ENERJİ ÜRETİMİNDE ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ENERJİ ÜRETİMİNDE ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, enerji üretiminde özel sektörün payının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu belirterek, ‘’Bu ülkenin enerji ihtiyacını her gün özel sektör daha fazla karşılamaya başlayacak’’ dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Sürdürülebilirlik Akademisi işbirliğiyle düzenlenen ‘’Gaziantep Enerji Zirvesi’’, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın da katılımıyla Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, zirve kapsamında düzenlenen, ‘’Sanayici Gözüyle Gaziantep ve Sürdürülebilir Kalkınma’’ başlıklı oturuma konuşmacı olarak katıldı. Enerji yatırımının, normal bir sanayi yatırımı gibi olmadığını belirten Konukoğlu, ‘’Öyle hemen tesis aldınız, düğmeye bastınız değil… En az yüzlerce kuruluşla karşı karşıyasınız. Yıllarca uğraşırsınız’’ diyerek zorluklara dikkat çekti.

Türkiye için yenilenebilir enerjinin gerekli olduğunu, bu nedenle zorluklara katlanmak gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, ‘’Havada esen rüzgarı torbaya mı dolduracaksın veya nehirlerden denizlere giden sular akıp gitsin mi?’’ Ama barajların kurulması, tesislerin oluşu bunlara gem vuruyor’’ dedi.

Konukoğlu, enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının önemine işaret ederken, ‘’Her şeyi gazla, petrolle yaptınız…Yarın İran’ın kafası bozulur düğmeye basar keser, öbürgün Rusya’nın kafası bozulur gazı keser…O zaman ne yapacağız’’ sözleriyle yerli üretimin önemini vurguladı.

-‘’KURDUKTAN SONRA KRAL OLUYORSUNUZ’’

Özel sektörün enerji yatırımı yaparken karşılaştığı engellerden bahseden Konukoğlu, şunları kaydetti:

‘’Tamam o zaman, eski günlere mi dönelim, idareyle mi (fitilli gaz lambası) çalışalım? İllaki  petrole muhtaç mı olalım, illaki gaza muhtaç mı olalım?  Bu kaynakların kullanılması için elimizden gelen her şeyi tüm sanayiciler yapıyor. Her biri bir kahraman. Kurana kadar canınız çıkıyor kurduktan sonra da çok rahat ediyorsunuz.

Çünkü,  enerjiyi yönetmek kurulduktan sonra normal bir sanayiyi yönetmekten çok daha kolay. Enerjinin hatası yok. Şebekeye verdiğiniz zaman iş bitti. Enerji yatırımı kurarken zor ama çalıştırması kolay. Engellemeler olacak. Türkiye’de bazı şeyleri artık aşmamız lazım. Bu gibi konularda  biraz sabırlı olarak üstüne üstüne gitmeniz lazım. Ama ben şuna inanıyorum ki, Türkiye bunları yavaş yavaş aşıyor.’’

-‘’ÇİLEDEN ÇIKIYORSUNUZ’’

Enerji üretiminde şu anda özel sektörün payının yüzde 60’ın üzerinde olduğunu, kamunun payının yüzde 40’ın altında kaldığını belirten Konukoğlu,  yeni ihalelerle özel sektörün ayının daha yükseleceğini söyledi.

Abdulkadir Konukoğlu,  25 yıl önceki kanunların özel sektörün tek başına enerji yatırımına izin vermediğini anımsatırken, ‘’Neden bu sularımız aktı gitti, neden bu rüzgarlarımız esti gitti…Bu kaynakları niye kullanmadık. Bunları düşündüğünüz zaman çileden çıkıyorsunuz’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Türkiye’de 1990’dan sonra yavaş yavaş özel sektör yatırımın başladığını anlatan Konukoğlu, ‘’Bu hükümet zamanında da alınan bütün kararlar hepimizin önünü açtı. Hem biz kazanıyoruz hem hükümet kazanıyor hem millet kazanıyor. Hükümetin yurtdışından enerji için harcadığı para daha az ve bütçe açığı azalıyor’’ diye konuştu.

Sanayicilerin bu işe el atmaya başlamasıyla enerji arzının arttığına dikkati çeken Konukoğlu,  Avrupa’da olduğu gibi enerji üretiminin yüzde 95’inin özel sektöre geçebileceğini kaydetti.  Konukoğlu, ‘’Bu ülkenin enerji ihtiyacını her gün özel sektör biraz daha karşılamaya başlayacak’’ dedi.

Özel sektörün yatırımları daha hızlı yaptığını vurgulayan Konukoğlu,  Sanko  olarak ‘’Sanibey Barajı ve Hidroelektrik Santrali’’ni öngörülenden çok daha kısa sürede, 1250 günde tamamladıklarını bildirdi. Konukoğlu, şunları anlattı:

‘’Bu büyüklükteki projeyi normalde devletin 16-17 senede, özel sektörün 10-12 senede yapacağını söylediler. Biz ne yaptık; 1250 günde bitirdik. Ama nasıl bitirdik; 24 saat projektörleri kurduk, 3 vardiya çalıştık, biz de gece gündüz oradaydık.’’

Kanukoğlu, enerji yatırımı yapan sanayicilere cesaretle yollarına devam etmelerini önerdi. Bu arada, Sanko Enerji’nin ana sponsor olarak desteklediği Zirve kapsamında kurulan Sanko Enerji standında, ziyaretçiler bilgilendirildi. Sanko Enerji’nin katkısı ile Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerince “Hidrofıstık” adıyla imal edilen ve hidrojenle çalışan otomobil de ziyaretçilerin ilgisini çekti.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
ENERJİ ÜRETİMİNDE ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Mahmood Coffee
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Gaziantep Haber, Gaziantep Son Dakika, Gaziantep Sağlık Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin