DÜNYA ARTRİT GÜNÜNDE BÜYÜK BULUŞMA

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DÜNYA ARTRİT GÜNÜNDE BÜYÜK BULUŞMADünya Artrit Günü etkinlikleri çerçevesinde hasta ve hekim dernekleri Gaziantep’te romatizmal hastalıklara dikkat çekti.


Türkiye Romatoloji Derneği, Romaturka ve Artrit ile Yaşam Derneği ortaklığıyla Dünya Artrit Günü kapsamında romatizma hastalarının da katılımıyla Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumu’nda bir toplantı düzenlendi. 9 Ekim’de yapılan toplantı Romatoid Artrit (RA) ve Ankilozan Spondilit (AS) hastaları, hekimler ve hasta yakınlarının katılımına açık gerçekleşti.

Romatizma hastalarının bugün ve gelecekte daha sağlıklı bir yaşam sürmesi için hasta, hekim ve hasta yakınları 9 Ekim’de Gaziantep’te “Daha iyi yaşa, daha sağlıklı yaşlan” sloganıyla bir araya geldi. 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında bu yıl 8, 10 ve 12 Ekim’de Elazığ, Ankara ve İstanbul’da da toplantılar gerçekleştiriliyor. Hafta boyunca sürecek etkinliklerin ikincisi olan Gaziantep etkinliğinde Gaziantep Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat ve Doç. Dr. Bünyamin Kısacık romatizma hakkında ve romatizmayla yaşamayı kolaylaştırmayı amaçlayan bilgiler paylaştı. Türkiye’de romatoloji konusunu ele alan Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat, ayrıca ankilozan spondilitte hastaların ilaç kullanımı konusunda bilgiler verdi. Doç. Dr. Bünyamin Kısacık son bir yıl içerisinde romatoloji bilim dalında kaydettikleri gelişmeleri aktarırken romatoid artritte hastaların ilaç kullanımı konusuna da değindi.

Toplantıda romatoid artrit ve ankilozan spondilit hastalarının öyküleri de dinlendi. Hasta ve hasta yakınlarına destek olmak ve onları bilgilendirmek amacıyla hekim ve hasta derneklerinin işbirliğinde düzenlenen toplantıda hastaların gözünden romatoid artrit ve ankilozan spondilit, hastaların yaşadıkları zorluklar, yakınlarından toplumdan ve kamu kurumlarından beklentileri gibi öneriler de paylaşıldı.

Ülkemizde yaklaşık 150.000 romatoid artritli, 200.000 kadar Ankilozan Spondilitli hasta bulunuyor. Romatoid artrit (RA) ve ankilozan spondilit (AS), görüldüğü kişilerde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen romatizmal hastalıklardır. Eklem deformasyonlarına yol açarak hastaların hareket kabiliyetlerini kaybetmelerine sebep olurlar. Bu durum, hastalarla birlikte hasta yakınlarının da yaşa kalitelerinin azalmasına neden olur.

Gaziantep Üniversitesi Romatoloji hekimlerinden Doç. Dr. Bünyamin Kısacık şöyle konuştu: “Romatizmal hastalıklar, 7’den 70’e her yaştan insanın hayatında görülebilen ve sebep olduğu belirtiler (ağrı, şişlik, vs) nedeniyle hastaların sağlıklarını olduğu kadar sosyal hayatlarını önemli ölçüde etkileyen ve hatta yaşam sürelerini kısaltabilen hastalıklar. Bu grup içinde en sık rastlanan hastalıklardan biri de, bağışıklık sisteminin başta eklemler olmak üzere vücuttaki dokularda hasara neden olması sonucu ortaya çıkan ve kalıcı sakatlık/kısıtlılığa sebep olabilen kronik bir hastalık olan Romatoid Artrit (RA)’dir. Vücuttaki tüm doku ve organları tutabilen RA, eklemlerden ise tipik olarak elleri, el bileklerini, ayak bileklerini etkiliyor. RA kontrol altına alınmazsa hastaların önemli bir kısmında geri döndürülemez eklem hasarına yol açabiliyor. Eklem hasarının şiddetine bağlı olarak yemek pişirmek, temizlik yapmak, kişisel bakım gibi günlük işleri yapabilme becerisini olumsuz etkileyebilen hastalığın ileri evrelerinde ağır sakatlık ve hareket yetisinin kaybı söz konusu olabiliyor.”

Gaziantep Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ahmet Mesut Onat, şöyle konuştu: “Ankilozan spondilit (AS), spondiloartritler adı verilen bir hastalık grubu içinde yer alan,  yaklaşık olarak her 200 erişkin bireyden birinde görülen kronik romatizmal bir hastalık. En önemli belirtisi bel/sırt ağrısı olmakla birlikte, çevresel eklem (örn: kalça) ve diğer organların (gözde üveit, inflamatuar barsak hastalığı) tutulumu da gözlenebilmekte. AS hastaları için geçerli olan en önemli risklerden biri, hastalığın seyri sırasında omurgada hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğu (örn: kamburluk) gelişmesi. AS hastalığı, en üretken çağ olan çalışma çağındaki erkekleri daha sık olarak etkiliyor.

Ankilozan spondilit bugün teşhisini koymakta erken yol almaya çalıştığımız bir hastalıktır. Ankilozan spondilit, bir bel romatizması, omurga romatizması olarak tanımlanabilir. Boyundan omurgaların tamamının tutulduğu, tüm omurgaların ve kalçadaki sakroiliak eklemin etkilendiği iltihabi bir hastalıktır. Hastalar özellikle hareketsiz kaldıklarında sabah ortaya çıkan ağrılardan yakınırlar. Hasta fazla uyuduğu zaman ağrısının çok olduğunu, hareket ettiği zaman rahatladığını söyler. Özellikle genç erkeklerde bu hastalığın teşhisinin erken koyulması çok önemlidir. Türkiye’de ankilozan spondilit tanısı almış hastaların büyük bölümü yıllarca bel fıtığı teşhisiyle gezmiş, çeşitli ağrı kesiciler kullanmış, kimi ameliyat olmuş ancak fayda görememiş hastalardır. Hastalığın birincil tedavisi ilaç olmasına rağmen en az onun kadar önemli olan diğer bir tedavi şekli de doktor tavsiyesi doğrultusunda egzersiz yapmaktır. Araştırmalar yapılan egzersizlerin tutukluğu ve ağrıyı azaltıcı etkisiyle hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ve iyileşmeye yardım ettiğini göstermiştir.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
DÜNYA ARTRİT GÜNÜNDE BÜYÜK BULUŞMA

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin