Akif Ekici, “Logo ihalesinde, doğal afet kurnazlığı”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

12938111_10154030290784029_6639568918801575617_nGaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından “Gaziantep Küresel Marka Şehir Fizibilite Raporunun Hazırlanması İşi”nin, ihale kanunun 21/b maddesi kapsamına alınarak pazarlık usulüyle yapıldığı ortaya çıktı. Oysa söz konusu madde, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumlarda uygulanabilir!
CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, çok tartışılan logo ve şehir fizibilite raporu ihalesindeki çok kritik bir ayrıntıya dikkat çekti.
Elektronik Kamu Alımları Platformu’nda (EKAP) 2015/123513 kayıt numarasıyla yer alan ihale bilgiler ve sonuç ilanındaki “İhale Türü –Usulü”ne ilişkin bilgiler incelendiğinde, ihaleye tek firmanın katıldığı ve katılan o tek firmanın da işi aldığı ve ihalenin de ihale pazarlık usulüyle yapıldığının anlaşıldığına işaret etti.
CHP’li Ekici, ihalenin pazarlık usulüyle gerçekleştirilmesine yasal dayanak olarak da Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi gösterildiğini kaydederek şöyle devam etti:
“Oysaki Kamu İhale Kanunu’nun 21/b maddesi “doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması durumunu” pazarlık usulüyle ihale yapabilmenin şartı olarak emretmektedir. Şimdi kamuoyu, ihalenin gerçekleştiği Eylül 2015’te, ihalenin pazarlık usulüyle gerçekleşmesine neden olan ve Gaziantep’te meydana gelen doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesinin ne olduğunu merak etmektedir.”
GAZİANTEP’TE SALGIN VEYA DOĞAL AFET Mİ YAŞANDI?
Konuya ilişkin bir de soru önergesi veren CHP’li Ekici İçişleri Bakanı Efkan Ala’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:
– Gaziantep Küresel Marka Şehir Fizibilite Raporunun Hazırlanması İşi” nin ihalesi neden pazarlık usulüyle gerçekleştirilmiştir?
– EKAP’ta yayınlanan sonuç ilanında ihalenin pazarlık usulüyle yapılmasına yasal dayanak olarak Kamu ihale Kanunu’nun 21. maddesinin b bendi gösterilmiştir. İhalenin yapıldığı Eylül 2015’te bu maddenin gerekçe gösterilmesine hangi doğal afet, salgın hastalık, can veya mal kaybı tehlikesi neden olmuştur? İhalenin yapıldığı tarihte Gaziantep Büyükşehir Belediye’nin öngöremediği hangi olay ortaya çıkmıştır?
– Son iki yılda Kamu İhale Kanunu’nun 21 maddesinin b bendi kapsamında hangi belediye kaç kamu alımı yapmıştır? Bu alımlarda işin mahiyeti ve sözleşme bedeli nedir?

gaziantep-logo
GAZİANTEP’İN MEŞHUR LOGOSU ÜZERİNE

CHP Şahinbey Belediye Meclis Üyesi Uğur Kalkan’ın logo ihalesine ilişkin BİMER’e sorduğu sorunun yanıtsız kalması üzerine Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne yazılı dilekçeyle aynı soruyu sorması üzerine başlayan süreç İhalenin usulsüz yapıldığını ortaya çıkardı.
Kalkan yaptığı açıklamada şunları söylemişti;
10 Şubat 2016 Tarihinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden bilgi edinme başvurusu yaptım. Gündemi meşgul eden logonun kime yaptırıldığını ve ne kadara yaptırıldığını sordum. Varsa ihale evraklarını istedim. Cevap süresi dolunca başvurumu sorduğumda internet bilgi edinme sisteminin ÇALIŞMADIĞINI ifade ettiler. Koskoca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin bilgi edinme sistemi çalışmayınca bu sefer başvurumu dilekçe ile yaptım. Dün gelen cevapta bu işi Amerikan firmasına yaptırdıklarını, ihale numarasını (2015/123513) tarafıma ilettiler. İhale evraklarını firma izni olmadan veremeyeceklerini belirttiler. İhaleyi incelediğimde ise bu ihalenin 270 Bin Dolar karşılığı eski parayla 810 milyara yapıldığını gördüm. Bir şekilde bu para ödendi gerek bütçelerinden gerekse ajans kanalıyla. Bugün yaptıkları açıklamada ise bunun sadece logo ile sınırlı olmadığını açıklamışlar. Yaptığımız araştırmalarda bu işin en profesyonel şekilde 100 Bin liraya yapılabileceği vurgulanıyor. Ayrıca bu işi yapan firma Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin daveti üzerine geliyor.
17 Eylülde ihalesi yapılan iş için hemen 18 Eylülde sözleşme imzalanıyor. Ne hikmetse sonuç 25 Mart 2016 tarihinde açıklanıyor. İş bittikten iki ay sonra yani.
Gönül isterdi ki bu iş için şehrin mimarlarından, mühendislerinden, grafiklerinden destek alınsaydı. Öğrencilere yönelik bir yarışma düzenlenseydi de seçilen logolar halkın onayına sunulsaydı. Maalesef bunlar yapılmadı. Keşke en ufak ziyareti veya toplantıyı bile sayfalarda paylaşırken, yaptırdığınız bu logonun maliyetini de sitenizden veya bilboardlardan halkımıza duyursaydınız.Şeffaf belediyeciliğin bir gereği olarak.
810 Milyar konusu başvurum neticesinde ortaya çıktı ama konu benim açımdan kapanmadı. Bu firma kimdir? Ortakları kimdir? Ortağı yoksa kime yakındır konularında ve farklı konularda da araştırmalarıma devam edeceğim. Kamuoyunun bilgilerine saygılarımla arz ederim.

gaz-logo

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Akif Ekici, “Logo ihalesinde, doğal afet kurnazlığı”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin