BALAT, YENİLENEBİLİR ENERJİYİ ANLATTI

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BALAT, YENİLENEBİLİR ENERJİYİ ANLATTIİpekyolu Kalkınma Ajansı’nın koordinesinde, Adıyaman Valiliği, Adıyaman Belediye Başkanlığı, Adıyaman Üniversitesi ile Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkıları ile Adıyaman Üniversitesi rektörlük konferans salonunda yapılan Yenilenebilir Enerji Zirvesi oldukça hareketli geçti.

Dünyada ve Türkiye’de enerji görünümü, yenilenebilir enerji kaynaklarının dünü-bugünü ve yarını, enerji piyasasında düzenlemeler, gelişmeler ve lisanssız üretim, GAP Bölgesi’nde yenilenebilir enerji uygulamaları ve enerji projelerinin finansmanı konuları tartışılan zirvede Uluslararası Jeotermal Birliği Başkanı ve MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat’ta konuşmacı yer aldı.

Türkiye’de ki ilk özel Jeotermal Enerji Santralini kurma unvanına sahip olan Muharrem Balat yenilenebilir enerji kaynakları hakkında; “ Biz jeotermal alanında MB Holding olarak 8,5 MWe kurulu gücünde ki Dora-1 santralimizin akabinde 11,5 MWe Dora-2 santralimizi ve 17 MWe’lık iki üniteden oluşan Dora-3(34 MWe) jeotermal enerji santrallerini ve bu santrallere entegre olarak tarıma elverişsiz topraklarda kurulu topraksız tarım tekniği ile domates üreticiliği yapılan Sultan Sera tesislerini hayata geçirdik. Kurulu gücü 54 MWe  kapasiteye ulaşan mevcut projelerimizle 391 Milyon kWh elektrik üretimi ve 200.000 ton karbondioksit emisyon azalımı sağlıyoruz. Hepinizin bildiği gibi jeotermal enerji yenilenebilir, temiz ve yerli bir kaynaktır. Fakat nasıl kullandığınız çok önemli. Biz bu işlemleri gerçekleştirirken doğaya oldukça özen gösteriyoruz. Biliyoruz ki biz doğaya ne kadar özen gösterirsek doğada bize o kadar şefkatli davranacak“ dedi.

BALAT;“YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR GELECEK NESİLE EN BÜYÜK MİRAS”

Tesislerinde sadece çevreye dost bir üretimle kalmadıklarını hep daha iyi bir şey yapmak istediklerini belirten Balat; “Çevreyi ve insan sağlığını korumak, bireylerde çevre bilincini oluşturmak ve geliştirmek bizim için oldukça önemli bir konudur. Bu yüzden bölgede ki öğrencilerimizi devamlı santrallerimizde ağırlayıp jeotermal enerji hakkında bilgilendirmeler yapmakta olup, sadece günümüz Türkiye’sine değil geleceğin Türkiye’si ne de yani yeni neslimize de hizmet etmekteyiz. Jeotermal kaynak bu memleketin daima hizmetinde olacak ve torunlarımıza bırakabileceğimiz en büyük miras olacak” diye konuştu.

Muharrem Balat; “Torunlarımıza bırakacağımız bu kaynak petrolden, doğalgazdan, kömürden çok daha kıymetlidir. Biz Dora-1 santralini yaptıktan sonra jeotermal enerjinin yatırım safhasında büyük mücadele verdik. Sudan elektrik üretilir mi dediler. Aydınlılara da kucak açtık. Gelin hep beraber yapalım dedik. Biz buradan elektrik enerjisi elde edeceğiz, sonra bunun entegre kullanımına açacağız, bu memlekette çok büyük iş potansiyeli sağlayacağız dedik. Ve MB Holding olarak ta verdiğimiz sözleri hep tuttuk” dedi.

Jeotermal santrallerinin ve entegre yatırımları Sultan Sera projelerinin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu ileten Balat; “Projelerimizde kırsal kesimde yaşayan insanların gelirlerini arttırmak, refah düzeylerini yükseltmek ve bölgedeki doğal kaynakları ekonomik fayda yaratacak şekle dönüştürmek amacıyla istihdama özelliklede kadın istihdamına çok önem veriyoruz. Kadınların ekonomiye kazandırılması ülkenin geleceği için çok önemli” dedi.

“ÇEVRE BİLİNCİNİN ARTTIRILMASI YÖNÜNDE YOĞUN ÇABA HARCAMAKTAYIZ”

Uluslararası Enerji Birliği Başkanı Muharrem Balat konuşmasına; “ Böylesine bir kaynağı korumak adeta bir vatan borcudur bizler için. MTA’da jeotermal konusunda çok büyük gayret sarf ediyor. Jeotermal alanların bazı önemli şartlara uygun olarak pay edilmesi ve parsellenmesi buna göre sanayicilere pay edilmesi konusunda büyük bir titizlikle çalışıyorlar. Maalesef ilk sıralarda bunun önemini kavrayamadık. Amerika’daki sahalara geçen sene bir gezi düzenlediğimizde gördük ki 1000 MWe’lık enerji üreten bölgenin yeniden re-enjeksiyon yapılmama nedeniyle üretimi 200 MWe’a kadar düşmüş. Türkiye’de böyle bir olayla karşılaşmak istemiyoruz. Bu güzel kaynağı canımız gibi korumalıyız” diye devam etti.

Balat konuşmasını, doğal kaynakları ticari amaçlarımız için hor kullanmamamız gerektiğini, aksi halde bu kaynakların yok olabileceğini kesinlikle unutmamızı söyleyerek konferanstaki konuşmasını tamamladı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
BALAT, YENİLENEBİLİR ENERJİYİ ANLATTI

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin