DAHİ RESSAM SALVADOR DALİ ESERLERİYLE GAZİANTEP’TE

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DAHİ RESSAM SALVADOR DALİ ESERLERİYLE GAZİANTEP’TEGaziantep’in resim ve fotoğraf sergileri yönünden sanat çevrelerinde dikkati çekmesinde önemli rol oynayan ve bu anlamda birçok önemli sergiye ev sahipliği yapan Sanko Sanat Galerisi, bu yılki sergi yılını, modern resmin en büyük öncülerinden ‘’dahi ressam’’ Salvador Dali’nin ‘’Zodyak’’ adlı sergisiyle açıyor.

Sanata ve sanatçıya büyük destek veren Sanko Holding’in sponsorluğunda gerçekleştirilecek ‘’Zodyak’’ sergisi, 20 Eylül Cuma günü saat 18.30’da, Sanko Park Alışveriş Merkezi üçüncü katta bulunan Sanko Sanat Galerisi’nde açılacak.

Sergide, 20. yüzyıl resminin öncü isimleri arasında yer alan Salvador Dali’nin 13 taş baskı eserinden oluşan ‘’Zodyak Serisi’’ ve farklı dönemlerine ait olan 17 orijinal litografik baskı olmak üzere toplam 30 orijinal özgün baskısı, Gaziantep başta olmak üzere bölgedeki sanatseverlerle buluşacak.

Küratörlüklerini Fahri Özdemir ve İbrahim Karaoğlu’nun gerçekleştireceği sergi, Sanko Sanat Galerisi’nde 10 Ekim tarihine kadar her gün 10.00-22.00 saatleri arasında gezilebilecek.

SALVADOR DALİ

Salvador Dali, 11 Mayıs 1904’te, İspanya’nın Figueres kentinde doğdu. 1914’te özel bir resim kursuna başladı. İlk sergisini 1918’de Figueres’teki Belediye Tiyatrosu’nda açtı. 1921 yılının Şubat ayında çok sevdiği annesini meme kanserinden kaybetti. Annesinin ölümü hakkında “Hayatımda aldığım en büyük darbeydi. Ona tapardım… Ruhumun kaçınılmaz kusurlarını görünmez kılabilmesine hep güvendiğim bir varlığın kaybını kabullenemiyordum.” diye yazacaktı.

Annesini kaybettikten sonra Madrid’e taşınan Dali, 1922 yılının Ekim ayında San Fernando Güzel Sanatlar Akademisi’ne kabul edildi. Akademiye kabulünden bir yıl sonra öğretmenlerini eleştirmek ve akademinin huzurunu bozmaktan dolayı bir yıl uzaklaştırma aldı. 1925’te okula geri dönen Dali, Barcelona’da ilk kişisel sergisini açtı. Resimleri eleştirmenler tarafından ilgi ve şaşkınlıkla karşılandı.

Dali, 23 Ocak 1989’da kalp yetmezliğinden öldü ve vasiyeti üzerine Figueres’te kendi adını taşıyan müzenin mahzenine gömüldü. Tüm mal varlığını ve yapıtlarını İspanya’ya bıraktı. Ressamlığının yanı sıra heykel, fotoğraf ve sinemaya olan merakıyla da bilinen Salvador Dali, fizik, astroloji ve tıpla da yakından ilgilenmiş. “Zodyak Serisi” içinde yer alan eserleri, onun astroloji merakının ürünleri olarak tanımlanıyor.

Bir yandan atom taneciklerini incelemek için fizikçileri yakın takibe alan sanatçı, 23 yıl boyunca da DNA molekülünün yapısını incelemiş. Ayrıca tüm sürrealistler gibi o da bilinçaltının dışa vurumuyla ilgilenmiş ve Freud’un bilinçdışı kavramına yaklaşımından epeyce etkilenmiş. İşte tüm bunlar onun sanatına yön vermiş ve ortaya koyduğu eserlerin konusunu belirlemiştir.

Sürrealist ressam olarak da bilinen Dali’nin eserlerini görüp de büyülenmemek mümkün değil. Onun meteforlar evreni hayal gücünün sınırlarını zorlamakla kalmıyor, izleyenlerin algı biçimini de etkiliyor. Onda, çılgın bir düş gücü ile algı biçimini resme dökebilme dehası bir araya gelmiş.

Hayatı boyunca 1500’den fazla resim yapan Salvador Dali’nin eserleri, bugün büyük çoğunluğu Figueres’teki Dali Tiyatro ve Müzesi’nde sergileniyor. Ayrıca Florida’nın St. Petersburg kentindeki Salvador Dali Müzesi, Madrid’deki Reina Sofia Müzesi ve Los Angeles’taki Salvador Dali Galerisi de sanatçının diğer eserlerini barındırıyor.

MİRO’NUN DA ESERLERİ SERGİLENECEK

Sanko Holding bu yıl, Türk ve dünya resim sanatına damgasını vurmuş birçok ünlü sanatçının eserlerini Gaziantep’e getirecek.

Dali’den sonra gelecek bir başka büyük sergi ise en az Salvador Dali gibi dünya resim sanatına yön vermiş Jaon Miro’nun eserlerinden oluşuyor.

Serginin bir başka önemli yanı da Dali’nin yanı sıra, başka bir dünya devinin ilk kez Gaziantep’e gelecek olması. İspanyol ressam Miro’nun sergisi, 25 Ekim’de Sanko Sanat Galerisi’ndeki açılacak.

SANKO HOLDİNG

Temeli 1904 yılında dokumacılıkla atılan SANKO Holding, günümüzde tekstil, enerji, inşaat, ambalaj, iş ve tarım makinaları, bilişim, finans, AVM, sağlık, gıda, gayrimenkul ve eğitim sektörlerinde, yaklaşık 14 bin kişinin istihdam edildiği büyüklüğe erişti.

SANKO PARK

Gaziantep’in önde gelen yaşam alanı olan Sanko Park Alışveriş Merkezi, 127 bin metrekare inşaat alanı ve 55 bin 488 metrekare kiralanabilir alana sahip.

Sanko Park’ın marka karmasında H&M, Fabrika, Network, Paşabahçe, Mudo, Beymen, Beymen Club, W Collection, Big Chefs, Marks&Spencer, Migros ve Dominos Pizza gibi markaların yanı sıra, Sanko Sanat Galerisi yer alıyor.

Aylık bir milyona yakın ziyaretçiye sahip olan ve kiralamada yüzde 97 doluluk oranı ile hizmet veren Sanko Park, zengin marka karmasıyla marklara ve kaliteyi arayan tüketicilere ortak buluşma alanı sunuyor.

SANKO SANAT GALERİSİ

Gaziantep’te 2004 yılında sanatseverlerin kullanımına sunulan ve sergi açmak için yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin büyük beğenisini kazanan Sanko Sanat Galerisi, kent kültür ve sanat etkinliklerine önemli kazanımlar sağladı.

Kurulduğu tarihten bu yana, ikisi uluslararası ressamlar buluşması olmak üzere, 167 sergiye ev sahipliği yapan Sanko Sanat Galerisi, 3 yıl önce taşındığı Sanko Park AVM’ye de farklı bir anlam kazandırdı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
DAHİ RESSAM SALVADOR DALİ ESERLERİYLE GAZİANTEP’TE

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin