Ekici, “Bunun adı, dünyanın her yerinde ‘Meclis’i fesih yetkisi’dir”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP’li Ekici’den ‘Meclis’i fesih yetkisi’ açıklaması:

17 Nisan’da halkoyuna sunulacak olan Anayasa Değişikliği Paketi’nde “Cumhurbaşkanı’na Meclis’i fesih yetkisi veriliyor mu, yoksa verilmiyor mu?” tartışmalarına ilişkin Ekici’den açıklama geldi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, konuyla ilgili kelime oyunları yapılmak suretiyle fesih yetkisinin yok gibi gösterilmeye çalışıldığını belirterek “Seçimi yenileme yetkisine, dünyanın her yerinde ‘Meclis’i fesih yetkisi’ denir. Anayasa’nın 116’ncı maddesinde yapılmak istenen değişiklikle, Cumhurbaşkanı ‘Ben seçimleri yeniliyorum’ dediğinde Millet Meclisi’nin bu karara itiraz etme, milletvekillerinin ‘Benim görev sürem daha dolmadı’ deme yetkisi de hakkı da olmayacak. Milleti kelime oyunlarıyla aldatmayı alışkanlık haline getirdiler. Ne isim uydururlarsa uydursunlar, bu düpedüz Meclis’i fesih yetkisidir” dedi.

MECLİS TUTANAKLARI ‘FESİH YETKİSİ’ DİYOR

Akif Ekici, Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında kürsüye çıkan AKP ve MHP’li vekillerin de bu yetkiyi “fesih yetkisi” olarak tanımladıklarına dikkat çekti. Ekici, Anayasa hukukçusu AKP’li Burhan Kuzu’nun “bizim getirdiğimiz karşılıklı fesih meselesini Amerika bugün tartışıyor…” ifadesini, AKP Adana Milletvekili Necdet Ünüvar’ın “Cumhurbaşkanı Parlamentoyu feshederse esasında kendi seçilmiş olduğu hakkını da feshetmiş oluyor” ifadesini örnek olarak gösterdi.

BİR KİŞİNİN İRADESİ, MİLLET İRADESİNİN 5’TE 3’ÜNE DENK TUTULUYOR

Anayasa’da, seçimlerin yenilenmesine ilişkin hususların 116’ncı maddesinde tanımlı olduğunu anımsatan Ekici açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Maddenin mevcut halinde seçimin yenilenmesi işlemi, güvensizlik oyu, hükümet kurulamaması ve güvenoyu alamaması, 45 günlük süre sınırlaması gibi belirli koşullara bağlı. Cumhurbaşkanı, bu durumda dahi ancak Meclis Başkanı ile istişare ederek karar verebiliyor. Türkiye bu durumu çok kısa bir süre önce, 7 Haziran’dan 1 Kasım’a giden süreçte yaşadı. Şimdi yapılmak istenen ise Cumhurbaşkanı’nın hiçbir koşula bağlı olmaksızın, milletvekilliği seçimini yenileyebilmesinin yolunu açmak. Meclis’in seçimleri yenileme kararı için ise 360 milletvekilinin ortak iradesi aranıyor.  Yani %50+1 temsil eden tek kişi, %100’ü temsil edeni bir lafıyla feshedebilecek.”

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ekici, “Bunun adı, dünyanın her yerinde ‘Meclis’i fesih yetkisi’dir”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin