“Sizin Demokrasi Anlayışınız Kan ve Petroldür”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Sizin Demokrasi Anlayışınız Kan ve Petroldür”TÜRKİYE ve ABD İLİŞKİLERİ KONFERANSI

Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda ABD Ankara Büyükelçiliği Baş Müsteşarı Jess Baily tarafından “Türkiye ve ABD İlişkileri” konulu konferans düzenlendi. Konferansta bir öğrencinin “Sizin demokrasiden anladığınız kan ve petroldür” sözleri Baily üzerinde soğuk duş etkisi yarattı.

ABD Ankara Büyükelçiliği Baş Müsteşarı Jess Baily tarafından Gaziantep Üniversitesi  İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda “Türkiye ve ABD İlişkileri” konulu konferans düzenlendi. Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’u konferans öncesinde makamında ziyaret eden Baş Müsteşar Jess Baily, Gaziantep Üniversitesi hakkından Rektör Prof. Dr. Coşkun’dan bilgi alarak daha sonra Uluslar arası İlişkiler Ofisindeki ABD Bilgi Bürosunu ziyaret etti. Konferansa; ABD Ankara Büyükelçiliği Baş Müsteşarı Jess Baily ve eşi Baily, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Fahrettin Göğüş ve Prof. Dr. Mehmet Koruk, Genel Sekreter Ercan Eroğlu ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Sizin Demokrasi Anlayışınız Kan ve Petroldür”

TÜRKİYE VE ABD 60 YILDIR DOST MÜTTEFİKTİR

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun’un açılış konuşmasından sonra söz alan ABD Ankara Büyükelçiliği Baş Müsteşarı Jess Baily, bu ilişkinin her iki ülkenin liderleri arasındaki güçlü ortaklıktan kaynaklandığını söyledi. Jess Baily, “Türkiye ile olan ilişkilerimizi düşündüğümüz zaman bunları üç ana sepette topluyoruz. Bunlar ortak ikili ilişkilerimiz, ikili ve karşılıklı zenginlik, refah seviyesinin yükselmesi ve aynı zamanda bilimde, teknolojide, sanatta ikili ilişkilerimizi de arttırarak devam ediyoruz. Tabii güvenlik sorunlarının yoğun olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri resmen 60 yıldan bu yana dost müttefikler. Geçen cumartesi günü Türkiye NATO’ya katılışının 60’ncı yılını kutladı. Bu ittifak bizim her iki ülkemizin de karşılıklı güvenliğine çok önem arz etmektedir. Demokrasiye barışçıl geçişi sağlamak gerçekten çok önemli. İnsanlar artık barışçıl bir şekilde yaşamayı göze alarak kaderlerini ellerine alıyorlar. Artık kendilerini yönetenlerden korkmaksızın kurtulmak için girişimlerde bulunabiliyorlar” diye konuştu.

SİZİN DEMOKRASİ ANLAYIŞINIZ KAN VE PETROLDÜR

Baily konuşmasının sonunda öğrencilerin sorularını yanıtlamak istedi. Bunun üzerine mikrofonu alan Gaziantep Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1’nci sınıf öğrencisi Yakup Beşli, “Sayın başmüsteşar Afganistan’a ve Irak’a demokrasi götüreceğiz dediniz; Kan götürdünüz. Müslüman kadınların ırzına geçip, Türk askerinin başına çuval geçirdiniz. Sizin demokrasiden anladığınız kan ve petroldür. Demokrasiden başka hiç bir şey anlamıyorsunuz sözleri salonda soğuk duş etkisi yarattı. Öğrencinin bu sözlerine salondaki diğer öğrenciler de alkışlarla destek verdi. Öğrenci daha sonra şunları sordu: “Bu demokrasi neden sadece Ortadoğu’daki petrol ve maden zengini ülkelere gidiyor? Neden Sudan’a, Somali’ye, Afrika’ya, açlıktan kıvranan ülkelere gitmiyor? Konuşmanızda Büyük Ortadoğu Projesi’ne değinmediniz. Bizim Başbakanımız Erdoğan da bu projenin eşbaşkanı olduğunu söylüyor. Bu proje kapsamında üstünde bulunduğumuz topraklar Kürdistan toprakları olarak gözüküyor. Siz neden bu hain planınızı, bu Türk gençliğinden gizliyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti değil Amerikan emperyalizmi mi kalacak?”

DEMOKRASİ BİR GÜN İÇİNDE GELMEZ

Öğrencinin bu sorusu karşısında önce şaşıran, sonra gülümseyen Başmüsteşar Baily ise şu cevabı verdi: “Görüşlerinizi paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Bir çoğunda sizinle hem fikir değilim. Bizim Afganistan’daki hedefimiz  sadece Amerikan projesi değildi. Öyle sanıyorum ki Afganistan’daki o çalışmalara hem ekonomi, hem güvenliği sağlamak amacıyla 40’a yakın ülke katıldı. Oldukça zor bir konu. Çok kolay bir şekilde demokrasinin geleceğini söyleyemiyorum. Ne Türkiye’deki, ne de Amerika’daki demokrasi bir gün içerisinde oluşmadı. Ben Erbil’de bir yıl kadar görev yaptım. Orası artık Saddam Hüseyin’in yönettiği Irak değil. Biz Muammer Kaddafi’ye karşı ayaklanmadık ve Tahrir meydanını biz işgal etmedik. Mısır’ın hiç petrol ihracatının olmadığını gördük ve Suriye petrol ihracatlarında büyük rakamların oluşturduğu bir ülke  değildi. Ama orada da insanların 40 yıllık bir diktatörlüğe karşı ayaklandığını gördük. Barışçıl ve huzurlu bir geçiş sağlamaya çalışılıyor. Sizin ülkenizde olan özgürlüklere sahip olmak istiyorlar. Bence biz uluslararası toplum olarak da bunu sağlamak zorundayız. Barışçıl bir geçiş yapmak hususunda bizim hedeflerimiz var ve bunu sağlamamız lazım. Bu geçişler kolay olmayacak. Ama sonuçta onların başarıları o ülkelere istikrar getirecektir.”  dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“Sizin Demokrasi Anlayışınız Kan ve Petroldür”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin