“Dilin tarihini konuşurken milletin tarihini de gözden geçirmek gerekir”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Dilin tarihini konuşurken milletin tarihini de gözden geçirmek gerekir”Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) “20. Bilim Kültür Sanat Günleri” kapsamında, İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Türk ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı “Coğrafyadan Edebiyata” adlı panel düzenlendi.

GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu’nun da katıldığı panel,  GAÜN Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Dilin tarihini konuşurken milletin tarihini de gözden geçirmek gerektiğini belirten İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Türk, Türkçenin başlangıcıyla ilgili bir tarih söylemenin mümkün olmadığını söyledi.

Türkçeyle ilgili ilk verilerin Sümer metinlerinde görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Türk, “Sümer metinlerinde Türkçe kelimeler var. Bu coğrafyada yaşayan insanlarla Türklerin ve Türkçenin ilişkisinde iki şey akla gelir. Birincisi, Mezopotamya coğrafyasına komşu bir yerde Türkler de yaşıyordu ki Sümerlerle dil etkileşmesi oldu ve birbirlerinden kelime alış-verişi yaptılar. İkincisi, Sümerler Türklerin yaşadığı başka bir coğrafyadan göçüp bu coğrafyaya gelmiş olabilir” diye konuştu.

Türkler de hâkim olma, yönetme, geniş topraklara sahip olma duygularının çok erken zamanlarda oluştuğunu belirten Prof. Dr. Türk, “Bu duygu çok geniş topraklara, çok hızlı dağılmışlar. Çoğunlukla da gittiği topraklardaki halklar içerisinde eriyip yok olmuşlar” diyerek, bu erimenin Türk tarihinde çok fazla olduğunu söyledi.

“Dilin tarihini konuşurken milletin tarihini de gözden geçirmek gerekir”Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Şahin, dil, edebiyat ve coğrafya münasebeti konusunda Dünya Edebiyatındaki ilk ciddi çalışmaların 18. Yüzyılda yapıldığını ifade etti.

Edebiyatın inşasında coğrafyanın büyük önemi olduğunu belirten Prof. Dr. Şahin, “insan psikolojisini biçimlendiren faktörlerden birisi de coğrafyadır. İstanbul’un coğrafyası klasik edebiyatın ve modern edebiyatımızın inşasının temelinde önemli bir faktör. Bir milletin yaşadığı coğrafyayla kültürü arasında doğrudan bir münasebet var” diyerek, Türk Edebiyatıyla Türklerin yaşadığı coğrafya arasındaki bağlantılar konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Panelin sonunda; GAÜN Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Gür ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. M. Yaşar Gündoğdu tarafından günün anısına panelistlere hediye takdim edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Dilin tarihini konuşurken milletin tarihini de gözden geçirmek gerekir”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin