DOĞAL GAZ KULLANIMI VE ÖNLEMLERİ NELERDİR?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DOĞAL GAZ KULLANIMI VE ÖNLEMLERİ NELERDİR?Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Başar Küçükparmak, havaların soğuması ile birlikte artan doğal gaz kullanımı ve zehirlenmelerle ilgili vatandaşları uyardı. Gaziantep genelinde vatandaşın henüz yeni tanıştığı doğal gaz ile ısınma ve kullanım konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıklayan Başar, son zamanlarda duyulan zehirlenme olaylarının kendilerini endişelendirdiğini söyledi.

Başar yaptığı açıklamada; “Havaların soğuması nedeni ile ve ısınma amaçlı kullanılan soba, kombi vb. cihazlardan kaynaklı zehirlenme haberlerini sıkça duymaya başladık. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da bir otelde 23 kişinin zehirlenmesi ve üç gün öncede yine İstanbul’da 5 kişinin zehirlenerek hayatını kaybetmesi endişe uyandırmaktadır.

Kentimizde özellikle ısınma amaçlı doğal gaz kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Doğal gaz kazaları ve zehirlenmelerinin kentimizde de yaşanmaması için, Makina Mühendisleri Odası olarak, kamuoyunu ve halkımızı, henüz yabancı oldukları bu yakıt konusunda bilgilendirme ihtiyacı duymaktayız. Birçok kez bu ve benzeri konuları vatandaşlarımız ile paylaşmış bulunmaktayız, ancak konunun önemi gereği bu bilgileri tekrar vatandaşlarımız ile paylaşmamız önem taşımaktadır. Meydana gelen bu tür kazaların genellikle karbon monoksit gazından kaynaklandığı bilinmektedir. Cihazın baca bağlantısında meydana gelen bir hasar nedeni atık gaz (karbon monoksit) oda içerisine sızar ise zehirlenmelere neden olabilmektedir.

HATALI MONTAJ VE BAKIMA ÖNEM VERİLMELİDİR

Bu ve benzeri kazalar genellikle, hatalı montaj, montaj sonrasındaki bakımsızlık, bacada oluşan hasar, arıza veya yanlış müdahaleden kaynaklanmaktadır. İlimizdeki özellikle doğal gaz montajlarının ve cihazlarının henüz yeni olması nedeni ile bu tür bir kaza yaşanmamış olması bizleri yanıltmamalıdır. Her yıl doğal gaz kullanan diğer illerdeki zehirlenmeler küçümsenmeyecek durumdadır” dedi.

Başar, vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı;

Öncelikle, doğal gaz tesisatının montajı, mutlaka yetkili bir firmaya ve uzman kişilere yaptırılmalıdır. Bakımlar ve kontroller de zamanında ve kesinlikle yetkili servislere yaptırılmalıdır. Doğal gaz kullanım sürecinde ise sisteme kesinlikle müdahale edilmemeli, baca bağlantıları sık sık gözle kontrol edilmelidir. Problem hissedilir ise yine teknik servise başvurulmalıdır. Özellikle cihazların bulunduğu odadaki hava menfezleri soğuk giriyor, ısı kaybı oluyor vb. nedenler ile kesinlikle kapatılmamalıdır. Menfezlerden giren taze hava kombiniz ve ocağınızın emniyeti içindir.

Dairede koku hissedildiğinde ise, aşağıdaki önlemler alınmalıdır.

Koku gaz cihazınızdan geliyorsa, cihaz ve vanası hemen kapatılmalı, cihazın bulunduğu odanın kapı ve pencereleri açılmalı, kokunun devam edip etmediği kontrol edilmeli, koku kesilir ise cihazın teknik servisine haber verilmelidir.

Koku kesilmez ve yoğun olarak devam ederse, şu önlemler alınmalıdır. Tüm kapı ve pencereler açılarak ev iyice havalandırılmalı, bütün doğal gaz cihazları ve vanalarını kapatılmalı, daire girişindeki sayaç kapatma vanasını kapatılmalı, ne açmak ne de kapatmak için elektrik anahtarlarına dokunulmamalı, kapı zili kullanılmamalıdır. Elektrikle çalışan her türlü alet, cihaz ve araçlar çalıştırılmamalı, çalışıyorsa kapatılmamalıdır. Kibrit veya çakmak yakılmamalı, sigara içilmemeli, cep ve ev telefonu kullanılmamalıdır. Bu işlemler yapıldıktan sonra ev boşaltılmalı ve dışarıdan GAZDAŞ’ın 187 no’lu acil telefonu aranmalıdır.

Bina içinde gaz kaçağı olması durumunda ise alınacak önlemler şunlardır. Apartman yöneticisine haber verilmeli ve kapı zilleri kullanılmadan tüm bina sakinlerini uyarılmalıdır. Bina girişindeki vana kapatılmalı, asansör çalıştırılmamalı ve merdiven aydınlatması veya benzeri hiçbir anahtara dokunulmamalıdır. Ortamı havalandırmak için tüm kapı ve pencereler açılmalı ve bina sakinlerinin uygun bir şekilde binayı boşaltmaları sağlanmalı ve dışarıdan GAZDAŞ’ın 187 no’lu acil telefonu aranmalıdır.

Başar, kentimizde de doğal gaz kullanımın başlaması ile bir dizi önlemin alınması ve vatandaşların doğal gaz kullanımı hakkında sık sık bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizerek zehirlenmelerin ve yaşanabilecek her tür facianın önüne  bu şekilde geçilebileceğini belirtti.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
DOĞAL GAZ KULLANIMI VE ÖNLEMLERİ NELERDİR?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin