“GARANTİ ANADOLU SOHBETLERİ” KİLİS’TE YAPILDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“GARANTİ ANADOLU SOHBETLERİ” KİLİS’TE YAPILDI‘’KİLİS’İN KADERİNE TESLİM EDİLMİŞ BİR HALİ VAR GİBİ GÖZÜKÜYOR. AMA GAZİANTEPLİ OLARAK HİÇBİR ZAMAN BUNA GÖNLÜMÜZ EL VERMİYOR’’

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Kilis’in kalkınmasına önem verdiklerini belirterek, ‘’Kilis’in maalesef kaderine terk edilmiş bir hali var gibi gözüküyor. Ama Gaziantepli olarak buna gönlümüz el vermiyor. Bundan dolayı birlikte Polateli-Şahinbey OSB’yi hayata geçirmeye çalışıyoruz’’ dedi.

Garanti Bankası’nın 2002 yılından beri gerçekleştirdiği ‘’Garanti Anadolu Sohbetleri’’ toplantısının 96’ıncısı, Kilis’te düzenlendi. İlin potansiyeli ve önündeki fırsatların ele alındığı toplantıyı, Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat yönetti.

Konukoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Gaziantep sanayisinin gelişiminde Kilisli işadamlarının ve ihracatçıların da emeği olduğunu belirtti. 1980’li yıllarda yalnızca Antepfıstığı ve hayvan ihracatı bulunan Gaziantep’in geçen yıl 6,5 milyar dolar ihracat yaptığına dikkati çeken Konukoğlu, ‘’Bu yıl 7 milyar dolar ihracata koşuyoruz’’ diyerek, hedeflerini dile getirdi.

Gaziantep’in bugün marka şehir olduğunu, ama bir marka şehir yaratmanın kolay olmadığını ifade eden Konukoğlu, ‘’Kilis’in maalesef kaderine teslim edilmiş bir hali var gibi gözüküyor. Ama Gaziantepli olarak hiçbir zaman buna gönlümüz el vermiyor. Bundan dolayı birlikte Polateli-Şahinbey OSB’yi hayata geçirmeye çalışıyoruz’’ diye konuştu.

‘’KİLİS’TE ORTAK AKIL DEVREYE GİRECEK’’

Konukoğlu, hedef koymanın ve ortak akılla hareket etmenin önemine vurgu yaparak,  sözlerini şöyle sürdürdü:

‘’Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar, Gaziantep’in de 30 milyar dolar ihracat hedefi var. Kilis’in hedefi ne? Birlik olmazsak, ortak aklı çalıştırmazsak hiçbir yere varamayız. Hedefi olmayan hiçbir şeyi başaramazsınız. Polateli-Şahinbey OSB’yi kendimize hedef koyduk. Açılacak Dörtyol-Hassa Tüneli’ni kendimize hedef koyduk.

Hedefler konacak. Kilis’te ortak akıl devreye girecek. Aksi takdirde biz bu işi başaramayız. 500 milyar dolar ihracat, kişi başına 25 bin dolar gelir elde etmek istiyor muyuz? O zaman birlikte çalışacağız. Doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi ile el ele vereceğiz. Polateli’nde biz el ele verdik, bakın başarıyoruz. Kilis’ten bir tek isteğimiz var; yılmayın. Lütfen yatırımlarınızı gözden geçirin.’’

Kilis’in son çıkarılan teşvik sistemine göre 5. bölgede yer aldığını, yatırımların OSB’de yapılması durumunda 6. bölge teşviklerinden yararlanıldığını anımsatan Konukoğlu,  işadamlarının mevcut OSB’ye yatırım yapması, başka illerde yaşayan Kilisli işadamlarını da memleketlerinde yatırıma davet etmesi gerektiğini bildirdi.

‘’Polateli-Şahinbey OSB’yi devreye alındığında, sizden de yatırımcılar orada olmalı. Bir tek Gaziantep’in yatırımcısı ile bu iş olmaz. Yatırımcının hiçbir zaman büyüğü olmaz, küçükten başlar’’ diyen Konukoğlu, Türkiye’de KOBİ’lere ucuz finansman desteği sağlanması gerektiğini anlattı.

GSO Başkanı Adil Konukoğlu, Polateli-Şahinbey OSB’nin hayata geçmesiyle birlikte yatırım alanı sıkıntısı çeken Gaziantep sanayisine genişleme imkanı sunulacağı gibi, Kilis’in kalkınması ve sanayisinin gelişmesinin sağlanacağını, burada tesislerin faaliyete geçmesiyle 75 bin kişiye istihdam yaratılmasının öngörüldüğünü sözlerine ekledi.

‘’SAKLI BAHÇE’’

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere de konuşmasında, Kilis’teki zirai üretimin tek başına yeterli olmadığını, gıda sanayisine yönelik modern üretimin yaygınlaştırılması gerektiğini ve bu noktada Kilis’in en kıymetlini ürününün zeytin olduğunu söyledi.

İlin yüzde 25’inin zeytincilik yaptığını ve yıllık üretiminin 60 bin ton, zeytinyağı üretiminin ise ortalama 20 bin ton olduğunu, yörede sabun imalatının geliştiğini anlatan Karadere, ‘’Kilis zeytin üretimi konusundaki potansiyelini, girişimciliğin dinamizmi ile birleştirerek çok önemli bir atılım yapabilir’’ dedi.

Kilis’te iç tüketimin istihdamla arttığı, ticaretin daha da geliştiği, katma değer taşıyan alanlara yöneltilebilecek sermaye birikiminin yaratıldığı bir ortam oluşturulabileceğini belirten Karadere, ‘’Polateli-Şahinbey OSB’nin şehirde endüstriyel ve ekonomik atılımlar yapabilmesi adına önemli fırsatlar taşıdığını görüyoruz’’ sözlerine yer verdi.

Kilis’in zenginliklerine ve potansiyeline ’’saklı bahçe’’ sözleriyle vurgu yapan Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara ise ‘’Kıvrak zekası, çalışkanlığı ve saklı bahçesiyle keşfedilmeyi bekliyoruz. Biz yatırımcılarımızı bekliyoruz. Belediye Başkanlığı olarak, buraya gelen tüm yatırımcıların hizmetindeyiz’’ diye konuştu.

Daha sonra, Ayvalık Zeytin Üreticileri Derneği Başkanı Salih Madra ‘’Zeytin ve Zeytinyağı’’, İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır ‘’Mülteciler ve Kalıcı Çözümler’’, İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat ‘’Türkiye Ekonomisiyle İlgili 2015 Tahminleri’’ konularında sunum yaptılar.

Toplantıya, Kilis Valisi Süleyman Tapsız,  Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erdal Öndeş, İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan ve çok sayıda davetli katıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“GARANTİ ANADOLU SOHBETLERİ” KİLİS’TE YAPILDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin