200.YILDA ABD HEYETİ GAZİANTEP’TE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

200.YILDA ABD HEYETİ GAZİANTEP’TEAmerika Birleşik Devletleri ile Türkiye ikili ilişkilerinin 200. yıldönümü nedeniyle ABD Tarım Bakan Yardımcısı Michael T. Scuse başkanlığındaki heyet Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu’nu ziyaret etti.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinde gerçekleştirilen ziyarete, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakan Yardımcısı Michael T. Scuse, Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Selami Memiş, Missori Eyaleti Tarım Bakanı Jon Hagler, North Dakota Eyaleti Tarım Bakanı Doug Goehring, Minnesota Eyaleti Tarım Bakanı Dave Frederickson, Minnesota Uluslararası Ticaret Programı Müdürü Christina Connelly, Jowa Eyalet Tarım Bakanı Bill Northey, Pennsylvania Kereste Konseyi Müdürü Wayne Bender, Nebraska Tarım Ticaret Temsilcisi Stan Garbacz, GTB Yönetim Kurulu ile Meclis Üyelerinin yanısıra çok sayda sanayici ve işadamı katıldı.

Amerikalı tarım heyetine Gaziantep ekonomisi ve bölge tarımı hakkında çeşitli bilgiler vermek için düzenlenen istişare toplantısında konuşan Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, ”ABD ve Türkiye arasındaki İşbirliğinin başlamasının 200.yılında, burada bir sonraki 200’lü yıllara yeni kapılar açmak için inşallah bu görüşmeler bir başlangıç olacaktır” dedi.

Gaziantep’in, dünyanın en eski ve en stratejik şehirlerinden biri olduğunu belirten Tiryakioğlu, ”Gaziantep Suriye, Irak, İran gibi ülkelere ve Ortadoğu da ticaretin merkezi durumundadır. İşlenmiş sanayi ürünlerinin üretim merkezi olan Gaziantep, Türkiye’nin en önde gelen sanayi şehirlerinden birisidir. Sanayi yatırımının tamamı özel sektör ve özel müteşebbis tarafından gerçekleştirilmiştir. Bugün Gaziantep’te gıdadan, tekstile; makineden bilgi teknolojisine pek çok sektör yer almaktadır. Gıda sektörü tekstil sektörü ile en büyük sanayi kolunu oluşturmaktadır. Gıda sanayisi tarım sektörünün en önemli işleyicisi durumundadır.” diye konuştu.

200.YILDA ABD HEYETİ GAZİANTEP’TE

GAP bölgesi ve Mezopotamya’da yetiştirilen ürünlerin işlendiği yerin Gaziantep Sanayisi olduğunu ve Gaziantep’in 8’e yakın organize sanayi bölgesiyle ipek yolu üzerinde her zaman ticaretin baş şehri olduğunu dile getiren Tiryakioğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Şehrimiz ipek yolu üzerinde olmasından dolayı her zaman ticaretin merkezinde olmuş ve ticari ilişkilerin en yoğun yaşandığı bir merkez durumundadır. Gaziantep şehrimizin ticaretinin bu denli artmasında kuşkusuz başta borsamız olmak üzere kurum ve kuruluşlar ile müteşebbis Gaziantep halkının çok büyük katkısı bulunmaktadır. Bugün Gaziantep Ticaret Borsası bölgeye ve bölge ülkelerine hizmet eden bir borsa durumuna gelmiştir. Hububattan bakliyata, pamuktan canlı hayvana, kuruyemiş ve Antep fıstığından daha pek çok çeşitli gıdalara kadar pek çok ürün Borsamızda işlem görmektedir. Şuan Türkiye’nin en büyük 3. Borsası durumundadır.”

Gaziantep’in Amerika ile olan ilişkilerinin çok uzun yıllara dayandığını ve bu iyi ilişkilerin kendini ticari alanda gösterdiğini kaydeden Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep merkezli firmalar tarafından ABD’den 2011 yılında toplamda 441 milyon dolar, 2012 yılında 295 milyon dolar ve 2013 yılının ilk 6aylık diliminde ise 2228 milyon dolar ithalatın yapıldığını açıkladı.

Gaziantep ile ABD arasında dengeli bir ihracat miktarının söz konusu olduğunu belirten Tiryakioğlu konuşmasında Gaziantep’ten ABD’ye yapılan ihracat rakamlarını ise şöyle açıkladı.

“Gaziantep firmalarınca ABD ye yapılan toplam ihracat 2011 yılında 176 milyon dolar, 2012 yılında 212 milyon dolar ve 2013 yılında ise bu aya kadar olan toplam 107 milyon dolara ulaşmıştır. Görüldüğü üzere ABD ile Gaziantep arasında dengeli bir ithalat-ihracat miktarı söz konusudur. Firmalarımız ise bu ticari ilişkilerin daha yukarılara taşınması için büyük bir potansiyele sahiptir. Önümüzdeki süreçte hedefimiz ilimize çağın gereklerine uygun bir şekilde ürün senetlerinin elektronik ortamda düzenlenmesi ve tarım ürünleri ticaretinin tamamen elektronik ortamda yürütülmesini sağlayacak Ürün İhtisas Borsasını kurmaktır. Bu imkân sektörün tüm aktörlerinin yararına olacaktır”

ABD ile Türkiye arasındaki ticaretin 200 yıllık köklü bir geçmişe sahip olduğunu kaydeden Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakan Yardımcısı Michael T. Scuse ise yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki öneme dikkat çekti.

200 yıllık ticari bir geçmişin her iki ülkenin birbirlerine ne kadar büyük değer verdiğini ve aynı zamanda üretilmiş ürünlerin karşılıklı olarak ne kadar önemli olduğunu ortaya koyduğunu açıklayan Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakan Yardımcısı Michael T. Scuse,”Bizlerde sizin gibi ülkelerimiz arasında bir 200 yıllık ticaretin aratarak sürmesini istiyoruz“ dedi.

İkili ilişkilerin arttırılmasının hedeflendiği bu ziyarette 5 farklı eyaletten bu konunun uzmanı ve temsilcilerinin kendisiyle birlikte olduğunu kaydeden Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakan Yardımcısı Scuse,” Birlikte neler yapabileceğimiz konusunda görüş alışverişinde  bulunmak için çok önemli bir fırsat. Neyi öğrenmek, neyi sormak istiyorsak işbirliği yapmak için kapımız her zaman sizlere açık. Bu tarz ziyaretler için bizlerde sizleri Amerika’ya bekliyoruz. Böylesi ziyaretlere hem federal eyaletler hem de Washington’daki merkezi hükümet te açık olacaktır” şeklinde konuştu.

ABD’li bakan yardımcısı T. Scuse, konuşmasını,” Umarım yağmurunuz bol, ürünleriniz çok sağlıklı, fiyatlarınızda onlardan daha yüksek olur” diyerek tamamladı.

Konuşmaların ardından Amerikalı heyet ve Ticaret Borsası üyeleri arasında soru -cevap bölümünde görüş alışverişinde bulunuldu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
200.YILDA ABD HEYETİ GAZİANTEP’TE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin