2014 SEÇİM ANKETLERİNDE HANGİ PARTİ LİDER?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2014 SEÇİM ANKETLERİNDE HANGİ PARTİ LİDER?“11 yıllık iktidar sürecinde hükumette artılar ve eksiklerine göz atmakta yarar var” diyen TAVAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, önemli açıklamalarda bulundu.

Kamuoyu Araştırmaları Sonucunda Ak Partinin Oy Oranı;  %51,5

Türkiye ciddi bir şekilde bir seçim atmosferine girmiş bulunmaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir’de kimlerin Belediye Başkanı adayı olacağı, hangi partinin ne kadar oy alacağı tartışılmaktadır. Özel araştırmalar yapan KONDA araştırma şirketinin Eylül ayındaki sayılarına göre Ak Partinin %51,5 lik bir oranla seçimlerin başını çektiği, CHP’nin %24,5 da kaldığını ortaya çıkarmaktadır. Bu iki parti 30. Mart 2014 seçimlerine hazırlanırken bu partilerin konumlarını değerlendirmekte yarar var. İlk önce 11 yıldır iktidarda bulunan AK Partinin yaptıklarına bakalım. AK Parti ekonomide toplamında sekiz önemli gelişmeye imza attı:

2014 SEÇİM ANKETLERİNDE HANGİ PARTİ LİDER?

Ekonomide 8 önemli gelişme

  1. 2005 yılında Türk parasından altı sıfırı atan hükümet bugün Mayıs ayına kadar Türk parasını istikrarlı bir şekilde Euro’ya karşı istikrarını sürdürdü. Son zamanlarda devalüasyona gitse de Türk parasından belirli bir istikrar oldu.
  1. TOKİ yapılanmalarında hükümet 700.000 in üzerinde konut yaptı ve 4 milyon kişiyi ev sahibi yaparken 22 bine yakın mütehayyitlere de ciddi bir şekilde olanak yaratmış oldu.
  2. Dünya’nın her yerinde sosyal güvenlik teşkilatları çaptan düşerken Türkiye’de ciddi bir SGK oluşumu ve sağlık sektörü gelişti. Artık Türkiye’de hizmetler tam anlamıyla iyi olmasa da çoğunluk ciddi bir şekilde sağlık hizmeti alabiliyor.
  3. Türkiye’de eskiden ekonomi yanında siyasette de söz sahibi olan 607 üyeli TÜSİAD’ a karşı TUSKOM oluşumunu yarattı. TUSKOM’da bugün 20 bin kadar küçük ve orta işletmeci Türkiye’nin birçok yerinde siyasete damga vurduruyor. Ve büyük bir ölçüde KOBİ kredilerinden yararlanıyorlar.
  4. Dünyanın her yerinde sosyal yardımlar belediyeler elinden yapılır. Türkiye’de bu konuda son 11 yılda ciddi bir gelişme oldu ve yardımlar bu şekilde yapılıyor.
  5. Türkiye AB’nin yanında yeni pazarlara açıldı ve bu konuda Afrika’yı keşfeden Türkiye 2002 yılında %1,5 civarında bu ülkelere olan ihracatı 2013 yılında %30 lara getirdi. 2002 yılında AB’ye %64 civarında olan ihracatımızda bugünlerde %34 düşmüş bulunuyor.
  6. Türkiye gibi 776 bin qkm büyük bir ülkede alt yapı ve oto yollar ciddi bir şekilde gelişti. Artık Merzifon’dan Çorum’a, Çorum’dan Samsun’a üçlü otobanlarla gitme olanağımız var.
  7. Önemli bir gelişmede göçmenler konusunda yapıldı. Türkiye’de bugün için 2,5 milyonun üzerinde kaçak göçmen varken AK Parti hükümeti Mayıs 2012’de çıkardığı bir kanun çerçevesinde 400 bine yakın evlerde ev işi yapan, çocuk bakan ve hasta bakan kaçak göçmen kadınlara SGK’lı çalışmaları halinde oturma ve çalışma izinlerinin alınmalarını sağladı.

Türkiye’nin ortam sorunları

Bu artıların yanından eksiler nelerdir bunlara da bakılmalıdır.

1. Eksilere baktığımız zaman 840 milyarlık ulusal geliri olan ülkemizin 75 milyonluk halkımızın %1 (takriben 750bin) ulusal gelirin %50 si ne sahip olmaktadır. Bunlardan da 620 bini de İstanbul’da ikamet ettiği için şu anda bu gelir dengesizliği açısından İstanbul ve bazı büyük şehirler dünyanın en pahalı şehirleri haline gelmiştir.

2. Vergi adaleti konusunda atılım yoktur. Almanya’da 82 milyon kişi yaşayıp 62 milyon seçmen ve 66 milyon vergi mükellefi varken; 75 milyonluk Türkiye’de 52 milyon seçmen ve 7,5 milyon vergi mükellefi vardır. Başka bir deyimle Türkiye’de her yedi seçmenden biri devlete karşı vergi hükmünü yerine getirmektedir.

3. Türkiye’nin sıfır çatışma diye başladığı komşuları ile olan ilişkileri bozulmuş ve ülkelerle yaptığımız ticari anlaşmalar yavaş yavaş dibe vurmuş bulunmaktadır. Sıfır sorundan sırf soruna yöneldiğimiz bu günlerde Türkiye artık transit yollarını bile komşuları üzerinden kullanmaktan zorluk çekmektedir.

Artıları ve eksileri kısa olarak dile getirdiğim bu gelişmeler çerçevesinde AK Parti seçimlere bu kıstasla girerken acaba muhalefet partisi CHP’nin yeni programları nelerdir diye bundan sonraki yazılarımızda göz atacağım.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
2014 SEÇİM ANKETLERİNDE HANGİ PARTİ LİDER?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin