12 bin yıl öncesinden haber var!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

12 bin yıl öncesinden haber var!Şanlıurfa’daki Göbekli Tepe Kazıları’na Akyürek Holding’den destek! Arkeoloji ve tarih dünyasında yeni bilgiler gün yüzüne çıkıyor!

Göbekli Tepe kalıntıları insanlık tarihiyle ilgili bilinenleri yeniden şekillendiriyor. Mısır piramitlerinden yaklaşık yedi bin yıl öncesine dayanan bu kalıntılar akıllara birçok soru getiriyor; 12 bin yıl öncesinde bu büyüklükte bir merkez nasıl kuruldu? Acaba neolitik dönem insanlarının nasıl bir sosyal yapısı bulunuyordu?

Göbekli Tepe, tarih kitaplarını değiştirecek önemde geçmişten izler barındıran, inşa edildiği döneme ait olması beklenilmeyecek düzeyde olan anıtsal mimari yapıları kapsayan bir tepe. Şanlıurfa’nın 18 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Göbekli Tepe, dünyanın en eski tapınak kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Bu sene 20’inci yılına giren Göbekli Tepe kazıları gösteriyor ki bilinenin aksine neolitik dönemin avcı-toplayıcı insanları mütevazı ve basit bir yaşam tarzıyla yetinmemişler görkemli bir evre yaşamışlar.

12 bin yıl önceden haber var!

12 bin yıl öncesinden haber var!

20 yıldır Göbekli Tepe kazılarının başkanlığını sürdüren Prof. Dr. Klaus Schmidt, 90 dönüm alanı kaplayan Göbekli Tepe’nin 50 ila 60 yıl sürecek bir araştırma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Schmidt, “Kazıları yaparken amacımız tüm buluntuları en hızlı şekilde ortaya çıkarmak yerine, az kazı yaparak en fazla veriye ulaşmak. Arkeolojik çalışmalarımız sonunda, belki de tarih kitaplarını değiştirecek önemli veriler elde edeceğimize inanıyoruz. Zira bugüne kadar bulduklarımız, Göbekli Tepe topraklarının altında çok güçlü bilgiler olduğunun önemli bir işareti” diyor.

12 bin yıl öncesinden haber var!En karakteristik buluntular “T-biçimli dikilitaşlar”

Bu anıtsal buluntuların yetkin bir taş işçiliğini yansıttığını, taş üzerine kabartma tekniğiyle yapılan zengin içerikli motiflerin de sanıldığından daha karmaşık bir düşünsel düzeye ait olduğunu söyleyen

Prof. Dr. Schmidt, “T-biçimli dikilitaşlar Göbekli Tepe’nin en karakteristik buluntuları. Bu taşlardan ikisi, yapıların merkezinde bulunuyor ve boyları beş metreye kadar çıkıyor. Etrafında da daha küçük boyutta aynı biçimli taşlar yer alıyor. Taşların üzerine kabartma veya kazıma tekniğiyle çeşitli hayvan motifleri ve soyut şekiller bulunuyor. Bu motifler arasında en çok tilki, yaban domuzu ve yılan betimlemelerinin olması dikkat çekiyor. T-biçimli taşlar aynı zamanda birer stilize insan motifi olarak tasvir edilmiş. Bazı örneklerde gövdeden uzanan kollar ve gövdenin ön kısmında birleşen eller rahatça görülebiliyor” diyor.

Akyürek Holding’den Göbekli Tepe’ye destek

Şanlıurfa’da kurulan ve bu bölgenin gelişimine, bilinirliğinin artırmasına yönelik çalışmalar yapan Akyürek Holding, Göbekli Tepe kazılarının ana sponsorları arasında yer alıyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Schmidt, Akyürek Holding’i kazı ruhuna uygun çalışmaları için takdir ettiğini belirtiyor. Holding, Göbekli Tepe’nin ülke çapında ve global bilinirliğinin artırılmasından kazı alanına ulaşıma, alanda barınma imkanlarından yerel halkın yapacağı tanıtım çalışmalarına kadar birçok alanda destek veriyor.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
12 bin yıl öncesinden haber var!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin