‘’AİLE ŞİRKETLERİ ’’ TOPLANDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘’AİLE ŞİRKETLERİ ’’ TOPLANDISanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu,  aile şirketlerinde belirli noktalarda görev yapanların 65 yaşını doldurunca ayrılması gerektiğini belirterek, ‘’Bunu yapmayan müesseseler zaman içinde parçalanmaya başlar. Yerinize adam yetiştirirseniz, siz ayrıldıktan sonra şirketin daha ileriye gideceğine inanıyorum’’ dedi.

Capital ve Ekonomist dergileri ile SUNDER İşadamları Derneği işbirliğiyle düzenlenen ‘’Aile Şirketleri 2023 – Yarının Şirketleri Nasıl Şekillenecek?’’ konulu toplantı,  Teymur Continental Hotel’de yapıldı.

Aile şirketlerindeki yönetim anlayışını, başkanlığı bırakmaya giden süreci yönetme tarzını konuklarla Abdulkadir Konukoğlu, aile şirketlerinin uzun yıllar yaşamasının altında yatan asıl sırrın ‘’saygı ve sevgi’’ olduğunu vurgulayarak, 1904 yılında temelleri atılan Sanko grubunun örf ve adetleriyle birlikte büyüyerek bugünlere geldiğini söyledi.

Aile şirketlerinde işleri tamamen profesyonellere bırakılamayacağını,  hem patronun hem de profesyonel yöneticilerin olması gerektiğine işaret eden Konukoğlu, müesseseleşmenin önemli olduğunu, bütün şirketlerin kayıtlarının iyi tutulması gerektiğini anlattı.

‘’AİLE ŞİRKETLERİ ’’ TOPLANDI

‘’Belli noktaya gelen şirketler sistemlerini kurarken aile yapısındaki sistemi de birlikte götürmek zorundalar’’ diyen Konukoğlu, hızla değişen dünyada Aile Anayasası’nın güncelliğini kaybettiğini, anayasa yazmak gerektiğini ama şirketlerin nereye gitmek istediğini planlaması ve kardeşler arasında görev dağılımı iyi yapmak gerektiğini kaydetti.

Konukoğlu, tavsiyelerini şöyle sürdürdü:

‘’En az 5 yıllık planı yapmazsanız bir noktaya gelemiyorsunuz. Gençler bizlerden daha hızlı geliyor. Belirli noktalardakilerin 65 yaşını dolduracağı zaman artık ayrılmalıdır. Bunu yapmayan müesseseler zaman içinde parçalanmaya başlar.  Siz 10-15 yıl önceden aileye ayrılacağınızı bildirir ve yerinize adam yetiştirirseniz,  siz ayrıldıktan sonra şirketin daha ileriye gideceğine inanıyorum. Çünkü belirli yaşa geldiğiniz zaman ne eski hırsınız kalıyor ne eski süratiniz kalıyor. Tabi ki tecrübeniz var, ama gençlerin hızı sizi geçecek. 15 yaşında bir arabayla son model bir arabayı yarıştıramazsınız. Kayıtlarınızı doğru düzgün tutun, müdürlerinizi belirli noktalara yerleştirin, kontrolünüzü yapın zaten müesseseleşmiş sayılırsınız. Müesseseleşmeyi çok gözünüzde büyütmeyin. Planınızı iyi yaptığınız takdirde gelişmemek için hiçbir neden yok.’’

’YERİNİZE ADAM YETİŞTİRİN’’

Kendisinin 15 yıl önce hem emekli olacağını hem GSO Meclis Başkanlığı görevini bırakacağını söylediğini anımsatan Konukoğlu,  ‘’Yerinize adam yetiştirin. Bugün Sanko Grubu’nda hangi kardeşimi koysanız, benden daha iyi yürütür. Ama bunu 10-15 yıl önce çocuklara işlemek lazım’’ dedi.

Aile şirketlerinde çocuklara birbiriyle çatışmayacak görevler vermek, ayrıca maaş vermek gerektiğine işaret eden Abdulkadir Konukoğlu, ‘’Kendi şirketlerinizde önce ailelerinizin uyumunu sağlayacaksınız, ondan sonra şirketler büyümeye başlayacak’’  birlik beraberliğin önemini vurguladı.

Kendi kuşağındakilerin sanayi kültürüyle büyürken yeni gençlerin üniversite kültürüyle büyüdüğünü ve ellerinin altında her türlü iletişim imkanı bulunduğuna dikkati çeken Konukoğlu, ‘’Gaziantep’te çok büyük şirketler eskiye göre daha iyi. Eskiden parçalanma daha çoktu, şimdi pek yok. Şimdiki gençler biraz daha temkinli gidiyorlar. Gaziantep şu anda Türkiye’nin lideri.  Böyle giderse daha çok büyüyecektir’’ diye konuştu.

‘’2023 HEDEFLERİNE ULAŞACAĞIZ’’

Konuşmasında Adana örneğini veren, 3-5 sanayicinin bırakmasıyla şehrin çöktüğünü kaydeden Konukoğlu, ‘’Şehirler de sanayicisine sahip çıkacak. Bir şirketin büyümesi için nasıl evlatları şirkete sahip çıkıyorsa, o şehirler de şirketlere sahip çıkacak. Şehir ile şirketleri barışık olduğu takdirde şirketler büyür’’ dedi.

Daha ileriye gidebilmek için hedef koymanın önemine vurgu yapan Konukoğlu, Sanko Holding’in de 2023 hedeflerini koyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

‘’İnşallah 2023 hedeflerine Gaziantep olarak da Sanko Holding olarak da ulaşacağız.  Biz hedeflerimizi çok büyük koymadık, yavaş yavaş… Biz hayalimizi önce küçük koyuyoruz, o hedefe ulaşınca mutlu oluyoruz. Sonra bir hayal daha kuruyoruz.’’

Soruları da yanıtlayan Konukoğlu, şirket büyüklerinin daha hayattayken görevlerini devretmesi gerektiğini belirtirken, başarılı bir dedenin ve başarılı bir babanın evladı olmanın çok zor olduğunu, sorumluluk getirdiğini söyledi. Konukoğlu, ‘’Serveti kazanabilirsin, bir noktaya gelebilirsin ama mühim olan zirvede kalabilmek. Servet, bir mangal ateş gibidir.  Onun için evlatların iyi yetişmesi lazım, baba da ona keskin viraj yaptırmayacak’’ sözlerine yer verdi.

Aile şirketlerinde bir yatırım kararı alınırken küçük büyük herkesin görüşünün alınması gerektiğini belirten Abdulkadir Konukoğlu, ‘’İş hayatında keşke dediğiniz şeyler var mı?’’ sorusuna karşılık,  ‘’Keşkeler çok da fakat mühim olan tartmak lazım;  keşke mi çok yaptıkların mı çok… Mutlu olmanın yolu, durumu senden aşağıda olan insanlara bakıp mutlu olacaksın, yukarı bakıp hırslanacaksın’’ dedi.

Capital ve Ekonomist Dergileri Genel Yayın Yönetmeni Rauf Ateş de konuşmasında, Türkiye’de 950 bin şirket bulunduğunu ve bunların yüzde 85’inin 1996 yılından sonra kurulduğunu belirtti.

Ateş, 100 bin şirkette önümüzdeki 5 yıl içinde kuşak geçişi yaşanacağına dikkati çekerek, ‘’Kuşak geçişi bazı aileler için sorunlu, bazıları ise önceden planladığı için kolay atlatabileceği bir süreç olacak. Bu süreç iyi fırsat, ama iyi yönetilmezse risk anlamına geliyor’’ dedi.

Boydak Holding CEO’su Memduh Boydak, Zade Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mevlüt Büyükhelvacıgil, Densa Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hacı Sabancı ve McKinsey Danışmanı Onur Mumcu’nun da birer sunum yaptığı toplantıya, Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Konukoğlu ve çok sayıda işadamı katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
‘’AİLE ŞİRKETLERİ ’’ TOPLANDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin