“Eğitimin Kalitesi Büyük Ölçüde Öğretmenin Kalitesine Bağlıdır”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Eğitimin Kalitesi Büyük Ölçüde Öğretmenin Kalitesine Bağlıdır”Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, “Eğitimin başarısı öğretmen başarısıyla doğru orantılıdır. Eğitim sistemimizi güçlendirmek istiyorsak, öğretmenlerin eğitimine önem vermeliyiz. Eğitim sisteminde yapılacak iyileşmeler, öğretmen eğitimi ile başlar. Nitelikli öğretmen nitelikli eğitim demektir” ifadelerini kullandı.

Öğretmenlik mesleğinin üniversite mezunlarına iş bulma mesleği olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Tok “Geleceğimizi emanet edeceğimiz kişileri planlı ve programlı bir eğitim sürecinden geçirmeden tesadüfen seçemeyiz. Binlerce eğitim fakültesi mezunu öğretmen olmayı beklerken, başka lisan öğrencilerine bu hakkın tanınması, başka bir meslek yapamayacak öğretmen adaylarını hayal kırıklığına uğratmak demektir” şeklinde konuştu.

Öğretmenlik mesleğinin bir uzmanlık alanı olduğunu gerek Milli Eğitim Temel kanununda ve gerekse eğitim çevrelerinde altı çizilerek ifade edildiğini vurgulayan Doç. Dr. Hidayet Tok sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Öğretmenlik mesleği, seven ve bilerek bu mesleği seçen öğrencilerin öğretmen olma hakkı verilmelidir. Eğitim fakültesine gelen öğrenciler özellikle bu amaçla gelmiş öğrencilerdir. Farklı lisans alanlarında mezun olanlara da bu hakkın verilmesi, eğitim fakültesine gelen öğrencilerin mağdur edilmesi demektir. Öğretmenlik mesleği her kesin başvuracağı bir iş kapısı haline dönüştürülmemelidir. Profesyonelliğine zarar verilmemelidir. öğretmenlik mesleği maalesef gittikçe itibar  kaybetmektedir.”

YÖK’ün Formasyon Kararı Niteliği Düşürecek

Açık öğretim ve uzaktan eğitimin öğretmen yetiştirmenin niteliği düşürdüğü söyleyen Tok, “Öğretmenlik mesleğinin en büyük sorunu nitelik sorunudur. Bilindiği gibi YÖK  2012-13 akademik yılın başında  Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi bünyesinde okul öncesi  öğretmenliği ve İngilizce öğretmenliği programlarını kapatmıştı. Durum böyle iken, öğretmenlik mesleği derslerinin açık öğretim ile tekrar verilmesi nitelik boyutu acaba ne kadar önemsenmiştir” diye konuştu.

Öğretmenlik mesleğinin uzaktan eğitime havale edilmesinin, ciddi sıkıntılara yol açacağını belirten Tok, “Öğretmenlik  mesleği iş başında öğrenilen bir meslektir. Eğitim şuralarında ve çeşitli eğitim ile ilgili platformlarda öğretmenlik uygulama süresinin azlığı ve stajların  sadece bir dönemde bir kaç saat ile verilmemesi gerektiği konuşulurken, ve hatta eğitim fakültelerinin son sınıflarının bütün bir yıl staj yapmaları ve “inter öğretmen” olarak okullarda staj yapmaları gibi bir fikrin eğitim çevresinde giderek taraftar bulduğu  bir dönemde, öğretmenlik mesleğini uzaktan eğitimle ve geçiştirilen bir sertifika ile verilmesi  eğitime vurulacak en büyük darbedir” açıklamalarında bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Eğitimin Kalitesi Büyük Ölçüde Öğretmenin Kalitesine Bağlıdır”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin