BÜTÇE MİLLETİNDİR, HESABINI SORARIZ?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BÜTÇE MİLLETİNDİR, HESABINI SORARIZ?Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu; 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından kamu mali yönetiminde mali saydamlık, hesap verebilirlik ve denetim konularına verilen önemin AK Parti hükümeti tarafından yok edildiğini, milletin bütçesine sahip çıkmak adına her türlü çalışmayı yaptıklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kelam Kılaçdaroğlu; 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından TBMM’nin bütçe hakkını etkin bir şekilde kullana bilmesi için uluslararası standartlara ve Avrupa birliği normlarına uygun bir yapı kurulması ön görülmesine rağmen, Hükümetin Sayıştay denetimini uluslararası standartlardan uzaklaştıran müdahaleleri ile Sayıştay’ın denetim standartlarına uygun performans denetimi yapma yetkisinin kaldırıldığını söyledi. Kılıçdaroğlu; AKP hükümetleri kamu mali yönetiminde kurallılık, saydamlık ve öngörülebilirlik adına kendi dönemlerinde olanlar da dahil olmak üzere, atılmış adımları birer,  birer yok etmeye başlamıştır. Bunda ekonomide ortaya çıkan kırılganlıkların altında iktidarın hesap vermekten ve denetimden kaçınması önemli bir rol oynamaktadır.

HÜKÜMET SAVURGANLIĞINI KAMUOYUNDAN SAKLIYOR

Hükümetin Sayıştay denetimini uluslararası standartlardan uzaklaştıran müdahaleleri daha 2010 yılında başladı. Sayıştay kanununun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi sırasında 2010 Aralık ayında AKP Grubu’nun kabul edilen bir önergesiyle Sayıştay’ın INTOSAI (Uluslararası Sayıştaylar Birliği) denetim standartlarına uygun performans denetimi yapma yetkisi kaldırıldı. Bunun nedeni Hükümetin, Sayıştay’ın 2010yılında hazırlayarak TBMM’ye sunmaya hazırlandığı altı konudaki performans denetimi raporlarında yer alan, kamu kaynaklarının verimlilik, etkilik ve ekonomiklik ilkelerine uyulmadan savurganca kullanıldığına ve yüksek miktarda kamu zararına neden olduğuna ilişkin bulguları TBMM’den ve kamuoyundan saklama isteğiydi.

BÜTÇE MİLLETİNDİR, HESABINI SORARIZ?

Bununla yetinmeyen AKP Hükümeti, daha sonra, 4.7.2012 tarihinde kabul edilen 6353 sayılı kanunla, bu kez mali işlem faaliyetlerin yasalara uygunluğunun INTOSAI Denetim Standartlarına uygun olarak denetlenmesi olanaksız hale getirildi. Sayıştay yönetimi bu yasayı gerekçe göstererek, kamu idarelerinin 2010 yılı harcamalarına ilişkin denetim sonuçlarını kapsayan 132 adet Sayıştay raporunu TBMM’ye sunmadı. Bunun sonucunda AKP Hükümetinin 2013 yılı bütçesi ile 2011 yılı kesin hesabı Sayıştay raporları olmadığından TBMM tarafından denetlenemeden yasalaştı.

YASAMA SADECE BÜTÇENİN YAPIMINA DEĞİL, DENETLEME YETKİSİNE DE SAHİPTİR

Anayasa Mahkemesi, CHP’nin açtığı dava sonucunda anılan yasayı (6353 Sayılı Kanun) 27.12.2012 günlü, E.2012/102, K.2012/207 sayılı kararıyla iptal etti. İptal gerekçeleri arasında, “ Yasama organına tanınan bütçe hakkı, sadece bütçenin yapımını değil, bütçenin uygulanmasının denetlenmesini de kapsamaktadır. Sayıştay denetimi, TBMM’ye sunulan Sayıştay raporuyla sonlanan bir süreci kapsamaktadır. Dolayısıyla yasama organının işlevini etkin ve sağlıklı bir biçimde yürütmesinde Sayıştay denetiminin önemi yadsınamaz. Öte yandan Sayıştay denetimi, demokratik devlet ilkesinin bir gereği olarak yürütmenin, halka ve yasama organına hesap verme sorumluluğunun işlevselleştirilmesinin en önemli araçlarındandır. TBMM adına kamu idarelerinin gelir, gider ve mallarını denetleyen Sayıştay’ın, bu görevini ifa ederken yürütme organından tamamen bağımsız olarak hareket etmesi gerektiği kuşkusuzdur.” İfadeleri de yer aldı. Ancak Sayıştay yönetimi, bu iptal kararına rağmen, 132 Sayıştay raporunu TBMM’ye göndermedi.

SAYIŞTAY ÜST YÖNETİMİ RAPORLARDA YOLSUZLUK BULGULARINI ÇIKARDI

AKP Grubu bu yıl da, 2012 yılı denetim raporlarının TBMM’ye gönderilmesini önlemek amacıyla yeni bir kanun teklifini Nisan 2013’de TBMM’ye sundu. Ancak başta CHP’nin muhalefeti olmak üzere, diğer muhalefet partileri ile Sayıştay denetçilerinin ve medyanın yoğun tepkisi üzerine söz konusu teklifin yasalaşması yönünde bir adım atılmadı. Ancak bu kez de iktidar, TBMM’de hiçbir uzlaşma arayışına girmeden kendi çoğunluğuna seçtirdiği Sayıştay üst yönetimini devreye soktu. Sayıştay üst yönetimi Hükümetin arzusu üzerine Genel Uygunluk Bildirimi ile birlikte sunulan Sayıştay raporlarından TBMM’ye gönderilen 2012 yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı’nı ilgilendiren yolsuzluk ve usulsüzlüklere ilişkin denetim bulgularını çıkardı. Böylece Parlamentonun sağlıklı denetim hakkı elinden alınmış oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
BÜTÇE MİLLETİNDİR, HESABINI SORARIZ?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin