“Bu yasa ile MİT tartışılır hale gelir”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Bu yasa ile MİT tartışılır hale gelir”CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, MİT yasasıyla ilgili olarak Meclis’te CHP Grubu adına yaptığı konuşmada “MİT’e işlevine aykırı görevlerin verilmesi, denetim dışı bırakılması, buna karşılık eylemlerinin sorgulanamaz hâle getirilmesi MİT’i güçlü kılmaz, tam tersine MİT’i tartışılır ve iş yapamaz hâle getirir” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ali Serindağ, mecliste yaptığı konuşmada MİT yasasının meclise getirilme biçimini eleştirerek, “hükümet hiçbir önerimizi ve uyarımızı kaale almadı” diyerek, hükümetin bu tavrının ve acelesinin sebebi bir yandan “17 ve 25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonları”, diğer yandan da “yeni operasyonları önlemek, Başbakanı, bazı bakanları ve yakınlarını koruma altına almaktır” dedi.

Serindağ’ın konuşmasında öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

MİT İÇ GÜVENLİK BİRİMİ OLUYOR

MİT’e içte ve dışta istihbarat faaliyetini aşan görevler verilmek istenmektedir. Dış ve iç istihbarat ayrımı yapılmamaktadır. MİT’e yurt içinde istihbarat faaliyeti yanında operasyon yapma yetkisi de verilmektedir. Bugüne kadar MİT, sadece, devlet istihbaratı üretmek, analiz etmek ve ilgili birimlere aktarmakla görevli iken şimdi bu teklifle operasyonel bir birim hâline getirilmektedir. İstihbarat örgütleriyle operasyon örgütlerinin aynı çatıda birleşmiş olması demokrasi açısından arzulanan bir davranış değildir. MİT, bu teklifle âdeta bir iç güvenlik birimi hâline getirilmektedir. Bakanlar Kurulunca MİT’e, dış güvenlik, terör ve millî güvenlik konularında her tür bilgi verilebilecektir; bunun çerçevesi de -maalesef- net ve kesin sınırlarla belirlenmiş değildir. Teklifle MİT, kamu kurum ve kuruluşları, Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzel kişilerden, tüzel kişiliği olmayan kuruluşlardan bilgi, belge ve veri kayıtları alabilecek, bunlara ait arşivlerden yararlanabilecek, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim altyapılarından yararlanabilecek ve bunlarla irtibat kurabilecektir.

Değerli milletvekilleri, bazı suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarda savunma avukatlarının bile ulaşamadığı ifade tutanaklarına, her türlü bilgi ve belgeye erişilebilecek, bunlardan örnekler alınabilecektir, böylelikle de soruşturmanın gizliliği devlet eliyle ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ihlal edilmiş olacaktır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının yanında MİT de bu teklifle kendi dinleme merkezini kurabilecektir.

YASAKLAR ZİNCİRİ

MİT mensuplarının tanıklık yapmaları âdeta imkânsızlaştırılmakta ve izne tabi tutulmaktadır. Hem görevlere hem mensuplara ilişkin bilgi ve belgelerin radyo, televizyon, İnternet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçlarıyla yayınlanması, yayılması, açıklanması hâlinde süreli veya süresiz yayın sahibi, içerik sağlayıcı, eser sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı üç ve dokuz yıl ile cezalandırılabilecek. Yani burada unutulan hiç kimse yok. Elbette, MİT’in içinden MİT’e ait belgelerin elde edilmesi, dışarıya çıkarılması ciddi bir suçtur, elbette bununla ilgili önleyici tedbirler alınmalıdır ancak bu önlenmeye çalışılırken düşünce özgürlüğünün, basının ve medyanın serbest bir şekilde toplumu aydınlatma çalışmalarının da engellenmemesi gerekmektedir ancak teklifle bunun tedbirleri alınmamıştır.

KAVRAMLAR MUĞLAK

Bakanlar Kurulunun MİT’e görev vermesini düzenleyen maddedeki bazı kavramlar muğlak kavramlardır. Örneğin terör. Biliyorsunuz, maalesef, AKP, özellikle barışçıl eylemleri bile terör eylemi olarak nitelemekte, eyleme katılanları da terörist olarak damgalamaktadır. Örneğin Gezi protestoları AKP Hükûmeti tarafından terör eylemi olarak gösterilmiştir. “Parasız eğitim istiyoruz” diyerek pankart açan gençler terörist olarak damgalanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı terör örgütü lideri olmakla itham edilmiştir. Bu anlayışta olan Hükûmete bu konularla ilgili olarak sınırları net olarak belirtilmeden, muğlak kavramlarla MİT’e görev verme yetkisinin verilmesi MİT’i asıl işlevinden saptıracak ve Millî İstihbarat Teşkilatını tartışılır hâle getirecektir.

MİT BAŞARISIZLIĞIN ADRESİ OLUR

MİT’e işlevine aykırı görevlerin verilmesi, denetim dışı bırakılması, buna karşılık eylemlerinin sorgulanamaz hâle getirilmesi MİT’i güçlü kılmaz, tam tersine MİT’i tartışılır ve iş yapamaz hâle getirir. Bu düzenleme Hükûmetin başarısız uygulamalarından ve yasalara aykırı birtakım faaliyetlerinden MİT’in sorumlu tutulması yolunu açar.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Bu yasa ile MİT tartışılır hale gelir”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin