“Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü”Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İnşaat Mühendisliği Konferans Salonunda, Adnan Menderes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel tarafından, “Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü” konulu konferans düzenlendi.

Hedefe giden yolun bilgiden geçeceğini ve bilgi olmadan hedefin şaşacağını söyleyen Prof. Dr. Yunus Çengel, 2023 hedefine ulaşmanın yolunun yeterli Ar-Ge çalışmalarıyla mümkün olacağını ve Üniversitelerin bu anlamda önemli görevler üstlendiğini söyledi.

Prof. Dr. Çengel, “Bir ülke bilgi üretmiyorsa, teknoloji üretmiyorsa önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirmesi asla mümkün değil. Günümüzde çok küçük karlarla ürün satabiliyoruz. Özellikle, Üniversitelerin bilgi üretiminde, iş gücü yetiştirmesinde çok ciddi rolleri var. Bir ülkede üniversiteler kaliteli değilse, iyi değilse, Ar-Ge’nin içerisinde değil ileri lise seviyesinde ise bu ülkeleri bilgi tabanı ekranın geçemezler” diye konuştu.

Dünyada en önemli şeyin bilgi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çengel, bunun yolunun da Ar-Ge’den geçtiğini söyledi. Prof. Dr. Çengel, “Ar – Ge ye baktığımız zaman Amerika, Güney Kore, Japonya gibi ülkeler dikkat çekiyor. Bu ülkelerin patent sayısına bakıldığında yüz binlerle ifade edilirken, Ülkemizde ise binler seviyesinde. Ar-Ge’den kaynaklı bu ülkelerle aramızda çok ciddi bir fark oluşuyor. Yine, Ar-Ge bütçesine bakıldığında, bizim Ar-Ge’ye ayırdığımız pay 7 – 8 milyar lira iken bu ülkelerde birkaç yüz milyar lira olduğunu görüyoruz” diyerek, Ar-Ge elamanlarında da yine bu farklılıkların olduğunu söyledi.

“Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü”

Prof. Dr. Çengel, “Gara ile Güney Kore 1950’li yıllarda çeşitli parametrelerde hemen hemen aynı iken, Güney Kore eğitime, teknolojiye yatırım yaptı ve şuanda geliri Gana’nın üç katı. 1970’li yıllarda Güney Kore ile Türkiye aynı iken, biz normal ilerledik onlar ise bilime, teknolojiye yatırım yaptı ve şuanda dünya devi olma yolundalar” şeklinde konuştu.

Bilginin her şeyin başı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çengel, en kıymetli metanın üretilen yeni bilgi olduğunu, ne toprağın, ne sanayi ürününün bilgi kadar kıymetli olmadığını, hedefe giden yolun beyin gücü ve bilgiden geçtiğini aksi taktirde bilgi olmadan hedefin de şaşacağını söyledi.

Konferansın sonunda GAÜN Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hanifi Çanakçı tarafından Prof. Dr. Yunus Çengel’e günün anısına hediye takdim edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Bilgi Toplumu ve Bilgi Ekonomisine Geçişte Üniversitelerin Rolü”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin