Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesinde konuştu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

G20 Liderler Zirvesi nedeniyle Çin’in Hangcou kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sona eren zirvenin ve zirve kapsamında gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Hangcou Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi, yaptığı iki görüşmeler ve gündemdeki gelişmelerle ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

G20 Liderler Zirvesi sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörizmin her geçen gün yeni biçimlere ve formlara bürünerek dünyayı tehdit ettiğine dikkat çekerek “Bugün Türkiye’yi yakan ateşin, yarın, bize karşı mücadele eden terör örgütlerinin arkasında durma gayretinde olanlara kesinlikle ulaşması kaçınılmazdır. DAEŞ’i, PKK’yı, PYD-YPG’yi, FETÖ’yü ayrı tutan anlayışı hep birlikte reddetmeliyiz” dedi.

“G20 LİDERLER ZİRVESİ KÜRESEL GÜNDEMİN ELE ALINDIĞI VERİMLİ BİR TOPLANTI OLDU”

Sona eren 11. G20 Liderler Zirvesi’ni, küresel gündemin etraflıca ele alındığı verimli bir toplantı olarak değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, küresel büyümenin uzun vadede sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı bir şekilde devam etmesi için gereken reformların, zirvedeki en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu söyledi ve “Bu çerçevede, inovasyon, makroekonomik politikaların uyumu gibi atılması gereken adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Türkiye olarak, büyümenin G-20 ülkeleriyle birlikte tüm dünyaya yayılması ana fikrini içeren ‘kapsayıcılık’ konusuna özel önem verdiklerini ve toplantı boyunca, her fırsatta, gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri de gözeten bir kalkınma anlayışıyla hareket etmeleri gerektiğinin altını çizdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dönem başkanlığında G20 gündemine dâhil ettiği ‘kapsayıcılık’ konusunun Çin Halk Cumhuriyeti dönem Başkanlığı’nda da benimsendiğini görmekten memnuniyet duyduklarını belirtti.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN 2030 GÜNDEMİ

Zirvede G-20 liderleri olarak, ‘Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemi’nin uygulanmasına yönelik bir eylem planını kabul ettiklerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Esasen Birleşmiş Milletlerin sorumluluğunda yürüyen bu çalışmaya, G20’nin öncülük etmesini olumlu buluyoruz. Zirvede üzerinde önemli durduğumuz bir başka husus, küresel ticaretteki büyümenin güçlendirilmesi meselesidir. Küresel ticaretin güçlendirilmesinin hepimizin yararına olduğu açıktır. Bu anlayışla, tüm ülkelerin birlikte hareket ederek, küresel ticaretteki durgunluğu aşmanın çarelerini aramalarında fayda görüyoruz. İstihdam, finansal düzenlemeler, altyapı yatırımları, enerji, yolsuzlukla mücadele gibi başlıklar, bu zirvede de gündemimizdeki yerini korudu.”

Terörizm ve mülteci sorunlarının, Antalya Zirvesi’nde G20’nin gündemine getirdikleri başlıklar arasında yer aldığını hatırlatan ve “Aradan geçen bir yıla yakın zaman, bizim bu konudaki hassasiyetimizin ve ısrarımızın ne kadar yerinde olduğunu çok açık ve net olarak göstermiştir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, mülteci sorunu konusunda, iyi bir sınav verilemediğini dile getirdi.

“SURİYE KRİZİ, DÜNYANIN KANAYAN YARASI OLMAYI SÜRDÜRÜYOR”

Topraklarında 3 milyon Suriyeli ve Iraklı sığınmacıyı barındıran bir ülke olarak Türkiye’nin, bu konunun en önde gelen muhataplarından biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Antalya Zirvesi’nde tüm liderlere ‘Suriye’de bir güvenli bölge oluşturulması, bu 95 km. uzunluğunda, kuzeyden güneye 40 km. olmak üzere bir güvenli bölge oluşturulması suretiyle burada mülteci sorununu çözebiliriz, onları burada iskân edebiliriz’ diye ısrarla söyledik. Bu zirvede de bütün dostlarımıza bu konuyu açtık, kendilerine bunu söyledik. Hatta sadece o güvenli bölgede değil, aynı zamanda şu anda Türkiye’de değişik vilayetlerde bulunan Suriyeli mültecilerin iskânı ile alakalı çalışmaları yapmak suretiyle hükûmetimiz faaliyetlerine devam ediyor. Prensipte hemen hiç kimsenin karşı çıkmadığı bu teklifin hayata geçirilmesi konusunda, üzüntüyle belirtmeliyim ki, hiçbir ülke somut adım atmamıştır. Tam tersine, Suriye krizi, yeni ülkelerin sahaya inmesiyle, daha da içinden çıkılmaz bir hâl almıştır. Suriye krizi, bir yandan ülke içinde can kayıpları ve terör örgütlerinin faaliyetleri, diğer yandan da tetiklediği sığınmacı dramıyla, dünyanın kanayan yarası olmayı bugün de sürdürüyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 zirvesinde konuştu

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin