BÜYÜK USTA VEDA ETTİ

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BÜYÜK USTA VEDA ETTİBir süredir tedavi gören büyük usta, Türk Halk Müziğinin efsanesi Neşet Ertaş sevenlerine veda etti.

Türk halk müziği sanatçısı, besteci, söz yazarı Neşet Ertaş, İzmir’de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Uzun süredir tedavi gören büyük usta Neşet Ertaş çocukluğundan itibaren babası Muharrem Ertaş’ın yanında köy köy gezerek adeta çıraklıktan yetişmişti. Büyük usta 74 yaşında sevenlerine veda etti.

Babasının Türkiye’ye mal olmuş bir sanatçı olduğunu kaydeden Hüseyin Ertaş, “Acımız büyük daha Bizim babamızdı ama Türkiye’nin abisi, babası, kardeşiydi. Hastane yetkililerine ve tüm halkımıza teşekkür borçluyuz.  Cenazesini Kırşehir’e götüreceğiz. Babası Muharrem Ertaş’ın yanına defnedilmeyi istemişti.”dedi.

Bağlama ve türkü deyince akla ilk gelen isimlerden Neşet Ertaş, 1938’de Kırşehir’de doğdu. Çocukluğu Kırtıllar köyünde geçen Ertaş, müzikle babası saz ustası Muharrem Ertaş sayesinde ilkokul yıllarında tanıştı. Önce keman, ardından bağlama çalmayı öğrendi. Babasıyla birlikte yörenin düğünlerinde saz çalıp türkü söylemeye başladı. Profesyonel müzik hayatına 1950’li yılların sonunda İstanbul’a gidişiyle başladı. İlk plağı “Neden Garip Ötersin Bülbül”ü işte bu yıllarda kaydetti. Çok sevilen plağın ardından yenileri geldi, konserler başladı. Halk ozanı bir süre sonra yeniden İç Anadolu’ya döndü ve Ankara’ya yerleşti. Sağlık sorunları nedeniyle kardeşinin yanına, Almanya’ya giden Ertaş’ın 23 yıllık vatan hasreti de başlamış oldu. 2000 yılında İstanbul’da verdiği konserle yeniden ülkesinde sahneye döndü. Gurbet yıllarında kendisine Erdoğan Atakar tarafından takılan “Bozkırın Tezenesi” lakabı halk ozanıyla adeta bütünleşti. Süleyman Demirel zamanında kendisine sunulan ‘devlet sanatçılığı’ unvanını; “Halkın sanatçısı olarak kalmak, benim için en büyük mutluluk” diyerek geri çevirdi. UNESCO tarafından “yaşayan insan hazinesi” kabul edilen Ertaş, İTÜ Devlet Konservatuarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü.

BÜYÜK USTA VEDA ETTİ
0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
BÜYÜK USTA VEDA ETTİ

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin