25 Nisan Türkiye İstatistik Günü ve TÜİK’in 91. yılı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Türkiye İstatistik Kurumunun Kuruluşunun 91. yılı ve 25 Nisan Türkiye İstatistik Günü” dolayısıyla TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğü tarafından açıklama yapıldı.

Çağımızın bilim, teknoloji ve iletişim çağı olması nedeniyle gerekli bilgi ve iletişim olanaklarına sahip olan ve bundan yararlanabilen ülkeler diğer ülkelere göre büyük bir üstünlük sağlamaktadır. Günümüzde ulusal ve uluslararası sosyal ve ekonomik gelişme hedeflerinin belirlenmesi ve bu hedeflerin başarısı; güncel, güvenilir istatistikler ile elde edilmektedir. Dolayısıyla doğru bilgi, doğru yorum ve doğru karar sürecinde araştırmacılar, politikacılar, karar alıcılar ve tüm bireylerin çalışmalarında istatistiki bilgilere ihtiyacı günden güne artmaktadır. Bu noktada Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ulusal ve uluslararası kullanıcıların ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak kaliteli, güncel, güvenilir, tutarlı, tarafsız, uluslararası standartlara uygun istatistikleri üretmek, kullanıma sunmak ve Resmî İstatistik Programında istatistik sürecine dâhil kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak misyonu ile istatistiki verileri sağlamaktadır.

 

Ülkemizde Cumhuriyet döneminden çok öncesinde sınır belirleme, vergi toplama, toprak dağılımına yönelik kayıt tutma gibi amaçlarla çalışmalar yapılmış ve kurumlar oluşturulmuştur. 1389 yılında kurulan “Defterhane” bugünkü istatistik kurumumuzun temelini oluşturmaktadır. Cumhuriyet döneminde de 25 Nisan 1926 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Kararname ile “Merkezi İstatistik Dairesi” adı ile bugünkü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kurulmuştur. Sürekli değişen ihtiyaçlar paralelinde 1930, 1956, 1962, 1984, 1989 ve 1990 tarihlerinde çıkarılan kanun veya kanun hükmünde kararnameler ile kurumun yapısında ve görevlerinde değişiklikler yapılmıştır. 2005 yılında yürürlüğe giren Türkiye İstatistik Kanunu ile TÜİK, yeni dönemin gereklerini karşılayacak biçimde yapılandırılmış, TÜİK’in faaliyetleri, istatistik üretimi ve Türkiye İstatistik Sisteminin koordinasyonu olarak belirlenmiştir.

 

“Uluslararası standartlarda, kullanıcı odaklı ve sürdürülebilir bir istatistik sistemi kurma” hedefi ile çalışmalarına devam eden TÜİK, 25 Nisan 2017 tarihinde kuruluşunun 91. yılını kutlamaktadır.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
25 Nisan Türkiye İstatistik Günü ve TÜİK’in 91. yılı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin