ADENOVİRAL KONJİKTİVİT’ E DİKKAT!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ADENOVİRAL KONJİKTİVİT’ E DİKKAT!Göznuru Göz Hastanesi hekimi Op. Dr. Cem Özturkmen havaların ısınması ile birlikte artan bulaşıcı göz hastalıklarında dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

Havaların ısınması ile birlikte bulaşıcı göz hastalıklarına yakalanmamak için vatandaşları gün içerisinde ellerini gözlerine sürmemeleri konusunda uyaran Özturkmen, Adenoviral Konjiktivit’e dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Özturkmen, “Havaların ısındığı şu günlerde yaygın olarak görülen bulaşıcı göz hastalıklarına yakalanma riskimiz oldukça fazla. Konjonktivanın yani göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözün beyaz kısmını kaplayan ince ve saydam zarın yani adenovirus tarafından enfekte edilmesine adenoviral konjonktivit denilmektedir. Bu hastalığın bulaşma süresi oldukça kısa olup, sosyal hayattan uzaklaşmasına çalışanlar için iş kaybına neden olmaktadır. Hastalığın yayılma hızını azaltabilmek için gerekli önlemlerin alınmasına azami özen gösterilmesi gerekiyor diyerek şu konulara dikkat çekti;

SOLUNUM VE GÖZ SALGISI İLE BULAŞIYOR

Bu virüs kişilerin solunum yollarındaki veya gözlerindeki salgılar ile temasta bulunulması halinde bulaşıcı olabilir. Viral konjiktivit kişilerin çevre ile yakın temastan kaçınmaları gerekiyor.Virüs vücuda alındıktan 4-10 gün sonra enfeksiyon belirtileri başlar. Hastalığı boyunca da kişi aktif bulaştırıcıdır. Çocuklarda genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ile başlayabilir.”

ADENOVİRAL KONJİKTİVİT’ E DİKKAT!BELİRTİLERİ BULANIKLIK, KIZARIKLIK, KANLANMA

Kanlı göz iltihabı olarak da bilinen hastalığın belirtileri kızarıklık, yanma, şişme,  batma, göz kapaklarında şişkinlik, sabah uyanıldığında çapaklanma, yapışıklık. Belirtilerin başlamasından bir hafta sonra gözün şeffaf tabakası olan kornea da beyaz noktalar oluşabilir. Bu noktalar batma ve bulanık görmeye neden olur.

ASIL GÖREV HASTALARA DÜŞÜYOR.

Adenoviral konjiktivinin tedavisinden daha önemli ve daha öncelikli olan  bu hastalığın diğer kişilere bulaşmasını önlemektir. Bu süreçte hekime, kuruma ve hastaya farklı görevler düşmektedir. Hekim bu hastaların muayenesinden sonra elini yıkaması ve hastanın muayenesi sırasında kullanılan cihazların dezenfekte edilmesini sağlamalıdır. Kurum çalışanlarını bilgilendirmeli hekimin gösterdiği hassasiyeti diğer çalışanlarında göstermesini sağlamalı, hastane içi dezenfeksiyon çalışmalarına ağırlık vermelidir.   Ancak bunlar hastaneye gelen hastalara yönelik önlemlerdir.

Topluma yönelik bulaşma riski önlemede büyük görev hastaya düşmektedir.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Eller sık yıkanmalı ve başımızı hapşırırken kolumuza doğru eğmeli,

Yaşadığımız odayı sık sık havalandırmalıyız.

Çok kalabalık ve havasız ortamlarda gereksiz yere uzun süre kalmamalı,

Enfekte kişilerin eşyaları kullanılmamalıdır.(el ve yüz havlusu gibi)

Hasta olan kişiler evde ve iş yerinde mümkün olduğunca kendilerini izole etmelidir.

Gözyaşını sildiği mendili her seferinde değiştirmeli.

Tokalaşma ile yüz yüze öpüşme gibi davranışlardan kaçınmalıdır.

Tedavi göz hekimi kontrolünde olmalı ve kontroller ihmal edilmemelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ADENOVİRAL KONJİKTİVİT’ E DİKKAT!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin