“BAHRİYE ÜÇOK’U KATLEDENLER HALA BULUNAMADI”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“BAHRİYE ÜÇOK’U KATLEDENLER HALA BULUNAMADI”Bahriye Üçok’un katledilmesi ile ilgili basın açıklaması yapıldı.

23 yıl önce 6 Ekim 1990 yılında evine gönderilen bombalı bir paketle katledilen İslam Tarihçisi Doç. Dr. Bahriye Üçok’un anısına CHP İl Başkanı Mehmet Gökdağ tarafından basın açıklaması yapıldı.

CHP İl Başkanı Av.Mehmet Gökdağ; Bahriye Üçok’u vefatının 23. yılında özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yaşamı boyunca İslamiyet’i çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde yer alan hoşgörü ile yorumlayan Bahriye Üçok,  ilahiyat dalında görev alan ilk kadın öğretim üyesi ve akademisyeni olarak tarihte de yerini almıştır. 6 Ekim 1990’da karanlık güçlerce evine gönderilen bombayla katledilen Bahriye Üçok’un katilleri ne yazık ki hâlâ bulunamadı. O hain katillerin adları bilinmiyor olsa da Bahriye Üçok, ölümünün üzerinden geçen bunca yıla rağmen daima sevgi ve minnetle anılıyor. Ruhu şad, mekanı cennet olsun.” sözlerini ifade etti.

“BAHRİYE ÜÇOK’U KATLEDENLER HALA BULUNAMADI”

CHP İl Başkanı Gökdağ yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Üçok hayatını halkın aydınlanması için mücadeleye adamış ve bu uğurda yaşamını yitirmiş örnek ve önder bir kişilikti. Cumhuriyetimizin ilerlemesi, gelişmesi, halkımızın barış ve sevgi içerisinde yaşaması için bilime ve bilim insanlarımıza gereken değeri vermeliyiz. Bize yol gösteren aydınlarımızın izinden gitmeliyiz. Aydınlanma mücadelesi hepimizin mücadelesi olmalı.

“BAHRİYE ÜÇOK’U KATLEDENLER HALA BULUNAMADI”Bahriye Üçok’a göre ilerici ya da gerici olmanın ölçütü yurt sevgisidir. Bizler Bahriye Üçok’u ve aydınlanma mücadelesinde yitirdiğimiz tüm şehitlerimizi saygıyla anıyor, onların inanç ve ilkeleri doğrultusunda yürüdüğümüzü bir kez daha ifade ediyoruz.”

Bahriye Üçok kimdir?

Bahriye Üçok, 1919 yılında Trabzon’da dünyaya geldi. İstanbul Kandilli Kız Lisesini bitirdi. Yüksek öğrenimini Ankara Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Ortaçağ Türk-İslam Tarihi Bölümü’nden alırken, aynı zamanda Devlet Konservatuarı Opera bölümüne de devam etti ve bu bölümü de bitirdi.

Samsun ve Ankara’da on bir yıl süren lise öğretmenliğinden sonra, 1953 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Öğretim Üyesi oldu. Aynı zamanda bu fakültenin ilk kadın öğretim üyesidir Bahriye Üçok.

1954 yılında “İslam Devletlerinde Kadın Hükümdarlarla” adlı tezinde başarılı bulunarak doçentliğe yükseldi. Farsça ve Arapça’yı iyi bilen Üçok, Kur-an’ı Kerim’e bağlı kalarak İslâm dinini çağdaş, gerçekçi ve dinin özünde bulunan hoşgörüyle yorumladı. Bu nedenle 1960′lı yıllardan itibaren tehditler almaya başladı ve kendini güvencede hissetmediği için akademik çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı.

1971 yılında kontenjandan senatör oldu ve bu gelişmeyle birlikte aktif siyasi yaşama da başlamış oldu. Siyasi tercihini CHP’den yana kullanan Üçok, 1977′de CHP’ye katıldı. 12 Eylül’den sonra açılan Halkçı Partinin 1983′de kurucu üyesi oldu. Daha sonra 1984 seçimlerinde de bu partiden Ordu Milletvekili olarak T.B.M.M.’ne girdi. 1986 tarihiden itibaren SHP üyesi oldu ve 1990 Eylülünde bu partinin parti meclisi üyesi seçildi.

1989 yılında televizyonda yapılan bir açık oturumda, “İslâm’da Örtünmenin Zorun Olmadığını” açıklamasından sonra, “İslami Hareket” adlı örgütün yoğun tehditlerini almaya başladı. Tehditlerin ardından, 6 Ekim 1990 günü evine gönderilen kitap paketini kapısının önünde açmaya çalışırken içine yerleştirilen bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi.

“İslâm’dan Dönenler ve Yalancı Peygamberler”, “İslâm Devletinde Kadın Hükümdarlar”, “İslam Tarihi”, “Emeviler – Abbasiler ve Atatürk’ün İzinde Bir Arpa Boyu” adlı yapıtları bulunan Üçok, birçok makale ve araştırma yazısı kaleme aldı. Aly Mazahéri’nin “Ortaçağda Müslümanların Günlük Yaşayışları” adlı yapıtını da Türkçe’ye kazandırdı

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“BAHRİYE ÜÇOK’U KATLEDENLER HALA BULUNAMADI”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin