Efsane boksör son yolculuğuna Cuma günü uğurlanacak

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ali-muhammedEfsane boksör eski ağır sıklet dünya şampiyonu Muhammed Ali, 74 yaşında dün  hayata gözlerini yumdu. Efsanevi boksör Muhammed Ali’nin cenaze töreni Cuma günü yapılacak.

ABD’li efsanevi boksör eski ağır sıklet dünya şampiyonu Muhammed Ali, uzun süredir Parkinson hastalığı ile yaşayan efsane boksör solunum yetersizliği nedeniyle 2 Haziran günü hastaneye kaldırılmıştı. Muhammed Ali’nin tedavi gördüğü hastanede yaşamanı yitirdiği açıklanırken, aile sözcüsü Bob Gunnel de ölüm haberini doğruladı.

Yaşamını yitiren efsane boksör Muhammed Ali’nin cenaze töreninin Cuma günü, doğduğu kent olan Louisville, yapılacağı açıklandı.

Parkinson hastalığı ile mücadele eden 74 yaşındaki Muhammed Ali’nin ölümü tüm dünyada yankı uyandırdı.
ABD Başkanı Obama da sosyal medya hesabından  Muhammed Ali’nin 1965’te Sony Liston’u yendiği maçın fotoğrafını yayımlayarak “Dünyayı sarstı ve daha iyi bir yer haline çevirdi. Huzur  içinde uyu şampiyon” diye yazdı.

Eski ABD Başkanlarından Bill Clinton da “Hoşçakal dostum, birçok yönden harika biriydin” mesajını paylaştı. Bill Clinton’un Muhammed Ali’nin cenaze töreninde bir konuşma yapması bekleniyor.

MUHAMMED ALİ KİMDİR?
Müslüman olmadan önceki ismi Cassius Marcellus Clay Jr. olan Muhammed Ali, 17 Ocak 1942’de Kentucky Louisville’de doğdu. Afro-Amerikan ve İrlanda kökenlidir. 12 yaşındayken boksla tanıştı ve kısa zaman içinde National AAU ve Altın Eldiven Şampiyonası’nda amatör kayıtlara girdi. Yine 1960’ta Roma’da ağır hafif sıklette altın madalyayı alarak profesyonel lige döndü. 18 yaşındayken katıldığı Roma Olimpiyatları’nda altın madalya aldıktan sonra ünü giderek artmaya başladı.
1964 yılında 22 yaşındayken, S. Liston’u yenip Dünya Şampiyonu oldu. Bu zaferden sonra dinini değiştirdiğini ve  1973’te Joe Frazier ile unvan maçı için anlaştı. Arada sadece Joe Frazier-George Foreman maçı kalmıştı. Frazier sürpriz bir şekilde iki rauntta nakavt oldu. Ali böylece önce Fraizer ile maç yapıp arkasından da Foreman’la maç ayarladı ve iki maçı da nakavtla kazandı. 1978’de L. Spinks’e yenilip ardından aynı yıl rakibini yenince Dünya Şampiyonluğunu 3 kez elde eden ilk boksör oldu.
1978’de boksu şampiyon olarak bıraktı. Sonra 1984’te Parkinson hastalığına yakalanmasına rağmen bunu gizleyip büyük para karşılığı iki maç daha yapıp kaybetti. İkisi de o vaktin veya sonrasının Dünya Şampiyonları idi. (eski sparring partneri Larry Holmes ve Trevor Berbick). Profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen,
Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve 37’si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı.
Din olarak İslamiyet’i seçmiştir ve Vietnam Savaşı’na gitmemiştir. Bu durumu şöyle dile getirmiştir: “Benim onlarla sorunum yok.” Bu nedenle unvanlarına el konuldu ve bokstan uzaklaştırıldı. Fakat o yılmadı. Bu süre içerisinde üniversiteleri dolaşarak İslamiyet’i anlattı. Muhammed Ali’nin zamanının en iyisi olduğu kabul edilir.
2001 yılında Hollywood tarafından hayatı filme alındı. Ali adlı filmde Muhammed Ali’yi Will Smith canlandırdı.
Parkinson hastalığı yüzünden uzun süre Michigan’daki çiftliğinde gözlerden uzak yaşamayı tercih eden ünlü boksör, ringlerde 20 yıldır ağzından düşürmediği “Bütün zamanların en iyisiyim” lafını ispatlayarak bir efsane olmuştur.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Efsane boksör son yolculuğuna Cuma günü uğurlanacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin