Askerlere organ bağışının önemi anlatıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep’te yerleşik Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Orhan Gürer, organ bağışında canlıdan olduğu kadar, kadavradan nakillerin de artmasını ümit ettiklerini söyledi.

Organ Bağış Haftası nedeniyle Gaziantep Sağlık Müdürlüğü ve Özel Sani Konukoğlu Hastanesi işbirliği ile 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda düzenlenen konferansta konuşan Opr. Dr. Ahmet Orhan Gürer, organ bağışının önemi, organ naklinin tarihçesi ve gelişim sürecine ilişkin bilgiler paylaştı.

Organ bağışının artmasında Sağlık Bakanlığı’nın bu yöndeki çalışmaları, halkın bilinçlenmesi ve organ nakil koordinatörlerinin yoğun çalışmalarının etkili olduğunubelirten Opr. Dr. Gürer, özellikle 1960’lı yıllardan sonra organ nakillerinin arttığına dikkati çekti.

Beslenme ve hareketsiz yaşam sonucu obezite ile birlikte şeker ve tansiyon gibi kronik hastalıkların arttığına ve bunların özellikle böbreklerde tahribata yol açtığınavurgu yapan Opr. Dr. Gürer, “Böbreklerdeki tahribattan dolayı hastalar hemodiyaliz tedavisi görmektedir. Ancak bu hem zor, hem de vakit alan bir tedavi şeklidir. Yaşam kalitesi açısından da hastaları zorlamaktadır. Normal yaşama dönebilmek için böbrek nakline ihtiyaç artmıştır” dedi.

Ülkemizde böbrek, karaciğer, akciğer, kalp, ince bağırsak, pankreas organlarıyla, kalp kapağı, kornea, kemik, kemik iliği ve derinin nakledilebilen dokular olduğunu belirten Opr. Dr. Gürer, “Yaşayan hiçbir insandan umut kesilmemelidir” ifadelerini kullandı.

Organ bağışı sayesinde insanların normal yaşamlarını, üretken biçimde sürdürdüğünü kaydeden Opr. Dr. Gürer, aynı zamanda sağlık giderlerinin de azalacağına dikkati çekti.

“Kadavradan nakiller çok önemli. İki böbreğiniz olduğu için birini yakınınıza verebilirsiniz. Peki ya tek olan organlar nasıl bağışlanacak?” diye soran Opr. Dr. Gürer, şöyle devam etti:

“Organ bağışında canlıdan nakiller kadar kadavradan nakillerin sayısının da artmasını ümit ediyoruz. Dinen bunun bir sakıncası olmadığı da defalarca dile getirildi. Kanunen 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.”

Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Organ Nakli Merkezi hakkında da bilgiler de veren Opr. Dr. Gürer “Organ Nakil Merkezimiz birçok birimle ekip olarak, başarılı nakillerle hizmet vermektedir. Son olarak şunları söylemek istiyorum; herkes organ bağışında bulunmalı, çünkü bir gün herkesin ihtiyacı olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Askerlere organ bağışının önemi anlatıldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin