Çölyak Hastalarına özel “PASTANE” açılıyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çölyak hastalarına özel “pastane” açacak.

Türkiye’de mısır ve pirinç ununa mahkum edilmiş, piyasası dar ve satılan ürünün sınırlı olması gibi nedenlerle her gittikleri yere kendi yiyeceklerini götürmek zorunda kalan çölyak hastalarının bu sorununun çözümü için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi onlar için “Üreten Eller Projesi”ni hayata geçirdi.

Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği işbirliğiyle Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hayata geçirilen Üreten Eller Projesi çerçevesinde tüm engelli gruplar dahil kurs verildi.

Belediyenin Aktif Yaşam ve Eğitim Merkezi’nde verilen kurs kapsamında yüzde 40 ve üzeri, çalışabilir durumda olan engelli bireylerden bir sınıf oluşturuldu.

Çölyak Hastalarına özel “PASTANE” açılıyor

Kursiyerlere 8 ay süren unlu mamulleri eğitimi verildi. Kursu başarıyla tamamlayan engelli bireylere  Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.

Başarılı olan ve  çalışmak isteyen engelli kursiyerler ise proje sonunda kurulacak “Üreten Eller Pastanesi”nde çölyak hastaları için glütensiz ürünler üretmeye başlayacak.

Pastanede çölyak hastalarına özel sandviç ekmek, kurabiye, tatlı ve pasta çeşitleri gibi ürünler yapılacak.

-ÇÖLYAK HASTALIĞI-

Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak Hastalarında glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve  hassasiyet mevcuttur. Glüten, buğday içerisinde yer alan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten içerir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Çölyak Hastalarına özel “PASTANE” açılıyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin