Dr. Doğan, “Çocuklarda boy kısalığında erken teşhis önemlidir”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Medical Park Gaziantep Hastanesi, Çocuk Endokrinolojİsi Uzmanı Doç Dr. Murat Doğan, Büyüme faktörünün bir çocuğu erişkinden ayıran önemli özelliklerden biri olduğunu iletti.

Büyümeye etki eden başlıca unsurların, genetik faktörler, psikolojik çevre, beslenme, hormonal yapı, kronik hastalıklar ve kullanılan ilaçlar olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Murat Doğan, Normal büyümenin boy, vücut ağırlığı ve baş çevresindeki artış düzeyinin yaş, cinsiyet ve genetik yapının potansiyeline göre beklenen değerler içinde olması gerektiğine dikkat çekti:

‘’Büyümenin izlenmesi bir çocuğun sadece ne kadar büyüyeceğini göstermekle kalmaz, aynı zamanda ne kadar sağlıklı olduğunu ortaya çıkarır. Erişkinlerin hayatlarında farklı bulgularla karşımıza çıkan pek çok hastalık, çocukluk çağında sadece boy kısalığı ile kendini gösterebilir. Bu nedenle büyümenin izlenmesi ve boy kısalığı tablosunun tanısı çok önemlidir. Boy kısalığı için boy uzunluğunun ölçümünün standart ve doğru yöntemle yapılması gereklidir. Boy uzunluğu ilk 2-3 yaşındaki çocuklarda sırtüstü yatar pozisyonda, daha büyük çocuklarda ise ayakta dik bir pozisyonda ölçülmelidir. Ayakta dik biçimde rahatça durabilen her çocuk için boy ölçümü ayakta yapılır. Çocuğun boyu, durabileceği en dik pozisyonda iken ölçülmelidir. Çocuğun boyu ile birlikte gerektiğinde tüm vücut oranları da (oturma yüksekliği, kol/ön kol oranları, kulaç uzaklığı, alt segment uzunluğu) doğru bir şekilde ve eksiksiz olarak ölçülmelidir.

Çocuğun boyunun normal olup olmadığı, sağlıklı çocukların boy eğrilerinden hazırlanan “persentil” eğrileri kullanılarak değerlendirilmektedir ve çocuğun boyunun 3. – 97. persantil arasında yer alması normal olarak kabul edilmektedir. Eğer çocuğun boyu 3. persantil altında ise veya normal eğriler içinde bile olsa zaman içerisinde düşme gösteriyorsa yani büyüme hızı yetersiz ise veya çocuğun boyunun anne baba boyuna göre kısa ise bu vakaların tetkik edilmesi gerekmektedir.’’ diye konuştu.

Dr. Doğan, "Çocuklarda boy kısalığında erken teşhis önemlidir"

Çocuk Endokrinolojsi Uzmanı Doç Dr. Murat Doğan; Boy kısalığının nedenleri hakkında bilgi verirken bu durum genellikle ailevi faktörlerle birlikte, yapısal boy kısalığı ve ergenlik gecikmesi ile ilintili olabilmektedir. Boy kısalığı görülen çocuklar genellikle, düşük doğum kilosu, iskelet displazileri veya iskelet sistemi hastalıkları ve beslenme bozukluğu sorunları yaşayanlarda görülmektedir. Boy kısalığını tetikleyen diğer faktörlere de kısaca değinen Doç. Dr. Murat Doğan, Hipotiroidi, büyüme hormonu

eksikliği, Turner Sendromu, uzun süreli-kronik hastalıklar (kalp, böbrek, kan vb.) rahatsızlıkların yanı sıra bu rahatsızlıklar nedeni ile kullanılan uzun süreli ilaçların etkisi şeklinde özetlenebileneğini söyledi. Boy kısalığı hakkında ailelere de uyarıda bulunan Doç. Dr. Doğan, erken dönemde bu rahatsızlığın tanısının özellikle tedavi açısından çok önemli olduğunun altını çizerek, özellikle büyüme hormonu eksikliği, hipotroidizm veya Turner Sendromlu vakalara erken tanı konması erişkinlikte ulaşılması hedeflenen boy ile ulaşılacak hedef boy veya ulaşılabilecek boyun bu durumda çok önemli taşıdığıı kaydetti.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Dr. Doğan, “Çocuklarda boy kısalığında erken teşhis önemlidir”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin