Ekici: “İktidar, taşeron işçine KHK ile kumpas kuruyor”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

696 sayılı KHK’da yer alan taşeron düzenlemesinde, işçilere açtıkları davalardan vazgeçme şartı getirilmesinin, belediye ve KİT’lerde çalışan yaklaşık yarım milyon taşeron işçisinin fiilen kapsam dışı tutulmasının adaletsizlik olduğunu kaydeden CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici “İktidar, taşeron işçine KHK ile kumpas kuruyor” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de yer alan taşeron düzenlemesi ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. KHK’yla, taşeron işçilerin tümünün kadro hakkı elde edeceği şeklinde bir izlenim yaratılmak istendiğini belirten Ekici, bunun bir aldatmaca olduğunu kaydederek şu değerlendirmeleri yaptı:

“Belediye ve il özel idarelerinde çalıştırılan yaklaşık 450 bin taşeron işçisi, kamu işçisi kadrosundaki işçilerle eşit haklara sahip olamayacaklar. BOTAŞ, ÇAYKUR, EÜAŞ, TCDD, Denizcilik İşletmeleri, şeker fabrikaları gibi KİT’lerde çalıştırılan taşeron işçiler de kapsam dışı tutulmuştur. Yani yaklaşık yarım milyon taşeron işçisi, kadrolu kamu işçisi statüsü elde edemeyecek. Kapsam içinde kalan işçilerin de kadroya alınması kolay olmayacak. Taşeron işçisi, kadrolu hale gelebilmek için sınav, mülakat, güvenlik soruşturması gibi engelleri de birer birer aşmak zorunda. Kadro verilecek olan taşeron işçiler de 2020 yılına kadar mevcut kamu işçileriyle eşit mali ve özlük haklarına sahip olamayacak.”

İŞÇİ YÜCE TÜRK YARGISINA GÜVENDİ, İKTİDAR GÜVENMİYOR

Taşeron sistemini, bir virüs gibi çalışma hayatının içine yerleştiren siyasi iradenin AKP iktidarları olduğunu vurgulayan Ekici, “bu işçilerimizin emekleri yıllardır İş Kanunu’na aykırı biçimde sömürülmüştür” dedi. Söz konusu KHK düzenlemesinde, taşeron işçilerine açtıkları davalardan feragat etme şartı koşulması ile taşeron işverenlerin işçilere tüm doğmuş/doğacak yasal haklarından vazgeçtiğine dair yazılı taahhütname imzalatmaya çalışmasının büyük bir hukuksuzluk olduğunun altını çizen Ekici açıklamasını şöyle sürdürdü:

“İşçiler, hukuk dışı koşullarda çalıştırıldıklarını kanıtlamak ve gasp edilen haklarını alabilmek adına, bu ülkenin adalet sistemine güvenmiş ve yargı yoluna başvurmuştur. İşçilerimiz yüce Türk yargısının adaletli bir karar vereceğini düşünürken, devleti yöneten irade kendi yargısına güvenemiyor. Çünkü taşeron düzeni, kanunsuzdur, hukuksuzdur. Yargı yolunu kapatmak bu hukuksuzluğu, kanunsuzluğu gizlemeye yetmez!”

BUNUN ADI KHK’LI KUMPASTIR!

Taşeron düzenlemesinin, yasayla değil KHK yoluyla yapılmasına da tepki gösteren Ekici “eğer bu düzenleme Meclis eliyle yapılsaydı, bütün bu yanlışlar giderilebilir, taşeron işçilerinin hepsini kapsayacak, geçmiş yıllarda yaşanan hak kayıplarını giderecek bir yasa olarak yürürlüğe konabilirdi. Ancak iktidar bu önemli düzenlemeyi, bütün diyalog mekanizmalarını yok ederek, Meclis’ten gasp ettiği yetkiyle KHK çuvalının içerisine yerleştirdi. Bunun adı ‘KHK’lı kumpas’tır. İktidar, taşeron işçine KHK ile kumpas kurmaktadır” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ekici: “İktidar, taşeron işçine KHK ile kumpas kuruyor”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin