“ŞOFÖR TANITIM KARTI” OLMAYAN YANDI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“ŞOFÖR TANITIM KARTI” OLMAYAN YANDIBüyükşehirlerde kentin en önemli sorunları arasında gösterilen ulaşım sıkıntısı vatandaşların en çok şikâyet konusu olmaya devam ediyor. Kentlerde, belediyelerin ulaşım ve zabıta birimleri de konuya farklı çözümler üretiyor.

Bu çerçevede ulaşımda Türkiye’ye örnek olabilecek bir proje üreten Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, kentte görev yapan şoför, otobüs ve dolmuş sahiplerine “Şoför Tanıtım Kartı” projesi geliştirdi.

Proje çerçevesinde zabıtanın vermiş olduğu “Şoför Tanıtım Kartı” olmadan trafikte araç kullanmak yasak geliyor. Projede, şoförler yaptıkları her ihlalin karşısında ceza puanları alıyor. 100, 200, 300 ve 400 ceza puanı alan şoförlere, 10, 20, 30 gün uzaklaştırma cezası uygulanıyor.

“ŞOFÖR TANITIM KARTI” OLMAYAN YANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, yasa gereği işletmeciye ve taşımacıya ceza yazıldığını, ancak şoförün bundan pek etkilenmediğini söyledi. Şoföre sadece araç içinde sigara içtiği zaman ceza uygulayabildiklerini ifade eden Yalım, “Bu durumda şoförün ihlal yapma durumu daha çok oluyordu. Projenin aslında mantığı buradan çıktı. Ocak ayından itibaren bunu uygulamaya koyduk. Ancak bazı teknik alt yapıdan eksikliğinden dolayı sıkıntılar oluştu. Bunu bir sonraki aya erteledik. Tüm otobüs ve dolmuştaki şoförleri önce topladık ve bir seminer ile bilgilendirdik. İhlal yaptıklarında ne gibi cezalar alacaklarını ayrıntılı olarak anlattık. Özellikle şunu iyi bilmelerini istedik. 100 ceza puanında 10 gün, 200 ceza puanı aldıklarında 20 gün, 300 ceza puanında 30 gün ve 400 ceza puanında ise trafikten tamamen uzaklaştırılacaklarını detaylı bir şekilde anlattık.” dedi.

Yalım, bu uygulamaya başladıkları günden buyana toplu taşımada ihlallerde gözle görülür bir düşüşün yaşandığını, bu oranın yüzde 30 civarında olduğunu belirtti.

Denetimin bir eğitim olduğunu anımsatan Ömer Yalım, ceza uygulamaktan yana olmadıklarını ancak vatandaşların haklarını da savunmakla görevli olduklarını söyledi.

KART ALMAYAN 20 ARAÇ SAHİBİNE CEZA KESİLDİ

İhlallerden kaynaklı sorunlar nedeniyle bu projeyi geliştirme ve uygulamaya karar verdiklerini ifade eden Yalım, kentte 800 toplu taşıma aracının bulunduğunu ve bin 500 şoför ile araç sahiplerine “Şoför Tanıtım Kartı” verdiklerini kaydetti. Bu kartı almayan kişilere 300 tam bilet cezası ve aracı bağlamaya kadar yetkilerinin bulunduğunu anımsatan Ömer Yalım, şuana kadar kart almayan yaklaşık 20 araç sahibine 540 TL civarında cezai işlem uyguladıklarını aktardı.

Bu projede, tüm şoförlerin TC kimlik numaraları ile sistemden cezalarını takip ettiklerini belirten Yalım, bu kartı verirken bir takım kriterler koyduklarını ve sabıka kaydı, nüfus cüzdan sureti, sağlık raporu gibi bir takım kaideler uyguladıklarını açıkladı. Ağır ihlalde 20 puan, hafif ihlalde 10 puan ceza uyguladıklarını aktaran Yalım, “Örneğin hattan çıkmak veya hatta girmemek ağır ihlal. Hattan erken çıkmak ağır ihlaldir. Biz bunları zabıta personelimiz ile tespit ettiğimiz zaman dosyasına ve TC kimliğine işliyoruz. Bu ceza puanları ile 100 puanı doldurduğu zaman sistem kırmızı ışık ile uyarı veriyor. Bu kişiyi buluyoruz ve araç sahibine ikazda bulunup o şoförün 10 gün araçtan uzaklaşmasını sağlıyoruz. 10 gün bir şoför için iyi bir cezadır, iyi bir işarettir. Biz kimsenin ekmeği ile oynamak niyeti ile hareket etmiyoruz. Sadece sistemin doğru ve düzenli çalışması için çalışıyoruz. İnsanların haklarını da kollamak ve gözetmek durumundayız. Bugün bu ihlaller insanların can ve mal güvenlikleri açısından tehlike arz ediyorsa ve bu da bize şikâyet olarak geliyorsa, biz de buna karşı bir önlem almak durumundayız.” şeklinde konuştu.

PROJE TÜRKİYE’DE BİR İLK

Bu uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğunu vurgulayan Ömer Yalım, “Bizi başka şehirlerden aradılar. Örnek bir uygulama yapmışsınız bizi bilgilendirir misiniz dediler. Biz de kentimizde bu konudan muzdaripiz. Bize yardımcı olur musunuz diye bilgi istediler. Biz de geldiğimiz noktayı anlattık ve bilgilerimizi paylaştık. Tabi ki buraya gelmek çok kolay bir iş değil. 3–4 ay gibi bir süreç gerekiyor. Bu işletmeciliği yapan tüm kentlerde aynı sıkıntı var. İstanbul’da, İzmir’de aynı sıkıntılar var.  Amacımız toplu taşımada kaliteyi yükseltmek ve insanlara hak ettikleri kaliteli ulaşım olanağını sağlamak.” değerlendirmesini yaptı.

Şoförlerin yolcu seçme gibi bir lüksünün olmadığına dikkat çeken Yalım, “Kesinlikle öyle bir uygulamaya izin vermeyiz. Hiç kimsenin böyle yolcu seçme gibi bir özelliği olamaz. Bir polisi, bizim belediyenin görevlisine verilmiş bir hak var. Bir engelliyi almama gibi bir lüksü olamaz. Bu gibi durumlarda biz vatandaşlarımızdan sadece zamanı ve aracın köşe numarasını bize bildirmelerini istiyoruz. Biz gerekli yasal işlemleri yapıyoruz. Biz otobüs ve dolmuşlarda köşe numaralarını büyüttük. Şimdi baktığınız zaman 30 metreden bu numaraları okuyabiliyorsunuz. Önceden küçüktü ve okunması zor oluyordu. Bizim bu konuda kesinlikle tavizimiz yok.”  açıklamasını yaptı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
“ŞOFÖR TANITIM KARTI” OLMAYAN YANDI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin