DÜNYA BARIŞININ ADI İPEK YOLU

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DÜNYA BARIŞININ ADI İPEK YOLUİpek Yolu Dünya Belediye Başkanları Forumunun 7.sine ev sahipliği yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi dünyanın 30 ülkesinden gelen belediye başkanları ile davetlileri 3 gün boyunca Zeugma Mozaik Müzesinde ağırladı. Yapılan bu organizasyon ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Türkiye ve Gaziantep’in tanıtımında büyük rol oynadı.

İpek Yolu üzerinde bulunan ülkelerin ticari ve sosyal ilişkilerini güçlendirmek amacıyla bir araya geldikleri toplantının 7.sine Türkiye adına ev sahipliği yapan Gaziantep, misafirperverliği ve toplantının gündemi ile dünya genelinde ses getirdi.

Evliya Çelebi’nin dünyanın göz bebeği dediği bizimde göz bebeğimiz, medeniyet şehri, kültür şehri gazi şehri, inanç şehri Gaziantep’ten İpek Yolundaki bütün ülkelere sevgi ve saygılarımı sunuyorum diyerek sözlerine başlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep’in şehirlerden bir şehir olmadığını, tarihiyle, medeniyetiyle geçmişten güçlü bir şehir olduğunu söyledi. İpek Yolunun yolculuğunda kadın vardır, çocuk vardır. İpek bekleyen gelinlik kız vardır. Tüccar vardır, bekleyen vardır, beklenen vardır. Bin bir Gece Masalları’nın içerisinde çok önemli bir yeri vardır. Hikâyelerde, şarkılarda, şiirlerde önemli bir geçmişi vardır. Ticaret için bir araya gelen insanlar o şehirlerin, o ülkelerin kültürlerini, inançlarını bir araya getirmişlerdir. Gazi Şehir bu kültürlerin birleşimiyle Zeugma’sıyla, Yesemekle, Karkamışıyla, Rumkale’siyle yükselen bir değer olarak karşımızdadır.

İPEK YOLU SEVGİ YOLUDUR

Sevgi yolu olan İpek Yolu bütün savaşlara rağmen hiçbir zaman ayrıştıran olmamıştır. Birleştiren, bütünleştiren olmuştur. Yol medeniyettir, insanları birleştiren yol gönülleri birleştirmiştir. İşte bugün bir arada olmamız, gönül gözüyle birbirimize bakmamız ipek yolunun stratejik önemini yeniden görmemize vesile olmuştur. Artık tarihi yazanlar sevginin tarihini barışın tarihini hoşgörünün tarihini empatinin tarihini yükselen bir değer haline getirmek için buradalar. Dünya barışı da bunlardan geçmektedir.

ARTIK KALKINMA YERELDE BAŞLIYOR

Artık yenidünya düzeninde kalkınma yerelde başlıyor. Büyüme planlama insan mutluluğu yerel kalkınmadan başlıyor. Oradaki o başa, lidere çok iş düşüyor. Liderin anlayışıyla, ufkuyla, vicdanıyla her şey değişebiliyor. Bize ait değerleri güçlü tutacağız. Bir olacağız, var olacağız, yaşayacağız, yaşatacağız. Çocuklarımıza öğreteceğiz. Küreselleşmeyle beraber yerelleşmeyi güçlü bir değer olarak önümüze koyacağız. Tarihi yazanlara buradan bir mesaj göndereceğiz: “Biz savaş istemiyoruz, biz kan, gözyaşı istemiyoruz.” Biz bölgede ve dünyada huzur ve barış istiyoruz. İpek Yolu’nun stratejik öneminde sevgi yolu olması kardeşlik ve barış yolu olmasının devamını istiyoruz.” Dedi.

HEDEF DÜNYA BARIŞI

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr.Asım Güzelbey bu toplantının hedeflerinden bir tanesinin dünya barışına katkı sağlamak olduğunu belirterek, İpek Yolu ülkelerinin birleşerek, tarihlerine ve kültürlerine sahip çıkması gerektiğini söyledi. Güzelbey; “bundan bin yıl önce doğudaki zenginlikler, İpek, kumaş, kıymetli taşlar, baharat Türkiye, Gaziantep üzerinden geçerek batıya taşınmaktaymış. Sonrasında gemicilik sektörünün gelişmesi ile bu yolların önemi ortadan kalkmış. 2000’li yılların başında İpek Yolunun yeniden canlandırılması istenerek organizasyonlar yapılmış ve bu kapsamda bizimle de bir takım görüşmeler yapılmıştır. Geçmişte olduğu gibi artık ne kıymetli taşların ne kumaşların bu yollardan taşınması söz konusu değil. Ancak geçmişte medeniyete ev sahipliği yapmış bu şehirlerin bugün bir araya gelerek yapabilecekleri çok şey var. Biz Gaziantep olarak İpek Yolunun tam ortasında olan bir şehiriz. Taşkent ve Buhara’dan başlayan bu yol Bağdat üzerinden geçerek Şam, Halep, Gaziantep, Konya ve İstanbul üzerinden batıya gitmiştir. Aslında bu toplantıyı bir burukluk içerisinde yaptığımı söylemek istiyorum. İpek Yolu üzerinde bulunan ve Gaziantep’e gelirken geçilen son iki şehir Şam ve Halep bugün çok kötü günler yaşamaktadır. Ben bu toplantıda Unesco dünya kültür mirasında bulunan Halep’in yakılıp yıkılmasına dikkat çekmek istiyorum. Bu bölgede insanlık dramının yanı sıra bir tarih ve kültür yok ediliyor. Ben bu toplantının bir fırsat olmasını, İpek Yolu ülkelerinin nasıl daha güçlü olmaları ve nasıl daha fazla iş birliği yapmaları gerektiğini, geçmişlerine ve tarihlerine sahip çıkmak için organize olmalarını arzu ediyorum” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ticaret ve ticari yollar dünyanın gelişmesinde önemli katkı sağladığını belirterek, İnsanlar arasındaki iletişimin en önemlilerinden bir tanesinin insanlık tarihi kadar eski olan ticaret olduğunu söyledi. Topbaş artık dünyada küresel ve bölgesel güç dengelerinin yer değiştirdiğini Çin ve Türkiye gibi ülkelerdeki ekonomik yükselişlerin göz ardı edilemeyeceğini belirterek, ekonomik gücün artık doğuya doğru kaymaya başladığını söyledi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
DÜNYA BARIŞININ ADI İPEK YOLU

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin