Uzm. Psikolog Süyür, öğrenci ve ailelere önerilerde bulundu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

UZM. PSİKOLOG SÜYÜR: “KARNE, ÇOCUĞUN ÖĞRENME SÜREÇLERİ VE DAVRANIŞLARININ BİR GERİ BİLDİRİMİDİR”

Yaz tatiline sayılı günlerin kaldığı bu dönemde Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Uzm. Psikoloğu Melis Tümer Süyür, öğrencilere ve ailelere önerilerde bulundu.

Ailelerin de en az öğrenciler kadar heyecanla beklediği karnelerin ardından uzun bir yaz tatilinin başlayacağını anımsatan Süyür, karnesinde zayıf olan çocuğu suçlamadan önce, ebeveynlerin kendilerini de eleştirmeleri gerektiğini söyledi.

Süyür, karne alındığında ortada bir sonuç varsa, bu sonuç olumlu ya da olumsuz olsa da yalnız bir kişinin suçlanmasının doğru olmadığına dikkati çekerek, “Dönem boyunca iyi koordine olmak çok önemlidir. Bu da aile üyelerinin desteği ile olur” dedi.

Karnenin çocuğun öğrenme süreçleri ve davranışlarının bir geri bildirimi olduğunun altını çizen Süyür, “Çocuğa kişiselleştirme yapıp, karnesi zayıf geldiğinde zayıf öğrenci muamelesi yapılmamalı. Çocuğun sadece karnesi zayıftır, kişiliği değil, kişiliğine genelleme yapılması doğru olmaz. Bu çocukta özgüven eksikliğine neden olabilir” uyarısını yaptı.

ÖDÜLLENDİRMEDE ÖLÇÜ
Süyür, pekiyi notların olduğu karnelerin genellikle ödüllendirildiğini ancak çocuğun sadece iyi notlar aldığında ödüllendirildiğini hissetmemesi gerektiğini kaydederek, şöyle devam etti:

“Mümkün olduğunca maddi değeri az veya ailece bir şeyler yapmak gibi manevi değeri olan hediyeleri, gösterdiği çabası için vermeniz en uygunudur. Bu nedenle düşük notu olsa bile çocuğunuz elinden gelenin en iyisini yaptıysa ona da bir ödül vermeniz onu motive edecektir.

Bu tür davranışlar çocukta ödül için çalışma gerekliliği yerine ‘kendim için çalışmalıyım’ düşüncesine bırakır. Bu da çocukta özdisiplin gelişmesini sağlayacaktır. Tatil döneminde çocuğunuzu kitap okumak, bulmaca çözmek gibi aktivitelerde bulunması için teşvik edin. Okulun açılmasına doğru, bir önceki dönemi hatırlatıcı çalışmalarla ödül yöntemini uygulayarak çocuğunuza destek olun.

Çocuğunuzun size karşı yapmasını istemediğiniz, hiçbir davranışı, siz de çocuğunuza uygulamayınız. Unutmayın ki çocuk söylenenden çok, gördüğünü rol model olarak alacaktır. Tüm öğrencilerimize bol enerji depolayacakları bir tatil diliyorum.”

Ebeveynlerin, çocuklarının tatilde bol bol dinlenmesine ve tatilin keyfini çıkarmasına fırsat tanıması gerektiğini vurgulayan Süyür, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tatil zamanını birlikte vakit geçirebileceğiniz, çocuğunuzun yeni dönem için enerji depolaması için bir olanak olarak görebilirsiniz. Çocuğunuz düşük notlar getirmiş olsa da onunda tatile, okul düzeninden uzaklaşmaya ihtiyacı olacağını unutmamalısınız.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Uzm. Psikolog Süyür, öğrenci ve ailelere önerilerde bulundu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin