Bademcik Ameliyatı İçin En Uygun Zaman

featured
Bademcik Ameliyatı İçin En Uygun Zaman
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bademcik Ameliyatı İçin En Uygun Zaman

Defa Life Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ali KILIÇ yarıyıl tatilinin bademcik ameliyatı için uygun bir zaman olduğunu belirtti.

Bademcik ve geniz eti sorunu bulunan çocukların bademcik ameliyatları ile sağlığına kavuşabileceğini dile getiren Opr. Dr. Ali KILIÇ., ameliyatın çocukların okul başarısını da olumlu yönde etkilediğinin altını çizdi.

Çocukarda Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi) Nedir?

Bademcik Ameliyatı İçin En Uygun Zaman

Bademcikler, boğazda küçük dilin iki yanında yer alır ve vücudun savunmasında rol oynayan lenf dokularıdır. Vücuda ağız yoluyla giren mikroplarla mücadelede ilk savunma hattını oluşturan bademcikler, özelikle çocukların sağlığı üzerinde önemli bir işlev üstlenseler de bazen tam aksine vücuda zarar verebiliyorlar.
Bademcik enfeksiyonunun tedavisinde antibiyotik, ağrı kesici, ateş düşürücü ilaçlar kullanılır. Yılda en az 4-5 kez yüksek ateşin eşlik ettiği bademcik enfeksiyonu geçiren, horlama, ağız açık uyuma, ya da 1 kez bile olsa bademcik etrafı abse gelişen hastalara bademcik ameliyatını önerilir.
Bademcikler ayrıca ağzı kokusunun da önemli bir sebebi olabilir.

Örneğin sık geçirilen bademcik iltihaplarında rol oynayan bakterilerden biri olan Grup A Beta hemolitik streptokoklara karşı oluşan antikorlar düşük ihtimal de olsa uyku apnesi olarak adlandırılan uykuda solunum durmasına, kalp kapakçıklarında, böbreklerde ve eklemlerde hasara yol açabiliyorlar.
Bademciklerin alınması ne zaman gündeme geliyor?
*Sık sık bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda ve Bademcik çevresinde abse varsa
*Üst solunum yolu, bademcik ve geniz eti büyüklüğü nedeniyle tıkanmış ve buna bağlı olarak “uyku apnesi” olarak adlandırılan uykuda kısa süreli solunum durması sorunu gelişiyorsa,
*Sürekli iltihabi durumlar uzun vadede kalp dokularında bozulmaya yol açıyorsa
*Bademcik ve geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık sık orta kulak iltihabı geçiriyorsa

Bademcikler, vücudun savunmasında görevli olsalar da ameliyat sonrasında vücutta bu dokuların yerine görev yapacak çok fazla doku bulunuyor. Bu nedenle ameliyat sonrasında uzun vadede bağışıklık sisteminde olumsuz bir etki görülmüyor. Ayrıca bademcik ameliyatı sonrasında bağışıklık sisteminin zayıfladığını işaret edebilecek hiçbir bilimsel veri mevcut değil.

Bademcik ameliyatı soğuk bıçak, elektrokoter ve lazer gibi yöntemlerle yapılabiliyor. Genellikle “Radyofrekans” yöntemi tercih ediliyor. Bu işlemin avantajları ise şöyle sıralanıyor: Bu yöntemde, doku çıkarılırken aynı zamanda bademcikleri çevreleyen damarlar ısı yardımıyla mühürlenerek ameliyat sırasındaki ve sonrasındaki kanamalar azaltılıyor. Bu sayede ameliyat süresini uzatan kanamalar görülmediği için normalde 30-40 dakika sürebilen işlem süresi kısalıyor, dolayısıyla çocuk daha az narkoz alıyor ve ameliyat sonrasında ağrı daha az oluyor. Genel anestezi altında yapılan bademcik ameliyatında bazı durumlar dışında hastanede yatış gerekmiyor. Birkaç saatlik gözlem sonrasında hastaneden taburcu olunabiliyor. Gaziantep Sağlık   

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Bademcik Ameliyatı İçin En Uygun Zaman

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin