Ekici: “Millet iradesini temsil eden tek yüce makam Meclis’tir!”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yasama, bütçe ve denetim yetkisini budamak, Millete karşı yeni bir kalkışmadır

Anayasa değişiklik paketiyle Meclis’in yasama, bütçe yapma ve denetim yetkilerinin budanmak istendiğini kaydeden CHP’li Ekici “Millet iradesini temsil eden tek yüce makam Meclis’tir! Bu millet, iradesini gasp ettirmeyecektir” dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, 16 Nisan’da halkoyuna sunulacak olan Anayasa paketiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görev ve yetkilerinden hangilerinin ortadan kaldırılmak istendiği ve bunun ne gibi sonuçlar doğuracağına ilişkin bir açıklama yaptı. Parlamenter demokrasinin olduğu her yerde meclisin yasa yapma, bütçe yapma ve yürütmeyi denetleme yetkisi olduğunu ifade eden Ekici, halkoyuna sunulacak pakette Meclis’e ait bu üç görev ve sorumluluğun ya budandığını ya da yok edildiğini belirtti.

MECLİS’İN YASA YAPMA YETKİSİNE ORTAKÇI GELİYOR!

Yapılmak istenen düzenlemeyle asli görevi yasa yapmak olan Meclis’in, bu görevine yürütme erkinin de ortak edildiğini kaydedileceğine vurgu yapan Ekici şunları kaydetti:

“Getirilmek istenen sistemde Cumhurbaşkanının Devlet Personel rejimi, devlet kurumlarının yapıları, temel hak ve özgürlüklerin ayrılmaz bir parçası olan sosyal ve ekonomik haklarda ve daha birçok alanda kararname çıkarma yetkisi olacak.  Bu yetkiyle Partili Cumhurbaşkanı istediği bakanlığı, devlet kurumunu hatta muhtarlıkları bile kapatabilecek. İsterse devlet memurlarını bir gecede sözleşmeli personele dönüştürebilir.”

BÜTÇE İÇİN, MİLLETİN RIZASINA GEREK DUYULMAYACAK

Meclis’in en temel görevlerinden birinin de millet adına bütçe yapmak olduğunu ifade eden Ekici, Anayasa değişiklik paketiyle bu yetkinin de Cumhurbaşkanı’na devredilmek istendiğine işaret etti. Bütçe hazırlama ve onaylama yetkisi ve hakkının bütün dünyada esas olarak millete ait olduğunu vurgulayan Ekici “Cumhurbaşkanı, vergi toplarken, kamunun malını alıp satarken ve hazinedeki parayı harcarken milletin Meclis’ine hiçbir şekilde hesap vermek, onun rızasını almak zorunda olmayacak. Meclis, bütçeyi onaylamazsa bir önceki yılın bütçesini yeni yıla uyarlayıp, yine bildiğini okuyabilecek. Türkiye’nin 700 milyarlık bütçesinin nasıl harcanacağına tek kişi karar verecek” ifadelerini kullandı.

MİLLET İRADESİ ÜZERİNDE VESAYET OLMAZ!

Getirilmek istenen düzenle, yürütmeyi denetleyemeyen bir Millet Meclisi yaratmaya çalışıldığını vurgulayan Ekici “Yasama organının, yürütme gücünü denetleme fonksiyonu esas olarak ‘siyasi’dir. Siyasi denetimin özü de güvenoyu, gensoru ve sözlü sorudur. Meclis’in bu yetkileri ortadan kaldırılmak isteniyor. Bu durum fiilen, yürütme mekanizmasının, hatta doğrudan Cumhurbaşkanının Meclis üzerinde vesayet kurmasına yol açacaktır” dedi.

Her darbe ve darbe girişiminde olduğu gibi 15 Temmuz’da da millet iradesinin asli temsilcisi olan TBMM’nin hedef alındığına dikkat çeken Ekici “Millet iradesini temsil eden tek yüce makam Meclis’tir! Meclis’in, yasama, bütçe ve denetim yetkisini budamak, Millete karşı yeni bir kalkışma olacaktır. Bu millet buna izin vermeyecek” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Ekici: “Millet iradesini temsil eden tek yüce makam Meclis’tir!”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin