, işimizi büyütmek için harcıyoruz”

Şölen’in markalaşma stratejisini de anlatan Elif Çoban, “Bugün geldiğimiz noktada, bizi biz yapan en önemli bakış açısı her dönemde yenilikçiliğe ve cesur adımlara inancımızdır. Yenilikçilik ve cesaret bizim DNA’mızda var. Cesaretle, yurtdışına açıldık. Genellikle markalaşma denildiğinde önce yurtiçinde tutunma, ardından yurtdışına açılma akla gelir. Şölen’in başarı öyküsü, bu sıralamanın tam tersi şeklinde gelişti” dedi.

Elif Çoban, ihracatla, küreselleşerek büyüdüklerini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Farklı pazarlara -ki bu pazarların önemli bir bölümü gelişmiş, Batı ülkeleriydi- üstün nitelikli ürünler satarak iyi bir öğrenme süreci geçirdik. Ardından, elde ettiğimiz bilgi birikimini, gözlem gücünü yenilikçi damarlarımızla besledik. İhracattan kazandığımız her kuruşu işimize, Türkiye’ye yatırdık. Çoban Ailesi olarak bugün de topluca benimsediğimiz ana ilkemiz budur. Ne kazanıyorsak, işimizi büyütmek için harcıyoruz.”

Şölen Hakkında

1989 yılında Gaziantep’te kurulan Şölen; çikolata, çikolatalı ürünler, bisküvi, kraker, kek, şeker ve lokum pazarında Türkiye’nin önde gelen firmaları arasında yer alıyor. TİM verilerine göre Türkiye’nin en fazla çikolata ve çikolatalı ürün ihracatı yapan firması olan Şölen, bugün 200’ün üzerinde ürün çeşidini 100’ü aşkın ülkeye ihraç ediyor. Dünyanın şekerleme alanında en önemli listelerinden biri olan Candy Industry Top 100 listesinde 2016 yılında 53. sırada yer alan firma; Biscolata, Milango, Ozmo, Boombastic, Luppo, Lokkum, Nutymax gibi dünya çapında başarıya ulaşmış markaları bünyesinde bulunduruyor. Şölen Gaziantep ve İstanbul’daki tesisleriyle üretimini sürdürüyor. 2016 yılını 763 milyon TL ciro ile kapatan Şölen’in yaklaşık 2 bin çalışanı bulunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Şölen CEO’su Elif Çoban’dan Yerel Zincirlere Çağrı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin