ÇOCUK FELCİ HAKKINDA!

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ÇOCUK FELCİ HAKKINDA!Uzun yıllardır ülkemizde görülmeyen çocuk felci hastalığı Suriyeli mültecilerin ülkemize girişiyle birlikte yeniden gündeme geldi.

Suriyeli mültecilerin sınır illerimize gelmesiyle birlikte Sağlık Bakanlığı çocuk felcine karşı önlem amaçlı aşı kampanyası başlatmıştı. Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Sağlık Bakanlığı çocuk felci hastalığına karşı sınır illerinde başlatılan kampanyanın devam ettiğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklama şöyle;

“Çocuk Felci (poliomyelit) hastalığı, bu hastalıkla ilgili virüsün sebep olduğu ve hastalığa yakalanan bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabilen bir hastalıktır. Hastalık etkeni virüs su ve besinlerle ağız yoluyla alınmaktadır. Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmaktır.

1988 yılında 41.Dünya Sağlık Asamblesinde dünyadan çocuk felci hastalığının ve etkeni virüsün yok edilmesi kararı alınmıştır. Bu karar doğrultusunda başlatılan Eradikasyon Programı kapsamında yapılan aşılamalar sayesinde 1988 yılında 125 ülkede 350 bin çocuk felci hastası varken 2012 yılında sadece üç ülkede (Afganistan, Pakistan, Nijerya) bölgesel düzeyde 223 vaka görülmüştür. 2013 yılında ise, görülen vaka sayısı 404’dür. 2014 yılı başından 20 Mayıs tarihine kadar ise 82 vaka saptanmıştır.

Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinde yer alan 53 ülke ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. 16 yıldan beri çocuk felci vakamız bulunmamaktadır.

Komşularımızda yıllar sonra Ekim 2013 ve Mart 2014 tarihlerinde Çocuk felci vakaları görülmesi üzerine, DSÖ tarafından bu durum aşı ile önlenebilir bulaşıcı hastalıkların yayılımı açısından bir “halk sağlığı acili” olarak değerlendirilmekte ve bölgedeki diğer ülkelerde tedbir alınması gerektiği ifade edilmektedir.

Bunun üzerine sınır hareketlerinin ve mültecilerin yoğun olduğu, toplam 17 ilimizde yaşayan 5 yaş altı çocuklarımız, aynı zamanda diğer illerimizde bulunan mülteci çocuklar, Bilim Kurulumuzca alınan tavsiye kararları doğrultusunda iki tur halinde kapı kapı dolaşılarak, merkezi yerlerde ve alışveriş merkezlerinde istasyonlar kurularak ulaşılamayan tek bir çocuk kalmamasına özen gösterilerek Çocuk Felci Aşısı ile aşılanmışlardır.

Yapılan değerlendirme çalışmalarında, İstanbul ilimizin hem iç hem de dış göç alması ve çocuk felcinin yaygın görüldüğü ülkelerden giriş-çıkışlara maruz kalması, koruyucu aşılama çalışması yapılmasını gündeme getirmiştir.

Bu kapsamda belirlenen bölgelerdeki 5 yaş altındaki tüm çocuklar birer doz ağızdan çocuk felci aşısı damlatılarak aşılanacaklardır. Aşı faaliyetlerimiz iki tur halinde yapılacaktır.  Uygulamanın ilk turu 5 Haziran (Bugün) 2014 Perşembe günü başlatılmıştır.

Güneydoğu illerimizde sınır kapılarından bölgeye giriş-çıkış yapanlara yaş sınırı gözetilmeksizin aşı uygulaması sürdürülmektedir. Okul aşıları da dâhil olmak üzere her türlü rutin aşılama çalışması da aksatılmadan devam ettirilmektedir.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ÇOCUK FELCİ HAKKINDA!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin