Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu Gaziantep’te toplandı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) önderliğinde oluşturulan “Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu”,  Gaziantep’te gerçekleştirilen toplantıda bölge ihracatını ele aldı. 

GTO’nun ev sahipliğinde, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Antakya, Adıyaman, Kilis ve Osmaniye’nin Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, genel sekreterleri  ve bölgedeki kalkınma ajansları genel sekreterlerinin  katılımıyla 8’ncisi gerçekleştirilen toplantı Gaziantep’te gerçekleştirildi.

Birbirlerine sınırı olan illerin işbirliği ve diyaloğunu arttırmayı ve iş alemini temsil eden kurumlar olarak ortak hedef ve çalışma alanları belirlemeyi hedefleyen Platform, 21 Mart 2014’den beri faaliyetlerine devam ediyor.

Bugüne kadar her toplantıda bölgenin öne çıkan konularını masaya yatıran Platform, Gaziantep’te bölge ihracatını değerlendirdi. Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Toraman, “Bölgesel Kalkınmada İhracatın Önemi” konulu sunum yaparak, ihracatı geliştirmek için izlenmesi gereken yolları anlattı.

Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu Gaziantep’te toplandı

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Odalar arasında ekonomik ve bölgesel kalkınmaya yönelik işbirliği amacıyla oluşturulan platformun her toplantıda farklı bir konuyu işlediğini söyledi.

Bugüne kadar Suriye’den gelen göç dalgası,  turizm, kuraklık ve su kullanımı, yenilenebilir enerji, pamuk, mermer konularını çalıştıklarını hatırlatan Bartık, bu konular hakkında hazırlanan raporları da ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşarak alınması gereken önlemleri sıraladıklarını ifade etti.

 

Bartık, Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret şehri Gaziantep’te de ihracatı ele aldıklarını ve bölge ihracatını artırmanın yollarını aradıklarını vurguladı. Gaziantep’in 2015 yılını 6 milyar 270 milyon 202 bin dolarla kapattığını anımsatan Bartık, şöyle devam etti;

“Gaziantep’in ihracatta sağladığı başarı ve performans önemli bir tecrübedir. Bu tecrübeyi paylaşma yanında, bölgemizin bulunduğu stratejik konum, gelişen pazarlara yakınlığı çok önemli bir avantaj ve bu avantajı bölge illerimizle işbirliği içinde en iyi şekilde değerlendirmek lazım. Bugün bu konular ele alınıyor. Birlikte neler yapabiliriz, rekabet gücümüzü, pazarlardaki payımızı nasıl arttırabiliriz gibi hususlar aslında bölgemizin geleceği açısından çok önemli konular. Türkiye’nin 2015 yılı ihracat 133 milyar 564 milyon 526 bin dolar, Platform üyesi illerin ihracat toplamı ise 9 milyar 659 milyon 526 bin dolar. Bölge illerimiz Türkiye ihracatının yüzde 7,23’ünü karşılamaktadır. Bu oranın gelecek yıllarda artacağına inanıyorum. Bölge illerinin ihracatta birer yıldız olması için çalışacağız.”

 

Bartık, illerin ihracat vizyonunu belirlemek için çeşitli raporlar hazırlayarak gelecek yıllara yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini ifade ederek, bölge illerinin her birinde ihracat potansiyeli olduğuna dikkati çekti.

İhracatta etkin olmak için illerin şimdiden bir yol haritası çizmesi gerektiğini kaydeden Bartık, yüksek katma değer elde eden, Ar-Ge ve tasarım yapan, etkin ve verimli şehirler olmak için çalışacaklarını ve sürekli fikir alışverişi yaparak ihracatı artırma yolları arayacaklarını sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Bölgesel Kalkınmada Güçbirliği Platformu Gaziantep’te toplandı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin