“İNTÖRNLÜK” TÜRKİYE İÇİN BİR MODEL OLACAK

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“İNTÖRNLÜK” TÜRKİYE İÇİN BİR MODEL OLACAKGaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun,  40 bin öğrenci sınırına merdiven dayamış, toplumla bütünleşmiş, hayatın içinde ve hayatı kuşatmış bir üniversite olmanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Rektör Coşkun, yardımcıları Prof. Dr. Türkay Dereli, Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Ali Gür ile Rektör Danışmanları Prof. Dr. Cahit Bağcı,  Prof. Dr. Mehmet Koruk, Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu ve Doç Dr. Murat Ağarı İle birlikte basın toplantısı düzenleyerek, üniversitenin 2008’den buyana katettiği aşamayı anlattı.  Gaziantep Üniversitesi’nin toplumla bütünleşmiş, katma değer üreten, ürüne yönelik AR-GE çalışmaları yapan, hayatın içinde ve hayatı kuşatan, soluk alan bir üniversite olmayı kendilerine eğitim anlayışı olarak gördüğünü belirten Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun,  AR-GE kültürünün hakim olduğu bir üniversite olma yolunda önemli adımlar attıklarını dile getirdi.  Üniversitenin, hayatın içinde, şehrin içinde her türlü etkinliğin içinde olması yolunda çalışma yaptıklarını, GAÜN’ün Gaziantep’in her türlü sevincinde, tasasında birlikte olduğunu anlattı.

HIZLA BÜYÜYORUZ

Gaziantep Üniversitesi’nin Türkiye’nin en gelişmiş üniversiteleri kadar fakülte, yüksekokul unun bulunduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Coşkun, “Biz görevi devraldığımızda fakülte sayısı 5 idi, 15 oldu. Enstitü sayısı 3 idi bir tane daha ilave ettik. Yüksekokul meslek yüksekokulu sayısını 9’a çıkardık. Ama, bu okullarda gerçek, kaliteli eğitim verilmesine özen gösterdik.  Bugün gelinen noktada, her alanda fakültemiz var.  Lisansüstünde doktora ve yüksek lisans öğrenci sayımız çok azdı. Bugün her sahada programımız mevcut.  374 yüksek lisans öğrenci vardı göreve geldiğimizde, bu gün bu rakam 3 bin 100 civarında. Yani 8-9 kat arttı. Bu konuda Gaziantep Üniversitesi artık adından bahsedilir bir üniversitedir.”.

“İNTÖRNLÜK” TÜRKİYE İÇİN BİR MODEL OLACAK

“İNTÖRNLÜK” TÜRKİYE İÇİN BİR MODEL OLACAK11 BİN 660 ÖĞRENCİDEN, 40 BİN EŞİĞİNE

2008’de Gaziantep Üniversitesi’nin oldukça öğrenci sayısının 11 bin 667 olduğunu, bir milyon 500 bin nüfuslu bir kente bu sayıyı oldukça az bulduklarını belirten Rektör Coşkun,  şu anda ise 40 bin öğrenci sayısına merdiven dayadıklarını vurguladı. Bu öğrencilerin bin 410’unun, değişik 70 ülkeden gelen yabancı öğrenciler olduğunu, başta sıkıntılı günler geçiren Suriye olmak üzere çeşitli ülkelerden gelen öğrencilere kapılarını açtıklarını dile getiren Rektör Coşkun doktora, yüksek lisans öğrenci sayısının 396’dan 3 bin 298’e yükselmesinin büyük bir başarı olduğunu vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “GAÜN, Türkiye’de mühendisliklerin bile bilmediği  intörnlük uygulamasını başlattı. Geçtiğimiz yıl 400 mühendis öğrenciyi intörn olarak gönderdik. Bunların yüzde 75’i iş buldu. Daha mezun olmadan iş buldular öğrencilerimiz. Türkiye’deki hiçbir mühendislikte bu oran yoktur. Bu bir başarıdır. İntörnlük, Gaziantep Üniversitesi modeli olarak Türkiye’ye yayılacak ve herkes bizden örnek alacak. Biz artık kongrelerde bu başarı öyküsünü anlatıyoruz.  Ayrıca, bu ülkenin ihtiyacı olan etik değerlerinin öğretildiği etik derslerini koyduk. Evrensel ahlak kurallarını anlatıyoruz etik derslerimizde. 4 yıl önce Toplumsal Duyarlılık Dersi’ni biz zorunu ders olarak başlattık ve bugün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile YÖK arasındaki protokolle tüm üniversitelere zorunlu ders olarak getirilmesi konusunda çalışmalar yapılıyor.  Üniversitemizin diploması, tüm Avrupa ülkelerinde geçerliliği olan bir üniversite ve bu gurur verici.”

BAŞARIYI ÖDÜLENDİRİYORUZ

Gaziantep Üniversitesi’nin araştırma geliştirme çalışmalarına büyük önem verdiğini, teşvik amacıyla da başarılı çalışmalar yapanların ödüllendirildiğini kaydeden Rektör Prof. Dr. Coşkun,  öğretim üyesine düşen yayın sayısında da büyük bir yükseliş olduğunu dile getirirken, “2006’da öğretim üyesi başına binde 67 olan makale sayısıyla Türkiye’deki üniversiteler arasında 20. sırada yer alıyorduk. 2011’de ise 1.1 makale sayısı ile 7. Sıraya kadar yükseldik. Şuanda ise 4 ile 7. Sıra arasında yer alıyoruz. Bilindiği gibi öğretim üyesi başına yayınlanan makale sayısı üniversitelerin değerlendirilmesinde önemli bir ölçek ve Gaziantep Üniversitesi bu değerlendirmede büyük bir sıçrama kaydetti” dedi. Üniversitede, 2008’de 104 olan profesör sayısının şuanda 159, 73 olan doçent sayısının 98, 193 olan yardımcı doçent sayısının ile 276’ya yükseldiğini kaydeden Rektör Coşkun, “Bu rakamlar bazı fakülteler için yetersiz ama artırılması için çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.

MODERN BİNALAR YAPIYORUZ

2008 – 2012 yılları arasında 112 bin 87 metrekare yeni bina yapıldığını, bu sürede eski binaların yenileriyle değiştirilerek öğrencilere daha modern binalarda eğitim imkanı sağlandığını vurgulayan Coşkun,  hobi bahçeleri, tenis kortu,  kütüphane, Turzim ve Uygulama Oteli gibi sosyal yaşamı etkileyen projelere imza atıldığını kaydetti. GAÜN SPORİUM adıyla, Türkiye’nin çok az sayıdaki üniversitesinde bulunan bir spor merkezinin hizmete sunulduğunu, öğrencilerin bu merkezde birçok dalda spor yapabileceğini anlatan Rektör Yavuz Coşkun, yeni modern personel yemekhanesi sayesinde, öğrencilerin de daha geniş ve rahat bir şekilde yemeklerini yiyebildiklerini anlattı. Öğrencilerin barınma probleminin çözümü için bin kişilik öğrenci yurdu ve sosyal tesis yapıldığını, 4 bin 500 öğrenci kapasiteli yurt yapımı için de çalışma yaptıklarını anlatan Rektör Prof. Dr. Coşkun, yapımının son aşamasına gelen Kongre ve Kültür Merkezi’nin büyük bir merkez olarak hizmet vereceğini,  öğrencilerin alışveriş yapabilecekleri çarşı inşaatının başladığını kaydederek sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yıl ayrıca kreş, ilkokul, Güzel Sanatlar Fakültesi ile Atlıspor Klübü projeleri gibi önemli projelerimiz de devam edecek.  Tüm bunların yanı sıra üniversitemiz bilimsel, sosyal, kültürel etkinliklerini aralıksız olarak sürdürecek.  Başta da söylediğim gibi Gaziantep Üniversitesi, kentiyle bütünleşen, Parlayan Yıldız olarak kentine ve ülkesine, insanlığa faydalı bir üniversite olma hüviyetini devam ettirecektir.”

Gazetecilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını cevaplandıran Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, önümüzdeki süreçte politika düşünüp düşünmediğiyle ilgili bir soruyu cevaplandırırken, “Ben akademik kulvardayım, bu kulvarda koşuyorum. Bir gün başka bir görev söz konusu olursa oturup düşünür karar veririz” dedi. Rektör Coşkun, bir başka soruyu cevaplandırırken de, Gaziantep Üniversitesi’nin özgürlüğü kendisine ilke edinmiş bir üniversite olduğunu, insanların kıyafet başta olmak üzere özgürlüklerine herhangi bir kısıtlama getirilmesinin söz konusu olmadığını vurguladı. “Başörtülü ya da başı açık kadınlarımız, kadın çalışanlarımız değerlidir” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“İNTÖRNLÜK” TÜRKİYE İÇİN BİR MODEL OLACAK

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin