51 Oda ve Dernekten ortak açıklama, “Öncelikle COVİD-19 Belasından kurtulmalıyız”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep’te 51 Oda, dernek ve sivil toplum kuruluşu tarafından yapılan ortak açıklamada, Akkent Cami inşaatının ihaleye çıkarılmasına sert tepki gösterildi.

Açıklamada, halkın öncelikli ihtiyacının Covid-19 belasından kurtulmak olduğuna dikkat çekildi.

İHMALLER SONUCU GELEN FELAKET

51 Oda, dernek ve STK tarafından yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:

51 Oda ve Dernekten ortak açıklama, "Öncelikle COVİD-19 Belasından kurtulmalıyız"

“14 Kasım 2019 tarihinde Şahinbey ilçesi Akkent Mahallesi’nde yapımına 2012 yılında başlamış olan Akkent Camii İnşaatı iskelesinde meydana gelen çöküntü sonucunda, meslek camiamız çok değerli ve yetişmiş bir kardeşimizi, İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan’ı kaybetmişti. Olay meslek camiamızın yanında, Gaziantep ve tüm Türkiye’yi derinden sarsmış, olayın hukuki, bilimsel, teknik usulsüzlükler ve ihmaller neticesinde meydana geldiği ne yazık ki ancak felaketin ardından ortaya çıkmıştı.

BELEDİYEDEN İMARA AYKIRI YAPI

• Cami alanını da kapsayan yerin imar uygulamasının, kazadan hemen bir gün sonra yapılarak tapuda tescil edilmesi,

• İnşaata ait mimari ve statik projelerin olmaması, varsa bile ulaşılamaması,

• Yapı için düzenlenmiş bir inşaat ruhsatı olmaması,

• Yapının imara aykırı olarak yapılması,

• Cami inşaatında herhangi bir denetleme ve iş güvenliği hizmeti olmaması,

• İnşaatta tek bir işçinin bile sigortalı çalışmaması,

• İki katlı basit bir yapıda bile kullanılmaması gereken ahşap iskelelerin böylesine büyük bir cami inşaatında (60 metre yüksekliğinde) kullanılmış olması,

FEN VE SANAT KAİDELERİNE UYGUN YAPILMAMIŞ

• Kalıplardaki uygunsuzluklar, betonarme yüzeylerdeki ayrışmalar, bozulmalar, aşınmalar ve çok daha uzun bir liste halinde sıralanabilecek eksiklikler, büyük ihmaller ve hatalar zinciri sonucunda bu felaketin gerçekleştiği gerek TMMOB Uzman Heyeti’nin 17 Kasım 2019 tarihli teknik raporunda, gerekse de Gaziantep Valiliği’nin 18 Kasım 2019 tarihli basın açıklamasında yer verilen “Kazanın meydana gelmesinin sebebi camide inşaatın olması değil, fen ve sanat kaidelerine uygun yapılmamasıdır.” ifadesi de doğrulamaktadır.

PROJESİ OLMAYAN DEV İNŞAAT

İmar planında park olarak görünen bu alanın ortasında, anıtsal ölçekte bir cami yapılmasına karar vermiş, gerekli olan imar değişikliğini cami inşaatına başlandıktan 5-6 yıl sonra gerçekleştirmiş, projeleri dahi olmayan ve ruhsat vermediği bir yapının yükselmesine izin vermiş, iş iskelesi bile olamayacak nitelikteki devasa boyuttaki ahşap iskelenin yapılmasına göz yummuş ve kamusal sorumluluğunu yerine getirmemiş, inşaat sürecinde gerekli önlemleri almamış, çürüyerek iyice güvensiz hale gelen iskeleyi sökmemiş/söktürmemiş ve bu facianın gerçekleşmesinin önüne geçmemiş, Şahinbey Belediyesi, yangından mal kaçırır gibi bugün Akkent Camii kaba inşaatı ikmal işini ihaleye çıkarmış.

SORUŞTURMA TAMAMLANMADAN İHALEYE ÇIKARILDI

Anlaşılır gibi değil. Konu ile ilgili savcılık soruşturması tamamlanmadan bu ihale neden?

Daha da önemlisi, bırakın ülkeyi dünya Covid-19 salgını ile uğraşırken bu ihale neden?

İhale bedeli ise, 38 milyon. 38 milyon ihale bedelinin, ülke ve şehir olarak çok zor bir dönemden geçerken, Covid-19 salgını nedeni ile işini, ekmeğini, geleceğini kaybeden ihtiyaç sahiplerine harcanması daha doğru değil midir? Bırakın aylar sonrasını, iki gün sonrasını dahi göremeyen insanlar için harcanması daha doğru değil midir? Bu günlerde hayati derecede ihtiyaç duyduğumuz sağlık hizmetlerinde kullanılması daha doğru değil midir? Hiçbir yer bulamıyorsanız İstanbul’da yapımına başlanılan iki sahra hastanesinde kullanılarak, insanlarımıza şifa olması daha doğru değil midir?

İHALEYLE İLGİLİ SORU İŞARETLERİ

İhalenin açık ihale usulü olarak yapılmaması, bu ihalenin usule uygun olarak yapılıp yapılmadığı kaygılarını da beraberinde getirmektedir. Ayrıca ihalenin EKAP’ta (Elektronik Kamu Alımları Platformu) ilan edilmemesi, ihalenin içeriği hakkında kamuoyunun bilgisinin olmaması, bedelinin de doğru belirlenip belirlenmediği hakkında soru işareti oluşturmaktadır.

TEKNİK RAPOR KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI

Savcılık soruşturması devam ederken, yapının bundan sonraki durumu ile ilgili kararlar verilmiş bile! Sağlıklı bir zemin etüdü ve inşaatın şu anki statik analizi yapıldı mı, gerekli teknik incelemeler yapıldı mı, bilimsel ve teknik değerlendirmeler yapıldı mı? Bilemiyoruz! Yapıldı ise kimler tarafından yapıldı, ne zaman yapıldı, teknik raporlar tutuldu mu? Bilemiyoruz! Teknik rapor tutuldu ise kamuoyu ile paylaşılmadı, neyse ki bunu biliyoruz.

ÖNCELİĞİMİZ CAMİ DEĞİL SAĞLIĞIMIZDIR

Hatalarla ve eksiklikler ile dolu bir geçmişi olan inşaattın hangi sebeple olursa olsun, ileride halkın güvenliğini riske atacak bir olumsuz durumu var ise tamamlanmaması ve kullanıma açılmaması gerektiğini ifade etmek istiyoruz. Henüz savcılık soruşturması devam ederken, ben yaptım oldu anlayışı ile ihaleye çıkılması, inşaatın başlangıcında yapılan hukuki, bilimsel, teknik usulsüzlükler ve ihmaller silsilesinin devamı niteliğindedir. Sorumlular bulunana kadar bu iş cinayetinin ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı tekrar kamuoyuna duyuruyoruz.

Unutmayınız ki belediyeler halkın belediyesidir. Belediyenin parası halkın parasıdır. Ve şu an halkın Akkent Camii inşaatının tamamlanmasından daha çok Covid-19 belasından kurtulmaya ihtiyacı vardır.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
51 Oda ve Dernekten ortak açıklama, “Öncelikle COVİD-19 Belasından kurtulmalıyız”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin