Ağca, Kilis’te doktora yapılan saldırıyı kınadı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kilis’te özel tıp merkezinde saldırıya uğrayan doktora sahip çıkan Gaziantep-Kilis Tabipler Odası başkanı Hamza Ağca sağlık çalışanlarına yönelik saldırıları kınadı.

Ağca, “Herkes için insanca güvenli, sağlıklı ortamlarda birlikte çalışmak istiyoruz diyerek başladığı açıklamasında olay hakkında bildi de verdi.

Ağca yaptığı açıklamada, “09.09.2015 günü Kilis’te özel tıp merkezinde çalışan hekim arkadaşımıza görevi sırasında hasta yakını tarafından saldırıda bulunulmuştur. Maalesef hekim arkadaşımız hayati tehlikeden kıl payı kurtulmuştur. Halen kolu atele alınmış ve iş göremez durumdadır. Yüzünde ve gözündeki morluklardan anlaşılacağı nasıl bir düşünce ile darp edildiği üzüntü vericidir. Darp eden kişi hakkında her türlü adli ve idari işlem başlatılmıştır. Sağlık sistemini bu hale getirenler bir kez daha en azından vicdanlarına hesap vermelidirler.
Başka hiç bir meslek grubuna bu derecede yoğun bir saldırı görmek ve başka hiçbir meslek grubundan bu kadar sık kınama ve basın açıklaması duymak herhalde mümkün değildir.

ÖNCELİKLİ GÖREVİMİZ İNSAN YAŞAMINI VE SAĞLIĞINI KORUMAK

Ağca, Kilis’te doktora yapılan saldırıyı kınadı

Biz, ”öncelikli görevi, hastalıkları önlemeye ve bilimsel gerekleri yerine getirip hastalıkları iyileştirmeye çalışarak, insan yaşamını ve sağlığını korumak ” olan sağlık çalışanları olarak; büyük özveriyle hizmet verdiğimiz toplumdaki şiddet halini anlamakta güçlük çekiyoruz. Unutulmamalıdır ki hastalar makine, sağlıkçılar robot değildir. Ve yine unutulmamalıdır ki sağlık uygulamalarındaki eksikliklerin, yaşanan olumsuzlukların, kötü yönetimlerin sorumluları biz değiliz, hedef olmak istemiyoruz. Hastalarımız bizim için son derece değerlidir. Gece gündüz demeden kutsal bir görev yapsak da nihayetinde biz de insanız, bizlerin de duyguları var.
Gün geçmiyor ki sağlık çalışanları şiddetle karşılaşmamış ya da saldırıya uğramamış olsun. Bu araştırılması gereken çok yönlü ve çok önemli bir toplumsal sorun olarak karşımızdadır.

Bu son olsun istiyorsak; en tepeden itibaren tüm yönetenlerce gerekli, yeterli ve sürdürülebilir adımlar atılmalı; görüşler kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Mutlaka çalışanların çözüme katılmaları sağlanmalıdır. Yetkililer sağlık çalışanlarına sahip çıkan samimi tutum içinde olmalıdır.
Sağlık Bakanlığı’na her ay 1000’e yakın, her gün 30’dan fazla sağlıkta şiddet olgusu bildirilmiştir. Bu rakamlar hastanelerde, polikliniklerde aile sağlığı merkezlerinde yaşanan kavgaların, itiş kakışın sadece bildirilen bölümüne aittir.
Sağlık Bakanlığı Ersin’in ölümünden bu yana sağlıkta şiddeti önlemeye katkısı olabilecek hiçbir gerçek tedbir almamıştır.Sağlıktaki şiddet, istatistiksel verilerle desteklenerek tüm yönleriyle sorgulanmalıdır.Caydırıcı, önleyici yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Güvenlik önlemleri artırılmalı, yeterli idari ve fiziki tedbirler alınmalıdır. Tüm sağlık kuruluşlarında çalışanlara hukuksal destek eksiksiz sağlanmalıdır.

Medyanın şiddet konusunda duyarlılığı artırılmalıdır.
Hekimleri, sağlık çalışanlarını rencide eden üslup ve söylemlerden kaçınılmalıdır.
Sağlık Bakanlığında üzerine düşen görevleri yerine getirmelidir.
Hekimlerin mesleğini çağdaş, bilimsel, etik ilkelere bağlı olarak; baskı altında olmadan uygulama ve sağlığını koruma hakkı, iyileşme garantisi vermeme, ayrıca bazı durumlarda reddetme hakları olduğu gibi, kendi değerleri olduğu da sağlık hizmeti alanlara doğru bir şekilde anlatılmalı, bunun için kamu spotları hazırlanmalıdır.
Sonuç olarak sağlık çalışanlarının şiddete karşı büyük risk altında olduğu apaçık ortadadır. Hekimler can güvenlikleri açısından kurumların yeterince önlem almadıklarını düşünmektedirler. Günümüzde sözlü saldırılar sıradanlaşmış, tüm hekimler bu konuda iyi kötü deneyim sahibi olmuşlardır. Hekimler şiddetin tam ortasında hizmet vermeye çalışan bir meslek grubu haline gelmiştir. Toplumun çok farklı sosyoekonomik ve kültürel katmanlarının buluşma noktası olan, hastaneler tıp merkezleri aile sağlığı merkezleri kısacası bütün sağlık kurumları güvenli bir çalışma ortamı olmaktan giderek uzaklaşmaktadır.

HERKES İÇİN SAĞLIK, HERKESİN MUTLULUĞU İÇİN İNSANCA, GÜVENLİ,SAĞLIKLI ORTAMLARDA BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTİYORUZ…

Yönetim Kurulu Adına

Dr. Hamza AĞCA
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ağca, Kilis’te doktora yapılan saldırıyı kınadı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin